Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2018, 19:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Rodina na jedlo denne minie 1,6 eura na osobu a za rok vypestuje 3 tony plodín. Miniatúrny pozemok premenila na efektívnu farmu

ZAUJÍMAVOSTI FARMA
Uložiť Uložené

Aj na miniatúrnom pozemku sa dá žiť v súlade s prírodou.

Pred rokmi napadlo Julesovi Dervaesovi, že schopnosť vypestovať si vlastné jedlo bude v budúcnosti na nezaplatenie. Postupom rokov preto pretváral aj s pomocou svojej rodiny sídlo len pár kilometrov od centra obrovského Los Angeles na farmu. Narazil na viacero problémov.

Už na prvých fotografiách z farmy ti musí byť jasné, že nejde o najrozľahlejší pozemok. Pestovať plodiny je možné len na rozlohe 360 metrov, čo oproti drvivej väčšine fariem výrazne zaostáva. Napriek tomu tam rodina Dervaesovcov pestuje 400 rôznych plodín, z ktorých najväčšie množstvo predstavuje ovocie a zelenina. Každý rok vyprodukujú viac ako 3000 kilogramov plodín, a tak nemajú inú možnosť, ako časť z nich predávať.

Aj keď sú všetci členovia rodiny vegetariáni, nemajú šancu zjesť toľko zeleniny a ovocie, a preto približne 30 percent všetkých plodín ostáva na predaj. Nie je to najhoršia stratégia, keďže rodina si tak ročne dokáže zarobiť až 16-tisíc eur navyše. Vypestovaná úroda pritom pokryje až 90 percent potrieb rodiny. Na maličkej farme rodina dbá aj na životné prostredie. Po rozrátaní výdavkov na potraviny, ktoré si doma vypestovať nevedia, vychádzajú náklady na jedlo len na približne 1,62 eura denne za jednu osobu.

Nenašiel by si tam žiadne zariadenie poháňané fosílnymi palivami a mesačne na elektrinu minie rodina len čosi okolo 10 eur. Svoje zariadenia buď poháňa vlastnou fyzickou silou, alebo sa spolieha na investície do solárnych panelov. Aj ostatné čísla znejú úctyhodne. Za rok tam vďaka chovu zvierat získajú cez 2000 kusov vajec zo sliepok aj kačíc a na pozemku nechýbajú ani včely, ktoré sa postarajú o 11 kilogramov medu.

Odporúčané
Víťazka Farmy Lucia Gašparíková: Za správanie k Adamovi sa hanbím. Za jednou vecou si však stojím (Rozhovor) Víťazka Farmy Lucia Gašparíková: Za správanie k Adamovi sa hanbím. Za jednou vecou si však stojím (Rozhovor) 21. decembra 2023, 10:30

Svoju pôdu zásadne neobhospodarujú pomocou umelých hnojív a látok, ale spoliehajú sa najmä na prírodné hnojivá a celý koncept farmy postavili na ideálnom využití permakultúry. Viac informácií o farme nájdeš na ich webe, kde sa dozvieš aj akékoľvek technické detaily.

Domov
Zdieľať
Diskusia