Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2018, 14:21
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Ponožky v sandáloch už nie sú známkou nevkusných ľudí. Nauč sa ich nosiť s nimi aj bez a nevyzerať ako z tržnice

MÓDA
Uložiť Uložené

Vyzbroj sa na leto s poriadnymi sandálmi, ktoré všetkým naokolo vyrazia dych.

Sandále sú najmä v našich končinách veľmi citlivou témou. Pôvod kontroverzie by sme hľadali asi už márne, spočíva však v podstate v tom, že sa nám automaticky spájajú s nevkusnými a hlučnými turistami na dovolenke v Chorvátsku, ktorí k nim nikdy nevynechajú ponožky a kapsáče. A paščiku Májku.

Pravdou však zostáva, že sa vo svete bežne kombinujú sandále s ponožkami, a nikto sa nad tým nepozastavuje tak ako práve u nás. Základom je trocha módneho vkusu, o čosi pohľadnejšie kúsky a nespochybniteľný look si môžeš zložiť aj sám. V nasledujúcom článku ti prinášame trocha inšpirácie.

 

A post shared by SUICOKE_TW (@suicoke_tw) on

Dr. Martens

I keď je ikonická značka Dr. Martens známa prevažne svojimi topánkami vhodnými do zimy, drží vo svojej ponuke niekoľko neodolateľných sandálov. Vybrať si môžeš z klasických šľapiek, ale tiež z kúskov obklopujúcich celú nohu. Ceny sú primerané koženému prevedeniu.

 

A post shared by Dr. Martens (@drmartensofficial) on

 

A post shared by KDH (@korea.kim_dr.martens_) on

 

A post shared by KDH (@korea.kim_dr.martens_) on


Suicoke

Suicoke je japonská značka do istej miery zahalená pod rúškom tajomstva. Dizajnéri, ktorí sú zodpovední za unikátne tvary svojich sandálov, sa totiž držia v anonymite, a má to jednoduchý dôvod. Snažia sa totiž priviesť ľudí k tomu, aby hľadeli na samotné produkty radšej, ako by mali siahnuť po renomovanom mene. Za svoje krátke pôsobenie od roku 2006 sa však ich sandále stali kultom a dnes predstavujú nutnosť každého fanúšika módy.

 

A post shared by SUICOKE (@suicoke_official) on

Charakteristickou siluetou sú sandále s názvom KISEE-V, ktoré tvoria tri popruhy na priehlavku a jeden vzadu na päte. Medzi najobľúbenejšie farebné prevedenia patrí kombinácia čiernej, žltej, červenej a modrej, nestarnúca červená s čiernou alebo šachovnicový vzor. Modelov a farieb je však viac ako dosť. Ceny jednotlivých kúskov sa pohybujú v rozmedzí 150 až 200 € za pár.

 

A post shared by SUICOKE_TW (@suicoke_tw) on

 

A post shared by SUICOKE (@suicoke_official) on

 

A post shared by SUICOKE (@suicoke_official) on

Suicoke má vo svete neuveriteľnú obľubu, avšak tej najväčšej sa samozrejme teší doma v Japonsku. Spolupracovala s množstvom zaujímavých značiek, ako Norse Projects, John Elliot, Palm Angels alebo najnovšie A Bathing Ape. Obľúbili si ich tiež hudobníci, ako napríklad A$AP Rocky, Tyler The Creator a Justin Bieber, ktorí si rovnako neodpustili ani ponožky.

 

A post shared by SUICOKE (@suicoke_official) on

 

A post shared by “KEI” (@keimeng) on

 

Príspevok, ktorý zdieľa TTAPPLE (@ttapple),

 

A post shared by BARRELS (@barrels_daily) on

 

A post shared by BARRELS (@barrels_daily) on


Teva

Značka vznikla v roku 1984, kedy jej zakladateľ Mark Thatcher pracoval v Národnom parku Grand Canyon a všimol si, že robotníci sa musia pri práci v rieke neustále prezúvať z pracovnej obuvi do šľapiek a naopak. Prvýkrát teda použil suchý zips na otvorenej obuvi, čo znamenalo revolúciu.

 

A post shared by Teva (@teva) on

 

A post shared by Teva (@teva) on

Keďže Teva začínala pôvodne ako značka pracovnej obuvi, jej silueta a najmä podrážka ti nemusí pôsobiť príliš esteticky. Svojich skalných fanúšikov si i napriek tomu však našla a dnes patrí medzi vôbec najobľúbenejšie značky sandálov.

 

A post shared by Teva (@teva) on

 

A post shared by #Ai (@lve_xxxx) on

 

A post shared by Patricio Patterson (@patricio.ap) on

 

A post shared by Teva (@teva) on


Birkenstock

História ikonickej značky Birkenstock siaha až do 18. storočia. Zameriava sa na klasické šľapky s korkovou podrážkou, ktoré nás vďaka nej sprevádzajú už od detstva. Originály od Birkenstock sú o čosi drahšie ako tisícky šľapiek inšpirovaných ich siluetou, preto sa ti môžu zdať ich ceny prehnané.

 

A post shared by Birkenstock (@birkenstock) on

Birkenstock je známy svojimi špeciálnymi edíciami a spoluprácami s rôznymi zaujímavými značkami. Dajú si záležať na netradičných farbách, ich kombináciách, materiáloch a vzoroch, robia si svoju prácu skrátka poctivo. Najnovšie značka vo veľkom spolupracuje s Rickom Owensom, s ktorým vytvorili okrem iného tiež šľapky zo srsti z poníka za 285 €.

 

A post shared by Birkenstock (@birkenstock) on

 

A post shared by Birkenstock (@birkenstock) on

 

A post shared by schuh (@schuh) on

Kúsky od Birkenstock sú pre skutočných pedantov. Žiadny viditeľný branding, precízne prevedenie a 250-ročná história z nich robia jednotku vo svete otvorenej obuvi. Niekedy sa oplatí investovať.

 

A post shared by Ezra Kenyon (@ezrakenyon) on

 

A post shared by Julia (@dearjulees) on

Na sandáloch a šľapkách teda naozaj nie je nič k smiechu. Po celom svete sú obľúbené značkové kúsky od spomenutých, ale i mnohých ďalších mien. Podobné kúsky vyrábajú tiež dizajnérske esá ako Prada alebo Gucci, lacnejšiu alternatívu zakúpiš napríklad v Zare.

Domov
Zdieľať
Diskusia