Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2018, 20:30
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Odkiaľ sa zobrali slovenské názvy cudzích národov? Naša slovná zásoba je v jednom prípade jedinečná

ZAUJÍMAVOSTI POĽSKO RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Pravdepodobne nikdy ste sa nad podobnou otázkou nepozastavili. No teraz je tá príležitosť obohatiť si obzory.

Podľa webovej stránky worldometers.info je aktuálne vo svete 195 jednotlivých štátov. Každý z nich má svoj vlastný názov a špecifické pomenovania majú aj tamojší obyvatelia. Nakoľko slovenský jazyk je bohatý, dokáže sa adaptovať, poprípade prispôsobiť si svojim potrebám aj cudzie názvy. Nakoľko Slováci (resp. Slovania) existujú v európskom priestore už celé stáročia, stihli si vytvoriť svoje vlastné pomenovania pre jednotlivé etniká navôkol.

Nemec, Chorvát, Poliak a ďalší. Odkiaľ sa zobrali ich názvy? Podobnými otázkami sa zaoberá predovšetkým etymológia, čo je jazykovedná disciplína zaoberajúca sa pôvodmi a významami slov.

Nemec

Odkiaľ sa zobrali slovenské názvy cudzích národov? Naša slovná zásoba je v jednom prípade jedinečná
Zdroj: Tomá Blahuta

Nad nemčinou sa už veľa z nás pozastavilo. Skomoleniny, čudesné kombinácie slov v jednom, der, die, das... Jednoducho, učiť sa ju nie je med lízať (ak vám to ide ľavou zadnou, gratulujeme), čo si uvedomovali aj naši veľmi starí predkovia, Slovania.

Keď prišli do Európy, ocitli sa v susedstve s germánskymi kmeňmi. Rozprávali úplne odlišnými jazykmi a keďže v danej dobe ste kurz nemčiny nenašli, jednoducho si nerozumeli. A tak sme dali príslušníkom germánskych kmeňov pomenovanie Nemci odvodené od slova nemý. Niežeby nevedeli rozprávať, ale pre nás komunikovali nezrozumiteľnou rečou. Taktiež poznáme aj prebraté maďarské slovo Németh, čo je taktiež pomenovanie pre Nemca.

Poliak

Odkiaľ sa zobrali slovenské názvy cudzích národov? Naša slovná zásoba je v jednom prípade jedinečná
Zdroj: Tomáš Blahuta

Prezývky sme si dávali vzájomne aj v rámci slovanských štruktúr. Naši severní susedia obývajúci územie od Tatier až po brehy Baltického mora si taktiež jednu vyslúžili. Keď sa pozriete pozornejšie na mapu, zistíte, že všade vidno väčšinou širokánsku rovinu plnú polí a nížin. Keď teda niekto býva v poliach/medzi poliami, pomenujeme ho ako Poliak a Poľka, Poliaci.

Chorvát

Odkiaľ sa zobrali slovenské názvy cudzích národov? Naša slovná zásoba je v jednom prípade jedinečná
Zdroj: Tomáš Blahuta

Keď Slovania dorazili do oblastí Balkánskeho polostrova, obkolesili ich hory. Samozrejme, nie všade, ale ak ste už niekedy boli v Chorvátsku, určite poznáte tamojšiu scenériu. Keď cestujete z vnútrozemia smerom k vode, ešte pred samotným pobrežím treba prekonať statné pohorie - Dináre. Ale aj iné horské chrbáty. A už sa dostávame k pointe.

Odporúčané
Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy 23. februára 2024, 15:30

Slovanské kmene obývajúce tamojšie územia dostali pomenovanie práve podľa nich. Po našom Chorvát, človek žijúci pri horských chrbtoch, horách. Príznačné je však aj maďarské pomenovanie - Horváth, paradoxne ide zároveň aj o jedno z najčastejších priezvisk na Slovensku.

Rakúšan

Odkiaľ sa zobrali slovenské názvy cudzích národov? Naša slovná zásoba je v jednom prípade jedinečná
Zdroj: Tomáš Blahuta

Naši germánski susedia na západe nazývajú svoju krajinu ako Österreich, čo je v preklade "Východná ríša". Hovoria nemecky, takmer ako bežní Nemci s určitými odlišnosťami. Po anglicky, poľsky, obdobne rusky, španielsky (a takmer všade inde) sa krajina volá Austria. Lenže Slováci (a Česi) sa výrazne odlišujú. Krajinu nazývame ako Rakúsko (kedysi aj Rakúsy). Zamýšľali ste sa niekedy, aká je etymológia daného slova? 

Pôvod pomenovania treba hľadať v takmer trojtisícovom mestečku Raabs an der Thaya. Nachádza sa na severe, neďaleko hraníc s Českou republikou. Miestnou dominantou je hrad a vôkol neho sa kedysi rozprestieralo panstvo Raabs. Zo slova sa vyvinulo neskoršie Ratgoz a následne Racouz. Názov prebrala slovenčina a tak vzniklo Rakúsko a jeho obyvatelia - Rakúšan a Rakúšanka. Sme jedineční!

Poznáte aj ďalšie podobné príbehy? Dajte nám vedieť.

Domov
Zdieľať
Diskusia