Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2018, 15:36
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Holá modelka pri posvätnom Múre nárekov pobúrila internet. Kontroverzná fotografia má bojovať za väčšiu slobodu nahoty

ZAUJÍMAVOSTI IZRAEL
Uložiť Uložené

Múr v Jeruzaleme je stále posvätným miestom.

Každá kultúra má svoje vzácne miesta a tým najposvätnejším pre židov je známy Múr nárekov. Ide o zachovalú západnú hradbu Chrámovej hory, vyvýšenej plošiny, ktorej súčasťou bol kedysi Chrám. Ten však v roku 70 nášho letopočtu zničili rímske vojská a práve nad týmto činom sa pri múre narieka. Každým dňom sa k Múru nárekov dostanú tisícky pútnikov, ktorí prišli vyjadriť svoj smútok a modlitby, ktoré na kúsku papiera vkladajú do štrbín v múre.

Ide skrátka o duchovné miesto, ktoré má pre každého príslušníka judaizmu obrovský význam, dá sa tak pochopiť, že nahota tu je naozaj neprístojná. Tento stereotyp sa však spolu s fotografom Mathiasom Lambrechtom pokúsila zničiť modelka Marisa Papen, ktorí Múr nárekov premenili na dejisko odvážneho aktu, ktorý sa aktuálne raketovou rýchlosťou šíri po sociálnych sieťach.

A samozrejme, stretáva sa s obrovskými vlnami nenávisti, ľudia zatiaľ na spájanie nahoty so silnými duchovnými hodnotami nie sú pripravení. Žiadajú, aby sa fotka zmazala, aby sa fotograf s modelkou ospravedlnili a aby sa nič podobné neopakovalo. Ako informovala BBC, zhrození sú aj rabíni navštevujúci Múr nárekov, jeden z nich fotografiu popísal ako "znepokojujúce a poľutovaniahodné".

Odporúčané
Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu 9. októbra 2023, 16:00

Samozrejme, je tu aj druhá strana. Modelka Marisa Papen nerozumie tomu, prečo sú miestni židia nahnevaní, keď je nahá koža presne to, čím bol človek od začiatku obdarený.

Domov
Zdieľať
Diskusia