Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2018, 15:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

DJ Mairee: Po prebratí z umelého spánku som sa chcel ihneď vrátiť na pódium (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Úspešný slovenský DJ je na tom zdravotne oveľa lepšie a chystá aj vlastný festival.

V minulom roku obletela Slovensko správa o tom, že úspešný slovenský DJ Mairee mal autonehodu, po ktorej nám veru nebolo všetko jedno. Osud to však zariadil tak, že Miro vyviazol len so zraneniami a dnes je už opäť pripravený búrať kluby a dokonca aj festivaly. V spolupráci s tímom agentúry Evency sa totiž rozhodol zorganizovať udalosť pod holým nebom s titulom Mairee Only, ktorá sa bude konať už o pár mesiacov. 

Samotného hlavného aktéra sme sa teda rozhodli vyspovedať aby sme zistili, ako je na tom aktuálne zdravotne, no zaujímali nás aj podrobonosti týkajúce sa festivalu a tiež jeho názory na hudbu a jej žánre na Slovensku. Viac už ale v rozhovore, za ktorý Maireemu ešte raz veľmi pekne ďakujeme. 

DJ Mairee: Po prebratí z umelého spánku som sa chcel ihneď vrátiť na pódium (Rozhovor)
Zdroj: @mairee.dj

Ahoj, Miro. Som veľmi rád, že máme možnosť vyspovedať ťa, tak poďme na to. Na úvod nám prezraď, ako si na tom momentálne zdravotne. 

Ahoj, pozdravujem. V prvom rade som rád, že môžem dýchať, usmievať sa a venovať sa ďalej hudbe, no čo sa týka zdravia, ešte ma čaká dlhá cesta rehabilitácií s rukou a aktuálne moj život určite najviac ovplyvňuje pomaly zrastajúca sa trieštivá zlomenina na nohe. Bude dobre. :)

Aj ja som si istý, že áno. Minulý rok obletela Slovensko správa o tvojej nehode, pričom nám najprv nebolo všetko jedno. Po troch týždnoch si sa odhodlal k prvému vyjadreniu, a mňa by zaujímalo, či si už vtedy vedel, že sa na pódiá čoskoro vrátiš. 
Keď som sa prebral z umelého spánku, moje pocity hovorili že doneste mi notebook, musím pracovať, piatkové hranie kľudne zrušte, ale sobotu už dám! S odstupom času sa usmievam nad tým, aký som bol v tom čase naivne odhodlaný a až keď som sa postupne zoznámil s mojím zdravotným stavom, prišlo vytriezvenie. Nakoniec sa vrátim prvýkrát na pódium po cca 7 mesiacoch.

 

Teraz už vieme, že chystáš aj svoj vlastný festival Mairee Only. Čo na toto rozhodnutie doktori? 
Doktorom by sa to určite nepáčilo. (smiech)

 

Tak, keďže je všetko v poriadku, prejdime k samotnej udalosti. Ako vznikol tento nápad?
Nápad vznikol na konci leta 2017 a keď som ho dostal súbežne som ho zapisoval do udalosti na Facebooku. Som spontánny človek a rád dávam zo seba von veci tak, ako ich práve cítim.

 

Vedel by si nám v krátkosti predstaviť koncept?
Koncept “Mairee Only” vznikol ešte v klubovom formáte a po niekoľkých úspešných vydaniach, som ho chcel urobiť na podstatne vyššej úrovni. Hlavnou časťou večera bude audiovizúalna “mairee only” show, v ktorej budú načasované led-projekcie, pyro show, co2, konfety, všetky svetlá a množstvo ďalších sprievodných efektov. Hudobne pôjde o dvojhodinový set z vlastnej produkcie pripravený špeciálne na toto podujatie, doplnený o známe refrény a vsuvky rôznych zvukov.

 

Příspěvek sdílený Mairee (@mairee.dj),

 

V tejto súvislosti by ma zaujímalo, či aj ty vnímaš, že Slovensko akutálne ovláda skôr rapový žáner a tie ostatné sú v úzadí, alebo možno práve naopak.
Myslím si, že postupne sa dostáva do popredia aj elektronická hudba, ale klamal by som, kebyže poviem že už predčí hiphop, resp. rap. V rámci aktuálnej scény stále dominujú určite rapové žánre. 

Mairee Only sa veľkosťou vyrovnáva niektorým pravidelne organizovaným domácim festivalom, a tak ma zaujíma, či z toho celého nemáš tak trochu aj obavy.
Organizáciu eventu si zobrala nastarosť agentúra Evency, ktorá ma za sebou množstvo úspešných podujatí ako Hip Hop žije, Rytmus so symfonickým orchestrom či Separovu alebo Rytmusovu tour. Po tejto stránke sa naozaj nebojím. Pokorný som len voči svojmu setu, od ktorého sú už teraz nemalé očakávania. Podobnú audiovizuálnu show ešte nikto zo slovenských DJs zatiaľ nepripravil, preto na tom pracujem s celým tímom ľudí už niekoľko týždnov.

Ideš do toho s tým, že si pozveš aj hostí, alebo sa striktne držíš názvu festivalu a celé to bude výhradne o tebe? 

Pôvodná idea hovorila o tom, že budem celú noc za mixom a budem mať len DJských hostí, ktorí odohrajú so mnou B2B sety, no ak nebudem zdravotne spôsobilý odohrať celú noc, odohrajú ich aj samostatne bez mojej prítomnosti. Dokopy bude viac ako 10Djs + množstvo tanečníkov a ďalších hostí, ktorí budú súčasťou “mairee only” setu.

 

Příspěvek sdílený Mairee (@mairee.dj),


Chystáš aj špeciálnu svetelnú show, upravený stage a dlhé vystúpenie. Pokojne nám prezraď ešte viac.

Mojím najhlavnejším cieľom celého tohto je vytvoriť medzi ľudmi naozaj veľa úsmevu, preniesť na nich veľa energie, pozitivity a všetkého dobrého čo v sebe mám. Chcem aby odišli tak spokojní a štastní, že to z nich nevyprchá minimálne do ďalšej spoločnej akcie a budú šíriť tento pozitívny “vibe” ďalej medzi ostatnými. Zároveň to chcem celé zachytiť na videu, aby sme spolu potešili aj tých, ktorí sa nebudú môcť zastaviť a vychutnať si to spolu s nami.

V čom je podľa teba najväčší rozdiel keď hráš v menšom plnom klube oproti tomu, keď máš pred sebou tisícky ľudí pod holým nebom?
Atmosféra pod holým nebom je úplne iná ako v klube. Obidve majú svoje čaro a každému vyhovuje niečo iné. Vo mne evokuje open-air aj open-mind, teda slobodu v tom ako sa bavia. Mám taký pocit, že ľudia v kluboch viac riešia, či sa na nich niekto pozerá, ako vyzerajú, keď sa bavia a preto sa dokážu pri open air podujatí oveľa viac odviazať. Nehovoriac o tom, že v kluboch zvykne byť neskutočné teplo a veľa obmedzení čo sa týka svetelného parku a ozvučenia priestoru.

 

Predpokladám, že do tohto koncertu vystupovať nebudeš..

Naozaj veľmi by som chcel, ale ľudia si nezaslužia, aby som za pultom sedel a mával jednou rukou, zaslúžia si minimálne o 100% lepšiu show ako pred mojou nehodou. Už len kvôli podpore, ktorú mi v ťažkých časoch ukázali…

 

 

Příspěvek sdílený Mairee (@mairee.dj),

Posuňme sa od Mairee Only k Maireemu ako známemu DJovi, keďže sme ešte nemali možnosť vyspovedať ťa. Okrem hrania produkuješ vlastné skladby a mňa zaujíma, či na bežnej show hrávaš primárne vlastnú produkciu alebo to mixuješ v nejakom pomere. 
Je to veľmi individuálne. Samozrejme sa snažím najviac prezentovať sám seba, ale nie na úkor zábavy, preto ak sa to nehodí je pomer známejších skladieb väčší a niekedy zase naopak. Niekedy sa stáva, že ma ľudia “otravujú” želaniami na moje vlastné skladby. (Tak krásny pocit)

 

Vždy som chcel vedieť, či v rôznych krajoch Slovenska fičia iné tracky, ktoré dokážu zbúrať klub. Tak mi to teraz môžeš potvrdiť alebo vyvrátiť.

Tak ako je to s našou krásnou Slovenčinou, tak aj s hudbou. Elektronická žúrka v Bratislave je iná ako elektronická žúrka na Kysuciach či na Východe. Iný kraj, iný mrav tu platí do slova a do písmena, aj keď tie najznámejšie bangre samozrejme fungujú všade rovnako.

Dokážu podľa teba Slováci oceniť, resp. rozoznať kvalitného DJa od kulturákového púšťača? 
Slováci si hlavne často pletú čo je kvalitné a čo je komerčné. Mnohí si myslia, že keď je niečo komerčné už to nie je kvalitné a naopak. Rovnako ako v rapovom svete často krát ľudia podľahnú tlaku svojho okolia aj keď sa tomu úplne nerozumejú. Kulturákový púštač môže byť obrovský talent, ktorý je z DJského hladiska ďaleko šikovnejší ako iný známy DJ v ktorého ľudia vzhliadajú, ale keďže je zaškatuľkovaný ako “DJ z kulturáku” je to len “komerčák” ktorý nestojí za nič. Smutné sa mi na to pozerá, pretože som sa neraz stal tým “zaškatuľkovaným” aj ja… (smiech)

 

Příspěvek sdílený Mairee (@mairee.dj),

 

Prezraď nám ešte prosím, aké sú tvoje plány do budúcnosti, teda napríklad po skončení prvého ročníka tvojho festivalu.
Po skončení festivalu budem určite pokračovať v bežných bookingoch či už doma, alebo v zahraničí, ale hlavne sa chcem stále viac a viac venovať hudbe samotnej. Myslím si, že to je pre moj rok 2018 úplne prioritné a čo sa Mairee Only týka… Dúfam, že 2019 opakujeme. :)

 

Ďakujem ti za rozhovor, držím ti palce, nech ti ide zotavovanie čo najlepšie a teším sa na Mairee Only. Na záver ešte priestor pre teba na pár slov našim čitateľom. 
Ďakujem aj ja tebe za veľmi príjemný rozhovor a veľa úspechov v Refresheri prajem.

Ak ste to niekto dočítali až do konca, chcem vám odkazať len veľmi stručne:
Buďte spokojní sami so sebou a s tým aký život môžete žiť, buďte vo všetkom pozitívni a počúvajte hudbu bez ohľadu na to, aký hudobný žáner máte najradšej. Hudba je veľmi emotívna záležitosť a každý si nájde to svoje v iných skladbách. Je veľmi dôležité tolerovať ostatné žánre a naopak, nenechať sa ovplyvniť ostatnými pri počúvaní toho vášho. Hudba ma spájať a nie rozdelovať, a čím skôr si toto všetci uvedomíme, tým skôr spolu dokážeme urobiť tento svet krajším. Mairee

 

Příspěvek sdílený Mairee (@mairee.dj),

No a do pozornosti vám ešte dávame lístky na festival Mairee Only, ktorý sa bude konať 30.4.2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia