Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2018, 15:12
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Paulína Fialková: V športe musia všetky zložky výkonu klapať v jednej chvíli. Ak nie, môže prísť katastrofálny výsledok (Rozhovor)

Uložiť Uložené

„Najväčší relax je pre mňa dlhý spánok, ráno bez budíka a raňajky na terase."

Rozhovory s inšpiratívnymi ľudmi sú našou prioritou a o to viac, ak sa jedná o mladé, ambiciózne a krásne ženy. Nemusíš byť stopercentným športovým nadšencom, aby ti hovorilo niečo meno Paulína Fialková. Naša talentovaná biatlonistka má za sebou už nejeden úspech a tento rok nás reprezentovala na Zimných olympijských hrách v kórejskom Pchjongčchangu, kde sa umiestnila na piatom mieste. 

Okrem nepríjemnej situácie na olympiáde, ktorú zvládla profesionálne, nám prezradila aj niečo zo svojho súkromia a napríklad aj to, akú vysokú školu študuje popri biatlone. 

Paulína, ahoj! Na úvod nám povedz, ako sa ti dovolenkuje? Vychutnávaš si zaslúžený oddych?  

Ahojte! Dovolenkuje sa mi perfektne, ďakujem za opýtanie. Prvé dva dni som nevedela čo s voľným časom, no zvykla som si rýchlo a užívam si to, pretože viem, čo ma doma čaká (smiech). A takýto oddych príde najbližšie až o rok.  

Paulína Fialková: V športe musia všetky zložky výkonu klapať v jednej chvíli. Ak nie, môže prísť katastrofálny výsledok (Rozhovor)
Zdroj: Marianna Tomanová/Refresher

Čo je pre teba ako profesionálnu športovkyňu najväčším relaxom?

Najväčší relax je pre mňa dlhý spánok, ráno bez budíka, raňajky na terase či už doma alebo v meste. S pocitom, že nemusím riešiť žiadne povinnosti je pre mňa každá činnosť relaxom. Takých dní mám do roka len pár, preto sú nesmierne vzácne.

Po návrate z dovolenky sa vraciaš späť do pracovného nasadenia? 

Po návrate ma čaká množstvo povinností. Už budem začínať s ľahším tréningom, mám ale stále dosť mediálnych povinností, akcií a tiež potrebujem začať písať diplomovú prácu. Prácu a štátnice som si odložila vlani o rok kvôli olympijskej príprave, ale teraz sa už chcem do toho pustiť.

K športu ťa viedli rodičia od detstva? Prečo si si vybrala práve biatlon?

V našej rodine šport vždy zohrával dôležitú úlohu. Rodičia vždy športovali aj keď nikdy nie vrcholovo. Svoje deti viedli k športu, lebo šport je pre zdravie dieťaťa veľmi dôležitý. Určite to nerobili so zámerom, aby sa z nás stali profíci. Vyskúšala som si viaceré športy, no zamilovala si jeden a ostala mu verná dodnes.

Ak by si nebola biatlonistka, čo by si v živote chcela robiť?

Študujem právo, tento rok ho mám v pláne dokončiť. Keby som nebola športovkyňa, pravdepodobne by som bola právnička. Ľudia, ktorí ma poznajú od detstva tvrdia, že mám na to ideálnu povahu. No v istom veku nastal čas rozhodnúť sa, akým smerom sa vydám. Vyhral šport a právo išlo na vedľajšiu koľaj. Verím, že som sa rozhodla správne a nikdy to neoľutujem.

Čo je na tvojej profesii najnáročnejšie?

Cestovanie. Môj život je o večnom balení a vybaľovaní vecí. Trávim veľa času na letiskách, v aute,... Je to o večnom premýšľaní o tom, čo je najlepšie pre výkon, či sa už bavíme o strave, spánku, zdraví, atď. A samozrejme, odlúčenie od blízkych na dlhú dobu.

Ako vyzerá tvoj bežný deň počas sezóny? 

V podstate je to poriadny stereotyp. Budíček, cvičenie s fyzioterapeutom, raňajky, tréning, obed, spánok, tréning, večera, práca s fyzioterapeutom, strečing a spánok. V pretekové dni to je mierne pozmenené, ale určite nie ľahšie.

Tvoj zatiaľ najlepší výkon kariéry si dosiahla na Zimných olympijských hrách 2018 v kórejskom Pchjongčchangu, kde si sa umiestnila na 5. mieste. Slovensko si reprezentovala naozaj výborne. Aký to bol pocit? 

Super pocit, bol to krásny výsledok, ktorý len tak ľahko nedosiahne hociktorý Slovák. Na druhej strane sklamanie z toho, že som bola tak blízko vytúženej medaile. Keď budem strácať motiváciu, tak si na ten pocit spomeniem.

Paulína Fialková: V športe musia všetky zložky výkonu klapať v jednej chvíli. Ak nie, môže prísť katastrofálny výsledok (Rozhovor)
Zdroj: Marianna Tomanová/Refresher

OH v Pchjongčchangu sprevádzal aj nepríjemný okamih, kedy ti štafeta nevyšla úplne podĺa predstáv. Keď sa na to pozrieš s odstupom, ako to vidíš dnes? Ako si sa s tým vysporiadala?

Dnes sa nad tým už len usmejem. Je to niečo, čo sa každému biatlonistovi môže prihodiť bez toho, aby to zmenilo jeho kvalitu. V športe musia všetky zložky výkonu klapať v jednej chvíli a keď nie, môže to byť katastrofálny výsledok. A ako som sa s tým vysporiadala videl každý o 2 dni neskôr. Nechcem sa už k tomu vracať. Vtedy som dokázala všetkým, aká som športovkyňa. Psychicky silná, budovala som to roky. Je veľa osôb, ktoré ma "cvičili" a ani o tom nevedeli. Dnes sa im môžem dokonca aj poďakovať.

Čo robíš mimo sezónu? Čomu sa venuješ? Možno iný šport?

Moja mimosezóna trvá 3 týždne, z toho som 10 dní na dovolenke a zyšok riešim vyššie spomínané povinnosti. Aj keď by som chcela, na iný šport mi čas neostáva. 

Si hrdá na to, že si Slovenka? Ak áno, prečo najviac?

Som. Naplno som si to uvedomila nedávno na olympiáde, keď sa za mňa postavili mnohí Slováci. Bolo to silné, aspoň ja som to tak cítila. Cítila som, že si vážia výsledky slovenského športovca, produktu slovenského športu a pochopili dôležitosť podpory v ťažkej chvíli. Ten okamih si predstavím vždy, keď budem na Slovákov počuť negatívne prívlastky.

Aký máš v budúcnosti cieľ, ktorý by si chcela dosiahnuť? Nemusí sa to týkať len športu. 

V každej oblasti môjho života si stanovujem méty, ktoré chcem (a som reálne schopná) dosiahnuť. Napríklad v auguste chcem dokončiť vysokú školu, v športe v novej sezóne nadviazať na pódiové umiestnenie na svetovom pohári zo záveru minulej sezóny, a v súkromí...aj tam sa nájdu ciele, ktoré sa ale musia stretnúť s pochopením pre mňa podstatných ľudí, takže viem od nich aj upustiť. Všetko je o tolerancii.

Ak by si sa mala opísať tromi slovami, aké by to boli?

Ambiciózna, netrpezlivá, precízna.

Čo ťa dokáže najviac nahnevať?

Keď o mne chce niekto rozhodovať. Či už sa bavíme o športe alebo niečom inom. A tiež nevďačnosť. 

Si dosť aktívna aj na sociálnych sieťach. Je podpora tvojich fanúšikov pre teba motiváciou? 

Na sociálnych sieťach som aktívna, pretože dnes je to najľahší spôsob ako komunikovať s fanúšikmi. Nemám problém podeliť sa do istej miery aj o súkromie, pretože si uvedomujem, že mi nefandia len ako športovkyni, ale aj ako človeku. Sú pre mňa dôležití, motivační a chcem im priblížiť svet, v ktorom žijem aby mali predstavu o tom, že moja práca nie je len o postavení sa v zime na štart. A možno tým motivujem mladé talenty, ktovie. 

Máš vzor?

Jasné mám, dvaja skvelí slovenskí športovci, kolegovia z VŠC Dukla a kamaráti Maťo Tóth a Veronika Velez Zuzulová. 

Ďakujeme a prajeme veľa úspechov! Čo by si odkázala našim čitatelom?

Ďakujem. Odkazujem nebojte sa padnúť, pretože to najlepší spôsob ako sa odraziť k niečomu fakt veľkému!


FOTOGRAFIE |  Marianna Tomanová pre REFRESHER

MODELKA | Paulína Fialková

MAKE-UP | Nika Mi

STYLING |  H&M

MIESTO | X-BIONIC SPHERE

Domov
Zdieľať
Diskusia