Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2022, 12:30
Čas čítania 11:01
Jakub Paulík

Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu neprišiel ani na pohreb

Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu neprišiel ani na pohreb
Zdroj: Tri-Star Pictures
FILMY A SERIÁLY ARNOLD SCHWARZENEGGER HERCI HOLLYWOODSKI HERCI OSOBNOSTI PROFIL HERCA PROFILY HERCOV
Uložiť Uložené

Bitky od otca, zlé vzťahy s bratom i neskoršie problémy so psychikou. Arnold si zažil krušné obdobia, no napriek tomu nepoľavil.

Čím viac na neho otec s tyranskými sklonmi tlačil, o to väčšmi chcel odísť z Rakúska a presláviť sa vo svete. Nemali práve dobrý vzťah a keď zomrel, Arnold mu ani neprišiel na pohreb. Schwarzenegger je vzorom úspechu, ale ani on to nemal v počiatkoch jednoduché.

Bojoval so svojím prízvukom, pre Hollywood nevhodným priezviskom, ale aj úzkosťami. Poznáme ho z filmových hitov, kulturistických pódií a politických vystúpení, no málokto vie, že v minulosti sa ukázal v „Adamovom rúchu“ aj v magazíne určenom pre gejov.

Vo filmovej a seriálovej sekcii si na Refresheri prečítaš o horúcich novinkách zo sveta kinematografie, ale aj o slávnych osobnostiach a ich životoch. Pravidelne ti zároveň prinášame aj recenzie k najnovším titulom. Prácu redaktorov môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

11-ročný Arnold so svojimi spolužiakmi. Spoznávaš ho?
11-ročný Arnold so svojimi spolužiakmi. Spoznávaš ho? Zdroj: Michael Ochs Archives/Getty

Pri kritike ruskej propagandy si zaspomínal na otca nacistu

Len máloktorá zo svetových osobností si môže povedať, že dosiahla toľkých významných úspechov ako práve Arnold Schwarzenegger. Nadšenci kulturistiky doposiaľ spomínajú na slávnu éru vypracovaného Franka Zanea, obludného Lou Ferrigna, „malého veľkého“ Franca Columba, no v prvom rade na jediného a jedinečného Schwarzeneggera.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Arnold, v daných časoch prezývaný aj ako „Austrian Oak“ (rakúsky dub), sa však so sedemnásobnou výhrou v najprestížnejšej kulturistickej súťaži Mr. Olympia jednoducho neuspokojil. Jeho kroky viedli priamo do Hollywoodu, kde sa mu vďaka stálemu úsiliu podarilo dosiahnuť status legendy akčného žánru.

Po seknutí s herectvom (našťastie, ako dnes už vieme, len dočasnom) si to však Terminátor nenamieril do dôchodku, ale smerom k vysokej politickej kariére guvernéra Kalifornie.

 
Množstvo fanúšikov preto chcelo odjakživa poznať Arnoldov recept na úspech. „Vždy im hovorím: No, dám vám skrátenú verziu. Príďte do Ameriky, tvrdo pracujte a ožeňte sa s členom rodiny Kennedyovcov,“ (Arnoldova bývalá žena Maria Shriver je neterou exprezidenta Johna F. Kennedyho) citujú jeho slová noviny The Buffalo News.

Táto dnes už 75-ročná hollywoodska hviezda sa narodila v malej obci Thal (dnes na mieste stojí múzeum Arnolda Schwarzeneggera) blízko druhého najväčšieho mesta Rakúska - Graz. Jeho otec Gustav pracoval ako náčelník polície a dlhé roky bojoval s alkoholizmom. Pred narodením Arnolda bol istý čas dokonca členom nacistickej NSDAP. Spočiatku sa stal členom jednotiek SA a neskôr vo Wehrmachte bojoval za nacistické Nemecko aj pri Leningrade, píše Newsweek.

Na otca si Arnold Schwarzenegger zaspomínal aj v roku 2022, kedy o ňom hovoril vo videu venovanom ruským občanom ovplyvneným štátnou propagandou režimu Vladimira Putina. „Keď môj otec dorazil do Leningradu, bol úplne napumpovaný klamstvami svojej vlády, a keď opustil Leningrad, bol fyzicky aj psychicky zlomený,“ vyjadril sa Schwarzenegger na jednom z videí na Instagrame. Poukazoval tak značné podobnosti medzi nacistickou a ruskou propagandou, ktorá je zneužívaná pri vojne na Ukrajine.

Brat, matka a otec Arnolda Schwarzeneggera na fotke z roku 1965.
Brat, matka a otec Arnolda Schwarzeneggera na fotke z roku 1965. Zdroj: Michael Ochs Archives

Neprišiel na pohreb otca ani brata

O svojom detstve herec nehovoril nikdy s veľkou láskou. Vzťahy v rodine boli vyhrotené najmä kvôli otcovi, ktorý nielenže uprednostňoval Arnoldovho brata Meinharda, ale chlapcov mnohokrát bil a štval proti sebe navzájom.

Odporúčané
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta 22. marca 2024, 9:30

Keď Arnold ešte ako mladík písal rodine listy zo zahraničia, vracalo sa mu namiesto láskavých odpovedí len viacero otcových kritických poznámok k synovej gramatike, zvýraznených hrubou červenou fixkou, píše magazín Men's Health.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 53284 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa vyvíjali jeho vzťahy s rodinou.
  • Prečo si jeho matka myslela, že je homosexuál.
  • Kvôli čomu sa takmer nestal Terminátorom.
  • Prečo sa mu spočiatku Sylvester Stallone vysmieval.
  • Akým spôsobom riešil svoje úzkostné problémy.
Domov
Zdieľať
Diskusia