Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2017, 3:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mal by vlak zabiť jedného či piatich ľudí? Napínavé video postaví náhodných ľudí do pozície železničného zamestnanca a sleduje, ako reagujú

ZAUJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložiť Uložené

YouTube Red prichádza s novou sériou videí Mind Field a prvé ti naozaj vyrazí dych.

Ešte v januári tohto roku sme ti priniesli článok ohlasujúci novú sériu prémiového programu YouTube Red s názvom Mind Field a dočkal sa veľmi pozitívnych ohlasov. Vo videu sa Michael z legendárneho kanálu Vsauce rozhodol na tri dni zavrieť do kompletne bielej izby a sledoval, čo sa udeje s jeho mysľou. Izolácia s nami totiž dokáže narobiť všeličo a väzenie v kompletne bielych izbách navyše patrí medzi moderné spôsoby mučenia a získavania informácií. Mind Field mal niekoľko zaujímavých videí a teraz sa vracia s druhou sériou, ktorá je ešte zaujímavejšia.

Určite vieš o niečom, čo sa nazýva ako trolley problem. Legendárny a pomerne starý psychologický problém sa snaží determinovať, ako sa ľudia rozhodujú v najrôznejších situáciach a v tom najvyhrotenejšom prípade ide až o ľudský život. Princíp je jednoduchý. Vlak sa rúti po železnici a blíži sa k výhybke, za ktorou pracujú robotníci. Všetko je nastavené, aby vlak pokračoval rovno a zrazil piatich ľudí. Ty máš však možnosť zasiahnuť, potiahnuť výhybku a odkloniť vlak na druhú koľaj, kde bude zrazený len jeden, šiesty človek.

Odporúčané
Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny 15. februára 2024, 12:30

Toto je v podstate celý problém, no vnímaj aj fakt, že aby si odklonil vlak a aby zomrelo menej ľudí, musíš potiahnuť výhybku a byť tak priamo zodpovedný za smrť toho jedného človeka, pričom ak by vlak zrazil piatich a pokračoval rovno, nebolo by nutné spraviť nič. Podobné dilemy riešia napríklad i autonómne vozidlá, ktoré sa musia rozhodovať, či zabiť vodiča alebo chodca, či zabiť pani vľavo alebo pani vpravo a podobne. Skrátka, problém nie je vôbec jednoduchý a hrá sa tu s ľudskými životmi, no vždy sa o ňom uvažovalo len teoreticky a nikdy si ho nikto nevyskúšal v praxi. A práve tu zasahuje Mind Field a perfektné video s názvom The Greater Good, v ktorom si Michael a jeho tím pozvú množstvo ľudí, ktorí si sadnú priamo do búdky železničnej spoločnosti a budú rozhodovať, koľko ľudí umrie.

Domov
Zdieľať
Diskusia