Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2018, 13:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nová Cvernovka 1. mája už po ôsmykrát sprístupní svoje priestory verejnosti počas Dňa otvorených ateliérov

ZAUJÍMAVOSTI NOVÁ CVERNOVKA
Uložiť Uložené

DJ B-Complex, VEC či slovenská i zahraničná hudba. Už prvého mája v Cvernovke.

Oficiálny názov Nová Cvernovka vznikol po presťahovaní skupiny kreatívcov z Páričkovej ulice v Bratislave na Račiansku 78, kde obývajú bývalú chemickú školu a internát. Absolvovali kompletnú rekonštrukciu budovy, pomaly obnovujú záhradu a aj vďaka Nadácii VÚB sa v pomerne krátkom čase postavili opäť na nohy.

Okrem toho, že priestory slúžia ako ateliéry, spolu s aktuálnym rokom funguje sála, ktorá každý mesiac ponúka rôznorodý program od koncertov, diskusií, premietaní, stand-up, až po divadlo. V ateliéroch prebiehajú kreatívne kurzy a v knižnici- Kabinete pomalosti, akcie zamerané na literatúru a fungovanie spoločnosti.

Nová Cvernovka 1. mája už po ôsmykrát sprístupní svoje priestory verejnosti počas Dňa otvorených ateliérov
Zdroj: Nová Cvernovka

1. máj je najväčšou cvernovkárskou akciou, kedy môžu návštevníci spoznať priestory za sprievodu kultúrneho programu a kvalitného gastra. Deň otvorených ateliérov je plný workshopov, dočkáš sa kurzov jogy, workshopu s DJ B-Complex, prebehne tiež diskusia o módnom priemysle a recyklácii šatstva či vernisáž výstavy umelcov zameranej na tému dlažobných kociek v politickom kontexte s názvom Kocky sú hodené.

Odporúčané
Nová Cvernovka počas 1. mája presvedčila, že vyrástla na neotrasiteľnú kultúrnu inštitúciu Bratislavy (+ GALÉRIA) Nová Cvernovka počas 1. mája presvedčila, že vyrástla na neotrasiteľnú kultúrnu inštitúciu Bratislavy (+ GALÉRIA) 2. mája 2023, 17:55

Raper VEC zahrá spolu s kapelou na pódiu v záhrade, DJ Duhan pokrstí nový album ako výsledok spolupráce s vydavateľstvom ajlávmjuzik a vystúpi aj slovinská hudobná formácia Koala Voice. Kompletný program nájdeš na tomto odkaze.

Nová Cvernovka 1. mája už po ôsmykrát sprístupní svoje priestory verejnosti počas Dňa otvorených ateliérov
Zdroj: Nová Cvernovka

O tom, aký má Cvernovka význam pre umelcov, ktorí sa v nej usadili, hovorí Tomáš Gažovič z ateliéru SKC ART. Venuje sa kaligrafii v spojení so street-artom a tetovaniu.

Pamätáš si na svoje začiatky, kedy si sa začal venovať kaligrafii? Čo predchádzalo tvojmu usadeniu sa na Račianskej ulici, kde Cvernovka momentálne sídli?

Sú to približne tri roky dozadu, čo som sa začal venovať kaligrafii. Najprv som písal iba na papier, no po chvíli som sa pokúsil o experiment s farbami, plátnom a väčšími formátmi. Dosť si to odniesol môj byt a s prihliadnutím na túto skutočnosť som vedel, že potrebujem priestor, kde sa môžem naplno realizovať.

Cvernovka je vnímaná ako uzavretá komunita. Ako je možné stať sa jej súčasťou? A čo táto komunita prináša tebe samotnému?

Na to, aby sa človek stal súčasťou fungujúceho celku musí nielen prijímať, ale aj dávať. A preto, je dôležité zapájať sa do komunitných akcií, podieľať sa na zveľaďovaní, komunikovať a rovnako sa vedieť aj spoločne zabávať. Čo mi priniesla? Hlavne priestor, kde sa cítim doma. Tam môžem slobodne tvoriť. Zároveň dostávam konštruktívnu spätnú väzbu na moju prácu a dokonca aj uznanie. Ale predovšetkým sa jedná o priateľstvá a inšpiráciu, ktorá ma ženie vpred.

Ako vyzerá tvoj bežný deň v Cvernovke?

Prichádzam približne okolo jednej poobede, vypijem dve až tri kávy v rôznych spriatelených štúdiách a potom sa do večera venujem návrhom, ktoré následne tetujem alebo pracujem na zákazkách týkajúcich sa kaligrafie. Je to uvoľnené. Keď som už dlho zavretý pri práci, vychádzam sa opäť socializovať. Človek môže byť sám, v pokoji tvoriť a potom to striedať spoločnosťou. V tom je veľké čaro Cvernovky.

Odporúčané
Čo ťa čaká nasledujúci týždeň v Novej Cvernovke? Čo ťa čaká nasledujúci týždeň v Novej Cvernovke? 27. mája 2022, 10:30

Venuješ sa kaligrafii, streetartu a tiež tetuješ. Čo ťa ovplyvnilo pri tomto druhu tvorby? Je možné sa tým uživiť alebo máš popri spomínaných aktivitách aj inú činnosť, ktorá ťa živí?

Ovplyvnili ma hlavne graffiti a voľný čas strávený s kamarátmi vo výklenku. Nie je možné sa tým uživiť, pokiaľ sa tomu nevenuješ na fulltime, nevkladáš do toho svoju energiu, vášeň a ak to nieje tvojou prioritou. Čiže nedá.

Nová Cvernovka 1. mája už po ôsmykrát sprístupní svoje priestory verejnosti počas Dňa otvorených ateliérov
Zdroj: Nová Cvernovka

Kaligrafia je pomerne zastaralé umenie- ako prispievaš k jej obnove? Existujú inovatívne využitia dekoratívneho písma?

Snažím sa prispievať najmä tým, že zhromažďujem ľudí na Facebooku pod stránkou Kaligrafia-SR. Tam majú možnosť publikovať svoje práce rôzni ľudia venujúci sa práve tomuto remeslu. Verím, že vzhľadom na digitalizáciu súčasnej doby ručne písané písmo vracia na trh jedinečnosť a originalitu obyčajného pera a papiera.

Cvernovka sa chystá na ôsmy ročník svojho najväčšieho eventu s názvom 1. máj - Deň otvorených ateliérov. V rámci akcie si môžu návštevníci pozrieť sprievodný program pozostávajúci z koncertov alebo čítaní literatúry v exteriéri a tiež ponúkajú program jednotlivé ateliéry. Čo môže verejnosť zažiť v tvojom štúdiu?

Rovnako ako minulý rok u mňa prídu návštevníci na iné myšlienky, pobavíme sa spolu o hlúpostiach a všetkých hádam budem môcť pohostiť pivom.

Čím je 1. máj špecifický? Máš z minulých ročníkov zážitky, ktoré sú preň charakteristické?

Minulý rok bol pre mňa úplne prvý. Tešilo ma, že ľuďom sa páčila moja tvorba a že to skôr bolo o nadväzovaní priateľstiev, ako o cieli získavať pracovné kontakty.

Domov
Zdieľať
Diskusia