Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2017 o 12:27
Čas čítania 0:00
Radka T.

Skromné obliekanie sa stalo novým módnym trendom. Je antisexy, no práve v tom je jeho čaro

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Žiadne výstrihy ani obtiahnuté oblečenie, no aj tak dokáže skromný štýl zaujať.

Oblečenie, ktoré je viac sexy ako by možno mohlo byť, a to aj v rámci bežného dňa, bude mať vždy svojich fanúšikov. A klasické jemne obtiahnuté siluety sú tým, čo má rado mnoho žien. No popularitu si získavajú aj celkom iné smery. Už dlhšie sa hovorí o pojme slow fashion, teda poctivo ušitých veciach, kde sa skôr ako na sezónnosť a trendy kladie dôraz na kvalitu a ekologický i zodpovedný prístup k tvorbe odevov. Oblečenie vytvorené princípom slow fashion pritom stále môže byť sexy, často je však štýlovo nadčasové. Pozornosť si však v poslednom čase vyslúžila aj takzvaná skromná alebo zdržanlivá móda. O čo tu presne ide?

V skratke sa dá štýl obliekania, aký predstavuje skromná móda, predstaviť jednoducho. Žiadne výstrihy, príliš krátke sukne, obtiahnuté a výstredné kúsky. Naopak, takéto oblečenie nepôsobí ani lacno, ani povrchne a upúta skôr na druhý pohľad. Jednoducho povedané, ide o oblečenie, ktoré skôr ukrýva ako akcentuje tvar tela, píše portál Independent.

Skromná móda sa môže javiť ako prejav slušnosti alebo istej príslušnosti, no len náboženstvo za tým netreba hľadať. Aj keď pri tomto pojme si každý predstaví hlavne moslimky, pribúda žien, ktoré sa obliekajú striedmo nie preto, že musia, ale preto, že chcú. 

Odporúčané
Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke 23. júla 2024 o 11:00

Aj svetové médiá si všímajú tento štýl a zaraďujú ho medzi pozoruhodné trendy roku 2017. Denník Guardian síce pripomína, že tento prúd prišiel spolu s tým, ako sa móda pre ľudí obliekajúcich sa špecificky z náboženských alebo kultúrnych dôvodov stala biznisom, no postupná zmena siluety u rôznych skupín ľudí je nesporná. Skromné obliekanie tak môže byť a aj je na jednej strane otázkou kultúry a politiky, ale na strane druhej i otázkou trendov. V niečom sa však prelínať môže. Móda totiž odzrkadľuje okolitý svet.

Lenže niektorí už majú skrátka dosť toho, keď si ľudia vytvoria úsudok o ostatných len podľa oblečenia. Voľnejšia silueta dáva podľa Victorie Beckham moc späť do rúk svojim nositeľom namiesto pozorovateľov. Podľa portálu Independent sa trend skromnej módy zrazil ako prirodzený cyklus a protiklad príliš odhaľujúcim kúskom so snahou značiek osloviť napríklad moslimov a ďalších ľudí, ktorí sa striedmo obliekajú zo spomínaných náboženských i kultúrnych dôvodov.

Vanessa Friedman, módna kritička z New York Times, označila skromné obliekanie za jeden z najdôležitejších trendov týchto rokov. Za minimalistický modernizmus ho označuje značka Creatures of Comfort, ktorá ukazuje, ako môže skromná móda vyzerať v 21. storočí. Kvalita, elegancia, minimalizmus aj praktická stránka - aj takto by sa dali charakterizovať kúsky pod značkou Creatures of Comfort. Nimi sú napríklad dlhšie kabáty bez výraznejšej siluety, široké nohavice, nenápadné tielka, blúzky so striktným zapínaním ku krku či tričká a šaty s nenápadným výstrihom. To všetko za trojciferné sumy.

Altaf Alim, spoluzakladateľ značky Aab, si myslí, že dnes sa kladie dôraz skôr na osobitosť a tomu pomáhajú aj sociálne siete, pretože ľuďom umožňujú vyjadriť ich individualitu. Vďaka sile sociálnych sietí je možné presadiť aj to, čo by sa možno v minulosti stretlo s posmeškami, a tak sa aj skromné obliekanie ako opozitum k sexy veciam dostáva do celkom iného svetla. 

Odporúčané
Šperky, ktoré si obľúbili Rytmus aj Dalyb: navštívili sme showroom slovenskej značky, niektoré stoja aj 60-tisíc (Reportáž) Šperky, ktoré si obľúbili Rytmus aj Dalyb: navštívili sme showroom slovenskej značky, niektoré stoja aj 60-tisíc (Reportáž) 7. júla 2024 o 12:30

Na trend skromnej módy si posvietil aj magazín Forbes. Podľa neho sa nedá prehliadnuť, že narastá počet žien, ktoré sa obliekajú konzervatívnejšie. Namiesto toho, aby ich ľudia mohli považovať za zjavne sexy, chcú, aby si všimli ich zmysel pre štýl. Magazín oslovil spoluzakladateľku značky RUH Collective Soniu Trehan.

Študovala náboženstvo, pričom sa špecializovala na islam, no rýchlo zistila, že skromné oblečenie vôbec nemusí byť zaujímavé len pre moslimov. Najprv totiž očakávala, že 70 až 80 percent zákazníkov bude pochádzať z moslimskej komunity, no ukázalo sa, že veľký záujem je aj zo strany nemoslimov. Niektoré ženské zákazníčky jej napríklad vysvetlili, že sa lepšie cítia v zaujímavých a pekných šatách, no môžu sa zbaviť pocitu, že budú na ľudí pôsobiť sexy. Iní klienti z radov umelcov či kreatívcov sa zas radi obliekajú tak, aby to evokovalo odlišnú kultúru. Okrem toho sa spoločnosť snaží ísť cestou udržateľnosti, čo je pre zákazníkov ďalšie plus. Vidieť tu tak prienik do slow fashion, pretože aj pre túto firmu je dôležité, kde sa jej oblečenie vyrába a aké etické postupy sa pri tom dodržiavajú.

Podľa portálu WGSN treba pri tejto značke, teda RUH Collective, zabudnúť na všetko, čo si človek predstavuje pod pojmom skromná móda a vypustiť z hlavy vžitú predstavu o beztvarom oblečení. Tu sa dajú nájsť hodvábne šaty, šik nohavice či štýlové kimoná. V istom pohľade tak aj skromná móda môže byť sexy, hoci to na prvý pohľad nemusí byť až také zjavné.

Domov
Zdieľať
Diskusia