Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2018, 12:14
Čas čítania 0:00
Radka T.

Priznal sa, že je gej a ľudia ho milujú. Kanadský korčuliar vyhral zlato a dokazuje, že homosexuálni športovci nemusia byť viac izolovaní

ŠPORT
Uložiť Uložené

Svojím postojom si vyslúžil rešpekt.

Kanadský krasokorčuliar Eric Radford spolu so svojou športovou partnerkou Meagan Duhamel nadchol divákov i porotu počas tohtoročných zimných olympijských hier. Srdcia ľudí si však získal aj vďaka tomu, že sa otvorene hlási ku svojej sexuálnej orientácii. Eric je totiž homosexuál a zároveň prvý otvorený gej, ktorý vyhral zlatú medailu na zimnej olympiáde.

Po najvyššom možnom ocenení krasokorčuliarskeho výkonu neskrýval Eric nadšenie. „Doslova sa cítim, ako keby som mal explodovať hrdosťou,“ vyhlásil športovec. Následne zapózoval s ďalším medailistom a zároveň iným homosexuálom Adamom Ripponom. Ten sa za svoju orientáciu tiež nehanbí a pre americký tím vybojoval bronz.

Som hrdý, že Adam Rippon a ja môžeme nosiť medaily a ukázať svetu, čo dokážeme,“ napísal na sociálnej sieti Eric a naznačil, že okrem národného tímu reprezentuje aj LGBT komunitu. K otvorenému vyznaniu mu zagratuloval i Mark Tewksbury, kanadský medailista a zástanca LGBT, ktorý si vyplával zlato ešte v 90. rokoch minulého storočia. „Už viac žiadna izolácia pre LGBT športovcov. Konečne v roku 2018 stojí otvorený gej na vrchole pódia,“ napísal Mark.


Eric sa však nedočkal uznania len od ľudí podporujúcich homosexuálov, ale aj od predsedníčky komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. „Je to fantastické. Dláždi cestičku globálnemu pozitívnemu odkazu, aby povedal, že každý by mal byť akceptovaný a schopný súťažiť na olympijských hrách,“ povedala Angela Ruggiero.

Domov
Zdieľať
Diskusia