Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2018, 18:04
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Cezpoľní v Bratislave zarobia o 400 € viac než domáci. Podľa analýzy sa priemerné platy pre cudzích s vysokou šplhajú k až 2 100 €

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA PRÁCA
Uložiť Uložené

Prisťahovalci v Bratislave zarábajú viac než domáci. Toto mnoho ľudí nečakalo.

Averzia Bratislavčanov k ľuďom z iných častí Slovenska je v niektorých hladiskách pochopiteľná, najmä ak ide o ľudí, ktorí v hlavnom meste pracujú. Nedávny prieskum od Inštitútu finančnej politiky však tieto rozpory zrejme ešte prehĺbi, keďže zo štatistík vyplýva, že "prisťahovalci" v hlavnom meste zarábajú viac než samotní rodení Bratislavčania. A to o poriadne veľkú sumu.

Ľudia pochádzajúci z Bratislavy sa v priemere dostanú k sume 1 235 € za mesiac. Človek, ktorého rodičia nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, si však príde na 1 471 € viac, čo je rozdiel 19 %, informuje Denník N. Ešte väčšie rozdiely figurujú v prípade diskusie o vysokoškolskom titule. Rodený Bratislavčan s vysokou zarobí 1 671 €. Človek z inej časti krajiny žijúci v Bratislave až 2 077 €. Rozdiel 24 %.

Cezpoľní v Bratislave zarobia o 400 € viac než domáci. Podľa analýzy sa priemerné platy pre cudzích s vysokou šplhajú k až 2 100 €
Zdroj: visitbratislava.com

Podobné rozdiely, aj keď v omnoho menšom merítku, sa nachádzajú aj pri iných slovenských krajských mestách. Cudzinci skrátka zarábajú viac, firmy sa ich snažia motivovať. Na výšku mzdy však nevplýva len prechodné bydlisko, no i východzia sociálna vrstva. Ľudia z najmenej zarábajúcich rodín majú často problémy dostať sa ďalej než na minimálnu mzdu. Ak by sme si predstavili otcov, ktorí sa nachádzajú v 5 % najmenej zarábajúcich ľudí na svete, 58 % z ich synov zarobí mesačne len 400 €.

Domov
Zdieľať
Diskusia