Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2018, 14:01
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Japonci zabili 120 gravidných veľrýb pod zámienkou výskumu. Len za minulé leto vyvraždili celkovo 333 vzácnych zvierat

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložiť Uložené

V Japonsku je tradícia lovu veľrýb stále mimoriadne populárna.

Japonsko sa ani po desaťročiach kritiky a nových regulácií nedokáže vzdať lovu veľrýb. Najnovšia správa poukazuje na to, že len počas minulého leto vyvraždili japonskí rybári približne 333 veľrýb, pričom až 120 zvierat z celkového počtu malo byť gravidných samíc.

Oficiálne stanovisko japonských vedcov však znie tak, že zvieratá neboli v žiadnom prípade zabíjané kvôli budúcemu predaju mäsa, ale malo ísť o výskum. Expertom preto nevadilo ani to, že až 67 percent zo samíc zabitých veľrýb bolo oplodnených a v budúcnosti preto mali priviesť na svet potomkov. Japonci už dlhú dobu odolávajú medzinárodnej kritike zabíjania veľrýb.

Smrť vzácnych zvierat obhajujú so slovami, že musia preskúmať obsah ich žalúdka, aby vedeli odhadnúť približnú kompozíciu ulovenej potravy, ktorou sa veľryby živia. Problematická je aj technika používaná pri love zvierat, pretože do tela veľrýb prenikajú harpúny, ktoré obsahujú výbušnú látku. Po prieniku do tela preto spôsobujú smrteľnú explóziu. Slová o využívaní mŕtvych tiel veľrýb len na vedecký výskum však vyvracajú správy v miestnych médiách. Na japonských trhoch sa vraj mäso z veľrýb predáva vo vedrách.

Ilustračné foto

Japonci zabili 120 gravidných veľrýb pod zámienkou výskumu. Len za minulé leto vyvraždili celkovo 333 vzácnych zvierat
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia