Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2018, 14:21
Čas čítania 1:07
Adam Novosad

Dokonalé ľudské telo by vyzeralo bizarne. Evolúcia nás nepremenila na anatomicky ideálne tvory

ZAUJÍMAVOSTI ĽUDSKÉ TELO
Uložiť Uložené

Ľudské telo rozhodne nie je ani zďaleka dokonalé.

Evolúcia je výnimočný fenomén, vďaka ktorému sa naše telá za posledné tisícky rokov prispôsobovali životnému prostrediu. Aj keď sme zopár častí našich tiel stratili a hromadu zase získali, ani zďaleka nie sme v štádiu dokonalosti. Keby sme dosiahli ideálny stav, zrejme by sme nemali problémy s chrbticou, ktorá po rokoch nedokáže udržať naše telo vzpriamené, alebo by sme sa nemuseli spoliehať na okuliare kvôli zhoršenému zraku.

Naše nedokonalosti podčiarkuje aj fakt, že postupom času sa naše panvy výrazne zmenšili, a tak dnes majú ženy oveľa zložitejšiu úlohu pri pôrode, aby dieťa dostali zo svojho tela na svet. Zatiaľ čo ženy prežívajú obrovské bolesti, primáty majú panvu oveľa väčšiu a pár minút po pôrode už pokračujú v bežných činnostiach. Na druhej strane, zrejme by sme širšiu panvu nevymenili za menší mozog a mozgovú kapacitu.


Odporúčané
Zaujímavosti o ľudskom tele: Ktorý orgán necíti bolesť a prečo má bábätko viac kostí ako dospelý človek? Zaujímavosti o ľudskom tele: Ktorý orgán necíti bolesť a prečo má bábätko viac kostí ako dospelý človek? 30. marca 2023, 10:55

Oblasť dokonalého ľudského tela preto v rámci nového programu Can Science Make Me Perfect? na televíznej stanici BBC4 preskúmala profesorka anatómie Alice Roberts. Porovnala naše súčasné telá s telami zvierat a zopár súčastí si požičala pre svoj model ideálneho človeka. Vyskladali ho tak, že vyzerá mimoriadne nezvyčajne, ale svoje rozhodnutia logicky zdôvodnila.

Dokonalému ľudskému telu pridala silnejšie srdce, efektívnejšie pľúca, oči bez slepých uhlov, lepšie fungujúce uši, užitočnejšie nohy či pokožku z plazov schopnú ochrániť nás pred škodlivým žiarením. Model tela obsahuje aj vrecko na bábätká inšpirované kengurami. Až budúcnosť ukáže, či technológia pokročí až do štádia, že si budú môcť ľudia vymieňať jednotlivé časti tela, ale pri dnešnej rýchlosti to možno nie je až také nereálne.

Domov
Zdieľať
Diskusia