Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2018, 13:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Lekári objavili úplne nový ľudský orgán! Interstitium nás chráni pred pádmi i nárazmi a môže byť kľúčom v boji proti rakovine

ZAUJÍMAVOSTI ĽUDSKÉ TELO
Uložiť Uložené

Novoobjavený ľudský orgán sa roky skrýval priamo pod nosmi lekárov.

Vedci identifikovali úplne nový ľudský orgán! Teraz sa dúfa, že by im mohol výrazným spôsobom pomôcť v snahe objaviť liek proti rakovine. Zoznám sa so štruktúrou menom interstitium. Ide o dlhé pružné vrstvy vlákien skrývajúce sa predovšetkým priamo pod kožou. O týchto vláknách vedeli vedci už dlho, no vždy sa k nim pristupovalo ako k tuhým a pevným tkanivám, najnovší výskum publikovaný v žurnáli Scientific Reports však naše ponímanie úplne mení.

Interstitium je totiž plné miniatúrnych oddielov naplnených tekutinou. Ich polohou chránia celé telo, no takisto obklopujú žalúdok, pľúca a niektoré cievy či svaly. Vytvorené sú predovšetkým z bielkovín a podľa vedcov predstavujú predovšetkým efektívnu ochranu ľudského tela pred nárazmi, pádmi a podobnými nepríjemnosťami; absorbujú otrasy.

Lekári objavili úplne nový ľudský orgán! Interstitium nás chráni pred pádmi i nárazmi a môže byť kľúčom v boji proti rakovine
Zdroj: J. Gregory/Mount Sinai Health System

Za objavom stoja vedci Dr. David Carr-Locke a Dr. Petros Benias, ktorí skúmali pacientov žlčovod, keď práve hľadali stopy po rakovine. Všimli si, že pacientove dutiny majú zvláštny tvar, a tak sa skontaktovali s patológom Dr. Neilom Theise z New York University.

Doteraz sa vedci vláknam nevenovali a ich vnútro neobjavili, pretože tradičné lekárske metódy, najmä pri operáciách, samotný orgán ničia a jeho vnútorná tekutina odteká. Štruktúra sa rozbíja a vo finále tak lekár nič z interstitia neuvidí. Podľa Theiseho ide o zásadný objav v ľudskej anatómii.

Skrývať však môže aj zásadnú pomoc v boji proti rakovine. Interstitium nás síce chráni pred tým, aby sme sa rozbili pri akomkoľvek páde, no takisto je napojené na lymfatickú sústavu, mimoriadne dôležitú súčasť nášho imunitného systému. Vedci odhadujú, že rakovinotvorné bunky sa môžu prepravovať práve skrz novoobjavený orgán, ktorý tak nechcene napomáha rozšíreniu rakoviny zo zdroja aj do iných častí ľudského tela. Dr. Theise tvrdí, že nález má potenciál posunúť medicínu dramaticky dopredu a interstitium môže byť novým nástrojom aj pre diagnózu rakoviny.

Domov
Zdieľať
Diskusia