Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2017, 15:07
Čas čítania 0:00
Radka T.

Ako Kokosy na snehu: Na zimnej olympiáde budú súťažiť aj bobistky z Nigérie

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Trio športovkýň je hrdé na to, keď ich niekto prirovnáva k jamajským bobistom z komédie Kokosy na snehu.

Komediálny film Kokosy na snehu patrí už medzi klasiku a rozpráva skutočný príbeh jamajských bobistov, ktorí sa dostali na zimnú olympiádu, konkrétne na ZOH v Calgary v roku 1988. Bol to paradox - ako sa môžu bývalí vojaci, čo pred prípravou na olympiádu nikdy nevideli sneh a ľad, prebojovať až na také prestížne športové podujatie? A predsa to dokázali, hoci pre ľudí boli skôr atrakciou. No aj tak jamajským bobistom všetci držali palce a aj po takom dlhom čase ich stále oslavujú. Teraz sa o niečo podobné pokúsi nigérijské trio. S tým rozdielom, že do bobov si zasadnú ženy.

Historicky po prvý raz sa na zimnej olympiáde predstaví nigérijský bobový tím. Seun Adigunová, Ngozi Onwumereová a Akuoma Omeogaová dúfajú, že si z Južnej Kórey odnesú medailu. Športovkyne dosiahli požadovaný kvalifikačný štandard minulý mesiac. 

„Je to neskutočné,“ reagovala s nadšením Seun. Práve ona má s účasťou na olympiáde svoje skúsenosti. Ešte v roku 2012 pretekala v Londýne v behu na sto metrov cez prekážky. No keďže s behom skončila a vrcholového športu sa nemienila vzdať, rovnako ako ďalšej účasti na olympiáde, napadlo jej skúsiť to s bobmi. Napokon, predpoklady na to mala len tie najlepšie. Atletika a boby sú si podobné, hlavne kvôli potrebe rýchleho štartu.

A keďže Seun nezabúda na to, odkiaľ naozaj pochádzajú jej rodičia, skrslo jej v hlave vytvoriť čisto africkú posádku. I keď jej celé zloženie vrátane Seun vyrastalo v Amerike. Ide o dcéry prisťahovalcov, ktoré sú však silne ovplyvnené nigérijskou kultúrou. Do africkej krajiny sa dokonca vydali osobne, aby ľuďom vysvetlili, čo je ich cieľom. Okrem africkej krvi ich však spájalo aj niečo iné, a to skúsenosti v športe, konkrétne v atletike. Práve preto sa im podarilo vytvoriť taký silný tím, ktorý bude na februárovej olympiáde ostro sledovaný. 

„Je to obrovský míľnik pre šport v Nigérii,“ vyhlásila Seun po tom, čo jej tím dokončil preteky potrebné na kvalifikovanie sa na olympijské hry. Cieľom celého tímu je teraz čo najlepšie reprezentovať Afriku. Bodaj by aj nie, veď na to, aby sa presadili aj v tomto športe, na sebe šprintérky tvrdo makali. Tím zháňal financie aj pomocou crowdfundingovej stránky Go Fund Me, veľa ľudí ich zároveň prirovnáva k Jamajčanom - ku „Kokosom na snehu“. Pre ambiciózne športovkyne to však nie je žiadna urážka, práve naopak.

Úsilie bobistiek ocenil aj prezident Nigérijskej bobovej a skeletovej federácie Solomon Ogba. „Chválim osobnú angažovanosť a odhodlanie týchto žien. Ich ťažká práca bola inšpiratívna a dúfam, že Nigérijčania ocenia ich prácu, disciplínu aj obetu.“ Zimné olympijské hry sa uskutočnia v juhokórejskom Pchjongčchangu, a to od 9. do 25. februára 2018. Nigérijské trio bude prvými športovcami na zimnej olympiáde z tejto krajiny a zároveň bude reprezentovať historicky prvú africkú krajinu, ktorá bude pretekať na boboch. 

Domov
Zdieľať
Diskusia