Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2018, 15:15
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako vidia rôzne zvieratá? Muchy pozorujú približne rovnako ako slepý človek

ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Krátka ukážka, ako sme na tom v porovnaní s vybranými zvieratami.

Pravdepodobne ste sa už niekedy zamysleli nad otázkou, ako vidia zvieratá. Či už psy, mačky alebo aj čudá menšieho vzrastu, napríklad hmyz. Zvedavosť povzbudila vedcov, aby sa pokúsili nájsť čo najadekvátnejšiu odpoveď. A tak sa pustili do výskumu. Samozrejme, ako ľudia nemáme žiadnu možnosť vteliť sa do tiel jednotlivých živočíchov a opísať ich vizuálne schopnosti. A preto rozmýšľali, ako na vec.

Rozhodli sa zamerať na anatómiu očí. Pomocou metódy nazvanej ako "cycles per degree" začali merať, resp. vypočítavať ostrosť videnia. Výsledky a dáta pomocou počítača preniesli do obrázkov pre lepšie pochopenie pre laickú verejnosť. A práve spomenuté obrázky si môžete prezrieť nižšie.

Zľava zhora: človek, mačka, ryba, potkan, mucha a komár:

Ako vidia rôzne zvieratá? Muchy pozorujú približne rovnako ako slepý človek
Zdroj: www.sciencealert.com

Výsledkom výskumu je fakt, že máloktoré bytosti zo živočíšnej ríše majú rovnaké alebo lepšie videnie a ostrenie ako my ľudia. Z vybraných zvierat nás predbehol len orol klinochvostý žijúci v ďalekej Austrálii. Na podobnej úrovni sa ocitli primáti, najhoršie dopadli zástupcovia hmyzu.

Ako vidia rôzne zvieratá? Muchy pozorujú približne rovnako ako slepý človek
Zdroj: www.sciencealert.com

Komár vidí toho len veľmi máličko, no aj tak nám dokáže veľmi znepríjemňovať život...

Domov
Zdieľať
Diskusia