Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2018, 10:25
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Svet Marvelu: Čo nám prezradili potitulkové scény v Black Pantherovi, ako sa film naváža do Donalda Trumpa a prečo je v USA taký úspešný?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

V Black Pantherovi sa nachádzajú dve potitulkové scény, veľa nám však neprezradili.

Black Panther je v kinách už pár dní, a tak je načase, aby sme si čo-to povedali aj o jeho náväznosti na celé MCU. Našťastie, nový diel Čriepkov z Marvelu po najnovšej marvelovke písať nemusíme.

Black Panther totiž stojí pevne na svojich nohách a dokazuje, že sa to dá urobiť aj bez zbytočných cameo rol, množstva odkazov a previazanosti s inými postavami/miestami a podobne.

V článku sa nachádzajú spoilery, takže ak ste najnovšiu marvelovku nevideli, ďalej nečítajte

Vďaka potitulkovým scénam si však mohli odfúknuť aj fanúšikovia projektu MCU, nie filmov ako takých. V prvej z nich vidíme T’Challu pri stretnutí s UN. Kráľ Wakandy tam hovorí o dôležitosti pomáhania si navzájom a zdieľania zdrojov potrebných pre život. 

Wakanda sa tak nepochybne otvorí svetu, v akom rozmedzí si nedovolíme hádať. Budú sa však stavať centrá pomoci, nepochybne sa pohne vpred aj technológia, no otázkou ostáva, či sa svet "dozvie" viac o Pantherovi. Ten nie je súčasťou Avengers tímu, a tak sa na neho zatiaľ nevzťahujú Sokovia Accords. Jedného dňa ale bude aj Panther postavený pred voľbu. 

Svet Marvelu: Čo nám prezradili potitulkové scény v Black Pantherovi, ako sa film naváža do Donalda Trumpa a prečo je v USA taký úspešný?

Ide predsa o superhrdinu, nad ktorým nemá kontrolu nikto. Navyše je to kráľ autonómnej krajiny v Afrike.

Možno sa ale svet bude na hrdinov po Avengers: Infinity War pozerať inak. Nakoniec, ako sám T’Challa hovorí (a pozdravuje tak aj súčasného prezidenta USA):

„In times of crisis, wise men build bridges, while foolish men build barriers.“.

Panther má politický presah, no oveľa viac rezonuje jeho "Black Power". Herecké obsadenie, ktoré sa takmer výlučne skladá z hercov a herečiek afroamerického pôvodu bolo oznámené už dávno. Nešlo len o vyhnutie sa obvineniam z whitewashingu, Marvel dobre vedel, čo robí. 

Veľké, skutočne veľké filmy s takýmto množstvom černochov v hlavných rolách v kinách jednoducho nevídame.

Navyše sa výrazne opiera o tému utláčania etník/bežných ľudí a zasahuje aj problémy v Afrike a podobne. Panther jednoducho silno ženie vpred afroamerickú kultúru.

Pritom dáva svetu do pozornosti nielen ich problémy, no na čo reaguje prostý ľud najviac - ukazuje silných, nezávislých Afričanov a černochov v USA, ktorí majú silu zmeniť svoje postavenie a ukázať svetu svoju pravú neporaziteľnú tvár.

Svet Marvelu: Čo nám prezradili potitulkové scény v Black Pantherovi, ako sa film naváža do Donalda Trumpa a prečo je v USA taký úspešný?

Ani Wonder Woman nešla tak do hĺbky a nezniesla sa na vlne silnej nezávislej ženske protagonistky v takej miere, ako to vidíme pri Pantherovi. Pri ňom je to viac pod povrchom, respektíve to nie je také nápadné, no zároveň je to každému jasné.

Kvalitný film, skvelé reakcie, silný odkaz, afroamerická téma a ďalšie pozitívne finálne súčasti tohto projektu majú za následok enormný úspech po celom svete, ale najmä v USA.

Tam najnovšia marvelovka zaznamenala 8. najväčší opening celej histórie (štvrtkové predpremiéry plus piatková premiéra sa dokopy postarali o tržby väčšie než pri Captain America: Civil War, a teda 75,8 milióna dolárov) a dokonca sa hovorí, že až 40% z celkového množstva divákov tvoria práve afroameričania.

Black Panther je pre nich najdôležitejším filmom súčasnej generácie. 

No a potom tu máme potitulkovú scénu číslo 2. V nej vidíme, ako sa Bucky doliečuje zo zranení a psychickej ujmy z udalostí Civil War.

Shuri naznačuje, že jeho spúšťače boli z jeho hlavy odstránené, a tak ho už nemôže nikto ovládať. Bucky si tým však asi nikdy nebude istý, nehovoriac o tom, že mu stále chýba jeho ruka. O tú ho pripravil Tony a mne osobne sa nezdá, že by sa mu chystal ospravedlniť.

Bucky však dostane náhradu, o čom nás presvedčil už trailer pre Infinity War (to štartuje už o 2 mesiace ľudia, veríte tomu?). Všetky postavy by mali pred udalosťami Infinity War (alebo počas nich) získať nejaký upgrade, respektíve byť naplno pripravený na súboj s mimozemšťanmi a Thanosom. Zdá sa, že okrem Wasp sa doň skutočne zapojí celý svet. 

Svet Marvelu: Čo nám prezradili potitulkové scény v Black Pantherovi, ako sa film naváža do Donalda Trumpa a prečo je v USA taký úspešný?

Poslednou záležitosťou, ktorú by sme mali prebrať, je smrť Killmongera. Eric je pravdepodobne najlepším marveláckym záporákom, za čo vďačíme jednak scenáru, jednak hercovi Michaelovi B. Jordanovi. Je škoda, že nedostal toľko priestoru, no rozlúčili sme sa s ním dostatočne "emotívne", respektíve to nebolo klišé.

Klišé by však bolo, keby ho Marvel oživil. Jednak si to prajeme, pretože postava má aj naďalej veľký potenciál, no totálne by to zabilo jej motivácie a taktiež posledné slová. Bohužiaľ, viac si asi musíme priať to oživenie, pretože môže trvať roky, kým Marvel doručí rovnako zaujímavého a kvalitného záporáka, ak vôbec. A ako na to? 

Buďto Eric nezomrel a Shuri bude schopná vyliečiť ho, prípadne skutočne zomrel a T’Challa ho zachráni v Infinity War, respektíve v Avengers 4, kde sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude cestovať časom. Tak či onak, možnosti tu sú. 

Anketa:
Chcete, aby Marvel oživil Erica Killmongera?
Áno
Nie
Áno
48 %
449 Hlasov
Nie
52 %
495 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia