Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2018, 23:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Chirurgovia zvládli prvú najkomplexnejšiu transplantáciu penisu a miešku. Vojnový veterán o genitálie prišiel pri výbuchu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Neuveriteľných 14 hodín trvala 11 chirurgom transplantácia väčšej časti tela.

Veterán americkej armády, ktorému nástražný výbušný systém pred rokmi výrazne poškodil dolnú časť brucha, pohlavný úd, semenníky aj nohy, sa navždy zapísal do histórie. Aj keď v minulosti prebehli už tri transplantácie penisu, nemenovaný veterán absolvoval zatiaľ najkomplexnejšiu transplantáciu penisu a okolitej časti tela, aká bola kedy vykonaná. Vojak dostal od mŕtveho darcu väčšiu časť tela obsahujúcu aj miešok.

Operácia pritom prebehla už na konci marca, ale nemocnica Johns Hopkins Hospital doteraz držala informácie o jej priebehu v tajnosti. Pacient momentálne začína naberať sily a onedlho by mohol byť z nemocnice prepustený, aj keď návrat citu do transplantovanej časti tela bude trvať približne šesť mesiacov.


Obete podobných nástražných systémov majú zvyčajne málo rokov, a preto dokážu rozsiahle zranenia spôsobiť nekonečnú depresiu. Šanca splodiť potomka zostáva mizivá a o vážnosti problému svedčí aj fakt, že medzi rokmi 2001 a 2013 sa do USA vrátilo až 1378 vojakov s poškodenými genitáliami. Transplantácia bola dokonca pripravovaná už od roku 2013, pretože nešlo o žiadnu jednoduchú záležitosť.

Lekári museli správne vybrať aj darcu, aby sedel odtieň kože a vek, a komplikácie narobila aj vzácnejšia krvná skupina veterána. Transplantácia však nezahŕňala darcove semenníky, aj keď miešok samotný áno, pretože si nevedeli poradiť s etickou otázkou o tom, či by bolo správne, aby veterán mohol produkovať spermie s cudzím DNA a oplodniť svoju priateľku. Operácia trvala 14 hodín a podieľalo sa na nej až 11 chirurgov. Všetko zatiaľ vyzerá pozitívne, ale rekonvalescencia nebude záležitosťou na pár dní.

Chirurgovia zvládli prvú najkomplexnejšiu transplantáciu penisu a miešku. Vojnový veterán o genitálie prišiel pri výbuchu
Zdroj: John Hopkins Medicine
Domov
Zdieľať
Diskusia