Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2018, 17:20
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Spoluzakladateľ Microsoftu objavil gigantický vrak lode z druhej svetovej vojny. Spolu s ňou sa potopilo aj 216 členov posádky

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO USA VOJNY
Uložiť Uložené

Jej potopenie majú na svedomí japonské lode.

Krvavé boje druhej svetovej vojny mali mnoho obetí a medzi tými ľudskými sa nachádzali aj majestátne stroje a zariadenia. Obrovský objav sa pošťastil spoluzakladateľovi spoločnosti Microsoft, Paulovi Allenovi. Jeho expedícia Vulcan sa potápala v Koralovom mori, približne 800 kilometrov od východného pobrežia Austrálie, keď objavila gigantickú potopenú loď, čím splnili cieľ.

Masívna lietadlová loď Lexington patrila Spojeným štátom americkým a v hĺbke vyše troch kilometrov sa skrývala približne 76 rokov. Išlo o jednu z najkľúčovejších lodí. Tím výskumníkov musel rátať so všetkými geografickými faktormi, aby približne odhadol polohu Lexingtonu. Tú mali na pláne hľadať ešte ďalších šesť mesiacov, no šťastie sa postaralo o včasný objav.

Lexington sa potopil za základe bitky medzi 4. a 8. májom 1942, kedy spolu s loďou USS Yorktown bojovali proti trojici japonských lodí. Veľká loď však boj nezvládla, zasiahli ju japonské torpéda a všetkých 216 členov lodnej posádky, ktorí sa nestihli evakuovať, sa potopilo spolu s ňou, vrátane 35-ich lietadiel. Loď následne potopil torpédoborec Phelps, aby sa nedostala do japonských rúk.

Domov
Zdieľať
Diskusia