Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2018, 16:18
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Lifestylová fotografka z Bratislavy tvrdí, že život bez sociálnych sietí by ťažší nebol a šikovným ľuďom by sa darilo aj tak (Rozhovor)

Uložiť Uložené

„Svoju prácu robím s veľkou vášňou, úprimne ju milujem a veľakrát som počas fotenia až vo vytržení."

Dnes sme pre vás vyspovedali ďalšiu inšpiratívnu ženu z Bratislavy, ktorá sa živí fotografovaním a  to je zároveň jej najväčšou vášňou. Vždy pozitívne naladená a usmiata Kristiana Vavreková je talentovaná umelkyňa, ktorá svoje nadšenie dokáže úspešne pretaviť do svojej práce a výsledkom sú výnimočné snímky. V rozhovore nám prezradila ako sa k foteniu dostala, na akom projekte pracuje, ale aj to, čo chystá tento rok so svojím priateľom Otom Kóňom, zakladateľom Regal Burger a NYC Corner.

 

Kristiana, ahoj! Na úvod ti položím jednoduchú otázku. Ak by si sa mala opísať pár slovami, aké by boli?

Ahojte :) Som usmiate dievča v klobúku, ktoré miluje pohodové rána, dobré jedlo, zaujímavé rozhovory, slobodu, vyblázniť sa na koncertoch a stále niečo nové zažívať.

Ako vyzerá tvoj bežný deň? 

Ráno vstávam o pol 9-tej a vždy ma veľmi poteší, ak je môj priateľ Oto ešte doma a môžme si dať spolu raňajky. Väčšinou urobím smoothie, vybavím súrne e-maily a ak nemám doobedu fotenie, alebo workshop, idem cvičit do fitka. Potom zbehnem nakúpiť na trh a uvarím si ľahký obed.

Po obede mávam pracovné, alebo kamarátske stretnutia v meste a k počítaču sa väčšinou dostanem až okolo 16-tej, kedy začnem pracovať na výbere, alebo upravovaní fotiek. Večer chodievam na jogu, alebo si s Otom urobíme spoločnú večeru a rozprávame sa, aký sme mali deň a ďalšie plány. Ja potom pokračujem v upravovaní fotiek, väčšinou do 01:00 a pred spaním, keď je najväčší kľud, ešte odpisujem na e-maily.

Vždy si chcela byť  fotografkou? Alebo kedy a prečo prišiel ten zlom? 
Mamka aj dedko sú obaja profesionálni fotografi a v detstve ma často fotili. Mňa ale prekvapivo nikdy nenapadlo tiež si to skúsiť. Až v 13-tich mi môj ocko navrhol, či si u mamky v ateliéri nechcem odfotiť svoje kamarátky. Po mojom prvom fotení, z ktorého som bola nadšená, som foťák už z ruky nepustila (smiech). Fotografiu som študovala na strednej aj na vysokej škole. Myslím si, že veľmi pomohlo, že ma do toho nikdy nenútili a cestu k foteniu som si našla sama. 

Patríš medzi skvelé slovenské fotografky. V čom spočíva tvoj úspech?

Ďakujem, si milá. Asi v tom, že svoju prácu robím s veľkou vášňou, úprimne ju milujem a veľakrát som počas fotenia až vo vytržení (smiech). A preto mi nenapadlo ani premýšľať o neúspechu a ono to potom ide nejak samo. Baví ma stretávať stále nových, inšpiratívnych ľudí, rozprávať sa s nimi o živote a dostávať sa k nim tak blízko, že sa pri mne dokážu uvoľniť, byť sami sebou a prejaviť svoje emócie. 

Sociálne siete. Určite ti pomáhajú v napredovaní, aký by bol možno život bez nich?
Myslím, že by bol iný, ale nemusel by byť ťažší. Prispôsobili by sme sa tomu, čo by tu bolo a šikovným ľudom by sa darilo aj bez nich.


Kam by si svoju tvorbu chcela v budúcnosti posunúť? Pracuješ na nejakých zaujímavých projektoch, o ktorých by si sa s nami mohla podeliť?
Od januára dlhodobo spolupracujem s mojou obľubenou, slovenskou značkou oblečenia - Lull Loungewear, čo je môj malý splnený sen, pretože ich oblečenie milujem a mám ho doma viac než dosť. Do budúcna by som si priala mať viac takýchto spoluprác a fotiť reklamné, lifestylové fotky so zaujímavými ľudmi pre pekné značky. 

 

Na čo sa tento rok najviac tešíš? 

Na festival Pohoda a na našu svadbu! Pred tromi rokmi sme sa s Otom zoznámili na svadbe, kde som fotila a ešte v ten večer sme sa rozprávali o tom, aká je svadba krásna a silná vec a že sa na ňu raz veľmi tešíme, no a teraz chystáme tú našu...to je teda iná romantika (smiech).

Ako fotografka máš určite vytipované miesta v Bratislave, na ktoré chodíš najradšej. Aké sú to?

Uf, je ich milión. Na trh na Žilinskú, na raňajky do Žufane, na obed do Fachu a na večeru do Iasai, na nákupy jedla do Yeme a do Starého otca, na nákupy oblečenia do Slowatchu. Do mesta, na moju obľúbenú Laurinskú, kde aj najradšej fotím, alebo Grosslingovú, do U Kubistu alebo na piknik do Medickej. No a samozrejme, pred Tesco na Kamenné na hotdogy NYC corner môjho Ota (smiech). 

Čo by si povedala svojmu 16-ročnému ja?

Nech sa viac uvoľní a menej o sebe pochybuje. Odkedy viem prijať samú seba takú aká som, žije sa mi omnoho krajšie. 

Aké ročné obdobie máš najradšej? 

Na jar sa cítim ako znovuzrodená, mám omnoho lepšiu náladu, viac energie a evokuje vo mne pocit, že všetky veľké dobrodružstvá a zážitky sa práve začínajú.

Kam rada cestuješ?

Veľmi radi s Otom objavujeme menej známe, menšie miesta s veľkou atmosférou. Napríklad ostrov Vis v Chorvátsku je naša srdcovka. Je tam veľký kľud, skoro žiadne autá a pár domácich podnikov. Obľúbili sme si tam jednu reštauráciu s krásnym výhľadom, kde robia čerstvé ryby, ktoré práve ulovia z mora.

Skvelé miesta sme našli aj v Ljubljani, ľudia sa tam pekne obliekajú, chodia na bicykloch a poctivo triedia odpad, alebo minule sme si urobili výlet do malého, útulného mestečka Rust v Rakúsku. Je tam obrovský pokoj, veľa zelene, ľudia sa prechádzajú pri jazere a pijú vínko. Z tých komerčnejších miest mám veľmi rada rušný New York, divokú Barcelonu a romantický Amsterdam.

Máš niekoho, koho by si chcela veľmi odfotiť?

Speváčku Simu Martausovú, pretože z nej ide toľko dobra, že by som ju chcela spoznať.

Je to inak môj sen, aby nám zaspievala na svadbe počas obradu, tak uvidíme, či sa splní. 

Kedy sa cítiš najviac ženou?

Keď som šťastná! A keď mám čerstvo umyté vlasy, môj obľúbený parfém a rúž.

Čo by si na záver odkázala našim čitateľkám/čitateľom?

Želám vám krásne leto plné výletov, festivalov, zážitkov a úsmevov.

Domov
Zdieľať
Diskusia