Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2018, 14:45
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slováci by onedlho mohli doma páliť alkohol legálne. Návrh zákona však určuje aj maximálne množstvo výroby a zakazuje predaj

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Na Slovensku vraj nie je domáca výroba alkoholu zanedbateľná.

Slováci väčšinou zákony rešpektujú, ale ak sa im štát pokúša obmedziť výrobu, predaj či prísun alkoholu, potom nemajú žiadne pochopenie. Domáce pálenie alkoholu je momentálne zákonom zakázané a porušovateľom hrozia nielen vysoké pokuty, ale aj trestné stíhanie, lenže Slováci si aj tak nedajú povedať.

Tisíce z nich ročne vyrobia desiatky litrov najmä obľúbených ovocných destilátov a nezaujíma ich pri tom fakt, že porušujú zákon. Ako informujú Aktuality.sk, aj preto sa na slovenskej politickej scéne vody trochu rozhýbali a vznikol návrh zákona, ktorým by sa výroba domácej pálenky zlegalizovala a zároveň by boli aplikované prísne regulácie, aby ľudia možnosť výroby nezneužívali.

Slováci by onedlho mohli doma páliť alkohol legálne. Návrh zákona však určuje aj maximálne množstvo výroby a zakazuje predaj
Zdroj: Roman Hanc/TASR

Návrh považuje za súkromného výrobcu alkoholu osobu nad 18 rokov, ktorá vlastní potrebné zariadenie spĺňajúce všetky podmienky uvedené v zákone a zakazuje mu ho využívať na akúkoľvek inú než súkromnú spotrebu. Samozrejmosťou je aj zákaz predaja domáceho alkoholu a návrh zahŕňa aj obmedzenie na rozsah výroby, pretože podľa neho by si Slovák mohol vyrobiť maximálne 25 litrov ročne.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Pri výrobe by nesmelo byť využité ovocie, ktoré nebolo vypestované samotným výrobcom a celá výrobná procedúra bude musieť byť aj riadne nahlásená na úrady. Netreba sa pritom vytešovať z toho, že ak doma bývajú štyria ľudia spĺňajúci podmienky výrobcu domáceho alkoholu, budete si môcť limit 25 litrov len znásobiť. V tom prípade bude aplikovaný limit 25 litrov na celú domácnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia