Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2017, 10:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Celý deň len drží dopravnú značku, ale zarobí si 130-tisíc dolárov ročne. Amy si svoje zamestnanie na stavbách nemôže vynachváliť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Austrálčanke závidia jej ročný plat všetci kamaráti.

Austrália je síce plná jedovatých hadov a pavúkov, ale keby si bol pred pár rokmi vedel o tom, koľko si tam človek môže zarobiť len za to, že pár hodín denne drží v ruke dočasnú dopravnú značku a riadi dopravu, možno by si tam už dávno býval. Na povrch nedávno vyplával príbeh sympatickej mladej ženy Amy Dowsett z austrálskeho Sydney, ktorá vo svojich 30 rokoch zarába krásnych 130-tisíc dolárov za rok a to jej na vykonávanie zamestnania netreba ani vysokú školu či špeciálne kvalifikácie.

Amy pracuje ako „Lollipop lady“, čo v praxi znamená, že asistuje na rôznych stavbách a konštrukčných prácach a usmerňuje dopravu, ktorá pri budovaní väčšinou býva obmedzená. Mladá Austrálčanka popri svojej práci drží v ruke aj rôzne dopravné značky podľa toho, čo sa práve vodičom snaží odkázať, a za svoju parádnu výplatu môže vďačiť členstvu v odboroch. Organizácia Construction, Forestry, Mining and Energy Union zastrešuje množstvo zamestnancov pracujúcich práve v oblastiach ako stavbárstvo či baníctvo a definuje základné práva a povinnosti zamestnávateľov. Vďaka členstvu v tejto odborovej organizácii zarába Amy čosi viac ako 40 dolárov za hodinu, pričom ďalších 45 dolárov denne dostáva ako náhradu cestovného a za 22 dolárov si potom môže kúpiť jedlo. Podľa konkrétnej veľkosti stavby si potom ku výplate pripočítava od 2 do 4 dolárov za hodinu, a tak niet divu, že si ročne príde až na 130-tisíc.


Amy žartuje aj o tom, že keď sa niekomu zverí so svojou prácou a ročnou výplatou, všetci sa hneď vypytujú, kde by sa mohli na rovnakej pozícii zamestnať aj oni, pretože v Austrálii zarobí napríklad zdravotná sestra približne polovicu z platu našej Amy a polovicu zarobia dokonca aj ľudia na rovnakej pozícii ako ona, ak nemajú kontrakt podľa podmienok spomínanej odborovej organizácie. Za usmerňovanie dopravy a držanie značky v ruke preto 130-tisíc dolárov definitívne neznie ako málo.

Domov
Zdieľať
Diskusia