Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2017, 15:49
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Iba 1000 ľudí vlastní 40 percent všetkých Bitcoinov na svete. Nazývajú ich veľrybami a vedia radikálne ovplyvniť trh

TECH BITCOIN KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Trh s kryptomenami je v rukách malých skupín ľudí.

Kryptomena Bitcoin zažila v posledných týždňoch obrovský nárast popularity a pomaly sa presúva z okraja internetu priamo do jeho stredu, pretože sa o Bitcoin zaujímajú už aj ľudia, ktorí ešte včera o kryptomenách nevedeli absolútne nič. Obchodovanie s digitálnymi menami je však stále veľmi komplikované a najmä zradné, pretože samotný trh je regulovaný do malej miery a čím menší investor do hry vstupuje, tým sa dostáva do väčšej nevýhody.

Rozsiahly článok od Bloombergu poukazuje na to, že množstvo vlastníkov Bitcoinov vstúpilo do hry ešte v časoch, keď o tejto virtuálnej mene vedel iba veľmi malý okruh ľudí a cena bola samozrejme nízka natoľko, že prví investori mohli mincí nazhromaždiť pokojne aj stovky tisíc. Väčšina z nich verila a dodnes verí v rozsiahly úspech kryptomien, čo v praxi znamená, že svoje mince nepredávajú a budú ich držať dovtedy, dokým sa Bitcoin vo svete nestane stabilnou alternatívou voči klasickým menám.

Na jednej strane to vyznieva pozitívne, pretože množstvo úvodných investorov nestratilo vieru v dlhodobý úspech Bitcoinu, ale na druhej strane sa musíme zamyslieť aj nad tým, čo prítomnosť hromady veľkých investorov znamená. V prvom rade ide o skupinu ľudí, z ktorých sa veľké množstvo osobne pozná a svoje investície do Bitcoinu preberali na káve či cez telefón, a tak si dokážu užitočné informácie vymieňať aj dnes.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Bloomberg odhaduje, že Bitcoin má momentálne približne 1000 ľudí, ktorých nazývajú aj veľryby, vlastniacich približne 40 percent celého trhu, čo znamená, že ak by sa v jednej chvíli viacero z nich spojilo, mohli by efektívne zmanipulovať trhy a prinútiť hodnotu vystreliť do výšin, aby následne svoje stovky tisíc mincí predali. Vo svete síce existujú zákony predchádzajúce manipulovaniu trhov, ale trh s kryptomenami je natoľko krehký, že na prvý pohľad nevinná výmena informácií medzi najväčšími investormi by mohla znamenať katastrofu, ak by po nej nasledovali aj radikálne kroky.


Rozdielne to nie je ani pri menách ako Ethereum či trpaslíkoch ako Gnosis či Qtum. Prvých 100 šifrovaných adries na trhu s Bitcoinom vlastní až 17 percent všetkých mincí, pričom na trhu s Etherom vlastní prvých 100 adries až 40 percent mincí a pri miniatúrnych menách ako spomínaný Gnosis dosahuje vlastníctvo prvých 100 adries až 90 percent. Odborníci sa zhodujú, že v blízkej budúcnosti sa zrejme nemáme čoho báť, pretože veľryby Bitoinu vlastnia toľko mincí tejto virtuálnej meny, že by si nedovolili ju akokoľvek poškodiť či dokonca zničiť, ale pravdou zostáva, že ak do hry vstupujú menší a menší investori, nemajú oproti najväčším rybám žiadnu šancu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia