Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2018, 19:49
Čas čítania 0:00
Marek R.

10 najpamätnejších výkonov a momentov z olympiády v Pjongčangu

ŠPORT ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY V PEKINGU 2022
Uložiť Uložené

Aj hry v Pjongčangu boli plné skvelých okamihov.

Zimné olympijské hry v Pjongčangu sú už oficiálne za nami a priniesli nám množstvo perfektných športových výkonov a rovnako aj  niekoľko nezabudnuteľných momentov. Opäť sa tak ukázalo, prečo sú považované za vrchol športu a prečo je snom každého športovca cenný kov z takéhoto prestížneho podujatia. 

Najúspešnejšou krajinou tohtoročných olympijských hier sa stalo Nórsko, ktoré získalo 39 medailí, z toho 14 zlatých, 14 strieborných a 11 bronzových. Na druhom mieste sa ocitla nemecká výprava, ktorá získala rovnaký počet zlatých medailí ako Nórsko, teda 14, celkovo však získali o osem cenných kovov menej a tým pádom im patrí krásna druhá priečka. Najlepšiu trojicu potom uzatvárajú Kanaďania so ziskom 29 cenných kovov, z toho bolo 11 kovov zlatých. Desiatku potom dopĺňajú Spojené štáty americké, Holandsko, Švédsko, Kórejská republika, Švajčiarsko, Francúzsko a Rakúsko. 

Poďme sa však pozrieť na 10 najpamätneších udalostí z Pjongčangu, medzi ktorými nájdeme nielen perfektné výkony, ale aj iné zaujímavé momenty.

Aj exotická Tonga mala svoje zastúpenie 

Ani tieto olympijské hry sa nezaobišli bez športovcov, ktorí síce nevynikali vo svojej disciplíne, ale upierala sa na nich aj tak pozornosť. Najžiarivejším prípadom je Pita Taufatofua z exotickej Tongy, ktorý svoju krajinu reprezentoval v bežeckom lyžovaní. Asi si poviete, že snehu vo svojom živote asi veľa nevidel a je tomu tak. Veď prvýkrát ho zažil len pred dvomi rokmi a teraz sa predstavil pod piatimi kruhmi.

Odporúčané
Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie 8. júla 2022, 10:00

Pita Taufatofua z Tichomoria môže byť ľuďom známy ešte z letnej olympiády v Riu pred dvomi rokmi, kde súťažil v taekwonde. Na otváracom ceremoniáli sa ho nedalo prehliadnuť, polonahý športovec mal na sebe tradičnú sukňu a telo mal natreté kokosovým olejom. Bez trička, opäť len v tradičnej sukienke, sa Pita ukázal aj na tohtoročnom otváracom ceremoniáli. Úsmev z tváre mu nezmizol ani napriek tomu, že v Južnej Kórei je extrémna zima. A hoci ostatní boli zababušení, Pita sa nedal a svoju vlasť reprezentoval len sporo odetý a obutý iba v „žabkách“. 

10 najpamätnejších výkonov a momentov z olympiády v Pjongčangu
Zdroj: TASR/AP

Roztlieskavačky Severnej Kórey

Nie nadarmo sa hovorí, že fanúsikovia sú doplňujúcim hráčom každého tímu či jednotlivca, keďže ich podpora dokáže vyburcovať k ešte lepším výkonom. A tých svojich mali aj reprezentanti Kórejskej republiky v podobe roztlieskavačiek, ktoré spôsobili mnoho rozruchu svojím netradičným fandením. 

Roztlieskavačky, ktoré na olympiádu poslal samotný Kim Čong-un a volajú ich aj armáda krások, sa v útrobách štadióna predstavili v červených uniformách, takže bolo nemožné ich prehliadnuť. A to nielen kvôli ich kostýmom. Pri ich povzbudzovaní nechýbali rozmanité piesne (severokórejské), tlieskanie, mexická vlna a úsmevy, to všetko za rozhodného dirigovania. Armádu krások ľudia hodnotili rôzne, niektorí sa nebáli konštatovať, že to bolo desivé. Ďalší srandovali, že to bola najdivokejšia vec, akú kedy videli. Tak či onak, boli zaujímavým spestrením olympiády.


 

Lyžiar pobozkal na olympiáde svojho priateľa

Je jedno, na akej strane barikády stojíte pri téme homosexuálnych partnerstiev, každý musí uznať, že tento moment sa zapísal medzi najpamätnejšie z olympiády v Pjongčangu. V hlavných úlohách sa predstavili lyžiar Gus Kenworthy a jeho priateľ, ktorí si dali bozk pred Gusovým kvalifikačným pokusom priamo pred televíznymi kamerami a fotoaparátmi médií.

Odporúčané
Investícia do prípravy športovcov na ZOH 2022 je vyše 1 milión eur. Matej Tóth porozprával, ako vyzerá financovanie športovcov Investícia do prípravy športovcov na ZOH 2022 je vyše 1 milión eur. Matej Tóth porozprával, ako vyzerá financovanie športovcov 21. februára 2022, 16:30

Samotný Kenworthy priznal, že plánoval svojho priateľa pobozkať už pred štyrmi rokmi v ruskom Soči. Práve Rusko je krajinou, kde homofóbia ešte aj dnes výrazne prekvitá, a tak chcel Kenworthy miestnych obyvateľov trochu vyprovokovať, ale napokon v sebe nenašiel dostatok odvahy na to, aby svetu ukázal olympijský homosexuálny bozk. Teraz sa už však k tomu odhodlal.


Zaspal, lebo sledoval Netflix, no aj tak vyhral

Olympiády sa zúčastnilo aj mnoho tínedžerov, ktorí ešte nie sú tak zodpovední ako ich starší kolegovia a najlepším príkladom toho je len 17-ročný Red Gerard, ktorý reprezentoval Spojené štáty americké v snoubordingu. No ako sa ukázalo, vôbec to neovplyvnilo jeho výkon. Gerard sa stal vôbec najmladším olympijským medailistom v snoubordingu a jeho výkon zabezpečil v tom čase prvú medailu pre svoju krajinu.

V deň preteku mal Red vstávať už o šiestej ráno, lenže zaspal (aj kvôli Netflixu) a z postele ho musel vytiahnuť jeho tímový parťák Kyle Mack. Následne si Red uvedomil, že stratil svoju bundu, a tak si na súťaž musel požičať Mackovu. Neskorý štart a kruté ráno mu však nezabránili v tom, aby v slopestyle exceloval. Víťazstvo okorenil nadávkou, čo tiež neuniklo pozornosti médií. Jednoducho typický tínedžer.

10 najpamätnejších výkonov a momentov z olympiády v Pjongčangu
Zdroj: TASR/AP

Pred 11 mesiacmi bojoval o život, teraz získal bronz

Tohtoročná olympiáda napísala aj takýto silný olympijský príbeh, keďže o kráse a sile športu nás presvedčil Mark McMorris. Ide o 23-ročného snowboardistu z Kanady, ktorý si 11. február 2018 navždy zapamätá azda najlepšie spomedzi všetkých športovcov z Pjongčangu. Jazdec, ktorého domovská trať je ukrytá v horách Whistler Blackcomb, síce vonkoncom nepatrí medzi outsiderov, ale po perfektne rozbehnutej kariére ho v priebehu minuloročného marca zastihol pád s vážnymi zraneniami.

Odporúčané
ROZHOVOR: Katarína Šimoňáková o živote športovca na olympiáde: To, že budem vlajkonosička, som sa dozvedela cez Instagram ROZHOVOR: Katarína Šimoňáková o živote športovca na olympiáde: To, že budem vlajkonosička, som sa dozvedela cez Instagram 21. februára 2022, 9:30

Držiteľ 15 cenných kovov z X Games nezvládol skok vo voľnom teréne a vletel priamo do stromu. Pri nehode si zlomil čeľusťpanvurebrá a ruku, nešťastne si natrhol slezinu a taktiež mu zlyhali pľúca, pričom len málokto vrátane samotného Marka mohol dúfať v návrat na zjazdovky.  Kanaďan však preukázal obrovskú túžbu a bojovnosť, vďaka ktorej prebiehala rekonvalescencia oveľa lepšie a rýchlejšie, ako boli prognózy lekárskych špecialistov. A obhajoba zisku bronzovej medaily z ruského Soči spred štyroch rokov v disciplíne Slopestyle to len potvrdzuje. Obrovský bojovník.

 Nemecký hokejový zázrak

Hokej je pre mnohých vrcholom zimných olympijských hier a je škoda, že v Pjongčangu bola jeho kvalita ešte na horšej úrovni ako počas majstrovstiev sveta, kde sa vždy predstaví aspoň niekoľko hráčov z NHL. Aj kvôli tomu sa čakalo, že Rusko nedá nikomu šancu a v nedeľu sa to aj potvrdilo.

Neúčasť najlepších hráčov však mohli využiť krajiny mimo silnej šestky a tejto úlohy sa naplno zhostilo Nemecko. No zo začiatku to tak dobre pre nich nevyzeralo. V skupine obsadili tretie miesto so ziskom len dvoch bodov, no potom sa začala ich spanilá jazda. V osemfinále zdolali Švajčiarsko, vo štvrťfinále Švédsko a v semifinále dokonca Kanadu. Vo finále na nich potom čakal obrovský favorit, no nezľakli sa ani ruských hokejistov a zápas bol rozhodnutý až v predĺžení, v ktorom rozhodol Kaprizov. Nemci však boli aj tak spokojní, veď ako často vidíte vysmiatych porazených po finále? Rusku samozrejme patrí gratulácia.

Doping už aj v curlingu

Dopingoví hriešnici boli a aj budú odhalení zrejme na každej olympiáde, no tento prípad z Pjongčangu spôsobil, že mnohí sa neveriacky chytali hláv. Nie ani tak kvôli ruskému dopingovému škandálu, po ktorom boli ich športovci pozornejšie testovaní, ale kvôli tomu, v akem športe bol doping použitý.

Odporúčané
Majú Slováci na medaily? Lintner im verí na 4. miesto, komentátor Marušiak je optimista Majú Slováci na medaily? Lintner im verí na 4. miesto, komentátor Marušiak je optimista 17. februára 2022, 14:00

Alexander Krushelnitsky totiž dopoval, prosím pekne, v curlingu, v ktorom dokonca získal pre Rusko bronzovú medailu spolu so svojou manželkou v súťaži zmiešaných dvojíc. O tú však už stihli prísť, keďže v tele mu našli látku meldonium, ktorá je zakázaná od 1. januára 2016. Jeho curlingoví súperi nad tým len krútili hlavami, keďže podľa nich nie sú zakázané látky v tomto športe vôbec potrebné. Na olympiáde sa podarilo chytiť celkovo štyroch dopingových hriešnikov.

Zlatí nemeckí krasokorčuliari na pokraji svojich síl

Ak chcete byť najlepší, musíte často ísť až za hranicu svojich možností a po výkone vám nezostáva nič iné, ako si od únavy okamžite ľahnúť na zem. Presne to sa stalo aj nemeckému páru v krasokorčuľovaní, ktorý sa postarali o svoju najlepšiu jazdu v kariére. Aljona Savchenko a Bruno Massot získali za svoju jazdu 159,31 bodov, čím stanovili dokonca olympijský rekord a bolo vidieť, že do tejto jazdy dali všetky svoje sily. Ale oplatilo sa, keďže z toho bolo zlato.

Anastasia Kuzminová opäť zlatá

Posledné dva momenty sme si nechali ako pre slovenské, tak aj pre české zastúpenie. Rovnako ako pred štyrmi rokmi, aj teraz nám najväčšiu radosť spravila biatlonistka Anastasia Kuzminová. Z Pjongčangu si totiž Slovensko odnáša tri cenné kovy - jedno zlato a dve striebra, no a o všetky sa postarala práve sympatická Nasťa.

Vrcholom bol hlavne závod s hromadným štartom na 12,5 kilometra, počas ktorého netrafila len jeden jediný terč a s prehľadom sa do cieľa dostala na prvom mieste, zatiaľ čo držala našu slovenskú vlajku. 


Ester Ledecká kráľovnou celej olympiády

Na záver sa nedalo nechať nič lepšie, keďže česká športovkyňa je jednoznačne najväčšou hviezdou celých hier. Poradilo sa jej totiž vyhrať až dve zlaté medaily, a to v dvoch odlišných športoch. Prvoradý je pre ňu snoubording, kde sa od nej čakal cenný kov, no absolútne nikto a ani samotná Ester nečakali, že sa jej podarí získať zlato aj v lyžiarskom super-G.

Odporúčané
Slovenský týždeň v športe: Zlatá Petra Vlhová, ZOH 2022 v Tatrách a bodové hody mladíkov v NHL Slovenský týždeň v športe: Zlatá Petra Vlhová, ZOH 2022 v Tatrách a bodové hody mladíkov v NHL 13. februára 2022, 17:30

Ester je vôbec prvou ženou, ktorej sa na olympiáde podarilo získať cenný kov v dvoch iných športoch, o to viac je to veľkolepé, že z toho boli hned dve zlatá. Ester navyše zaujala svojimi činmi či výrokmi a niet sa čo čudovať, že je zrazu jednou z najobľúbenejších športovkýň na svete. Absolútne si to zaslúži.

Domov
Zdieľať
Diskusia