Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2018, 18:07
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Polovica slovenských gayov zažila urážky a konflikty spojené s ich orientáciou. Najväčší LGBT prieskum nepriniesol potešujúce výsledky

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Slováci LGBT ľudí poväčšine podporujú. Zákon nie.

Situácia homosexuálov na Slovensku stále nie je priaznivá a aj napriek tomu, že sme každým dňom čoraz modernejšou krajinou, stále u nás nefungujú ani registrované partnerstvá. Na reflektovanie tejto situácie zorganizovala iniciatíva Inakosť veľký celoslovenský prieskum, ktorého cieľom bolo zmapovať život a problémy lesieb, gejov, bisexuálnych a transrodových ľudí (LGBT) a získať čo najviac dát, ktoré by umožnili lepšie porozumenie tomu, ako LGBT ľudia na Slovensku vnímajú svoju situáciu.

Polovica slovenských gayov zažila urážky a konflikty spojené s ich orientáciou. Najväčší LGBT prieskum nepriniesol potešujúce výsledky
Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Rycroft

Až 96,8 % ľudí podporuje právo homosexuálov na registrované partnerstvá. Väčšina ľudí si takisto myslí, že by sa o téme LGBT komunity na Slovensko malo hovoriť otvorenejšie. O svojej orientácii by mali nahlas rozprávať aj známe osobnosti a aj samotní príslušníci komunity, ktorí sa o tom ešte verejne nevyjadrili.

81,1 % ľudí považuje za najväčšieho nepriateľa LGBT komunity predsudky, stereotypy, nepochopenie a ignoranciu. Medzi ďalšie problémy patria napríklad šikana, agresia či všeobecné nepochopenie. A obavy nie sú neopostatnené, 50 % členov LGBT komunity narazilo na konflikty práve kvôli svojej odlišnosti. 93,9 % z "napadnutých" však tieto činy nikomu nenahlásilo. Nepríjemné skúsenosti sú pritom najpopulárnejšie pri transrodových ľuďoch.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Zmeniť sa však musí legislatíva. Podľa 50,6 % by pomohlo prijatie právnej úpravy uznania párov rovnakého pohlavia. 42,3 % tvrdí, že by veľmi pomohli upravené školské osnovy.

Polovica slovenských gayov zažila urážky a konflikty spojené s ich orientáciou. Najväčší LGBT prieskum nepriniesol potešujúce výsledky
Zdroj: TASR - AP Photo/Sebastian Scheiner

Prieskum zozbieral dáta od 2 088 respondentov a respondentiek cez anonymný online dotazník, pričom sa zisťovali názory, vnímanie, postoje a skúsenosti osôb starších ako 15 rokov, ktoré seba identifikujú ako LGBT a žijú na Slovensku. Iniciatíva Inakosť s dotazníkom oslovila až 30 000 členov LGBT komunity a ide o najväčší slovenský priestor svojho druhu.

"Na Slovensku sme v posledných desaťročiach zvyknutí neustále počúvať výzvy na celospoločenskú alebo aspoň odbornú diskusiu o postavení LGBT ľudí. Na to, aby sa takáto diskusia mohla viesť vo vecnom a konštruktívnom duchu a aby viedla k riešeniam na zlepšenie života LGBT ľudí je potrebné vychádzať z hodnoverných údajov o ich situácii. Takéto na Slovensku takmer vôbec nemáme a preto sme sa rozhodli zrealizovať prieskum v samotnej komunite," objasnil riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Domov
Zdieľať
Diskusia