Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2018, 21:25
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Brazílii máš právo na krásu. Veľa plastických operácií ti preplatí vláda, lebo každý by mal mať šancu byť nádherný

ZAUJÍMAVOSTI BRAZÍLIA KRÁSA
Uložiť Uložené

Juhoamerická krajina chce svojim obyvateľom pomôcť ku kráse.

Ľudská krása nie je presne definovaná a každý z nás ju vníma rozdielne. Je to jeden z najkomplikovanejších konceptov, pretože nikdy sa všetci nezhodneme, ale v polovici 20. storočia si v Brazílii uvedomili dôležitosť krásy. Chirurg Ivo Pitanguy vtedajšieho prezidenta Juscelina Kubitscheka presvedčil o tom, že každý obyvateľ by mal mať právo na krásu.

Trpieť jej nedostatkom by sme vraj mohli pokojne považovať za humanitárny problém. Brazília preto právo na krásu prijala a spočiatku štátom dotované plastické operácie a zákroky využívali najmä ľudia, ktorí trpeli vrodenými chybami alebo popáleninami.

Dnes je situácia rozdielna. Ako informoval portál Vice, brazílska vláda ročne preplatí takmer 500-tisíc plastických operácií, na ktoré sa hlásia prevažne ľudia z nižších sociálnych skupín. Zákroky už dávno nepodstupujú len ľudia s popáleninami, ale chirurgovia naschvál zakrývajú skutočné dôvody, aby dostali od štátu peniaze, aj keď ide len o estetickú úpravu nosa.


V Brazílii ročne napočítajú cez 1,2 milióna plastických operácií, pričom práve štátom dotované bezplatné operácie bývajú najnebezpečnejšie. Čakacia doba sa pohybuje od týždňov po roky a často operácie vykonávajú chirurgovia v zácviku, takže nemajú hromadu skúseností a nevedia na 100 percent garantovať bezchybný výsledok.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Brazílčanom to však nevadí. Krása je tam považovaná za dôležitú pri hľadaní práce, dobrom psychickom zdraví či hľadaní partnera. Vláda preto nechce, aby ľudia trpeli depresiou zo svojho nedostatku krásy, a tak im radšej skrášľovacie procedúry prepláca.

Domov
Zdieľať
Diskusia