Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2017, 11:03
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?

FILMY A SERIÁLY DC DC KOMIKSOVKY
Uložiť Uložené

Naháňačka za Marvelom sa skončila skôr ako začala. Ktoré scény Warner vymazal z Justice League?

Nižšie síce vyjadríme pár pocitov ohľadom Justice League a iných DCEU projektov, v žiadnom prípade to ale neberte ako nejaké vŕtanie sa v negatívach. Skutočnou podstatou tohto textu je predstavenie veľkého problému, ktorý sužuje DCEU a siaha ďaleko za kvalitu ich snímok.

Tento článok visí u nás v admine asi viac než rok. Začalo to ako novinka oboznamujúca vás s tým, že Wonder Woman bude farebnejším a optimistickejším filmom než BvS, čo sa Snyderovmu milovanému (ale aj nenávidenému) filmu dosť vyčítalo. V tom mi ale napadlo, že by sme si mali čo-to o riadení DCEU a prístupe Warneru povedať. Bolo za nami už aj nie veľmi podarené Suicide Squad, načasovanie teda bolo dokonalé. Nakoniec som si však povedal, že s kritikou počkáme aspoň do Justice League.


A tak sme dali Warneru a Snyderovi ďalšiu šancu, možno to predsa len bol iba fakt blbý začiatok so šťastným koncom. Lenže ono tomu tak nie je. Vymenilo sa vedenie zodpovedné za DCEU, Snyderovi bolo prikázané nenatočiť druhýkrát BvS (akurát s viacerými postavami) a Warner sa rozhodol, že sa bude šprtať aj do tohto filmu. Výsledok sme všetci mohli vidieť v kinách a my vďaka diskusiám pod článkami či komentármi na facebooku vieme, že väčšine z vás sa to viac nepáčilo ako páčilo. Prečo sa nepáčil nám sme si povedali v našej recenzii, no v tomto článku sa tomu budem venovať aj ja. Bez malého výkladu nie je možné vyargumentovať, prečo je na tom DCEU momentálne skutočne zle. A že tomu tak je si povieme nižšie.

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?
Zdroj: Warner Bros.

V prvom rade sa musíme pozrieť na históriu DCEU. Väčšina redakcie sa zhodne, že jediným skutočne podareným filmom je Man of Steel, pričom až rozšírená verzia spravila z BvS jemne nadpriemernú záležitosť. Kino verzia však za veľa nestojí, Suicide Squad je malé peklo aj v predĺženej verzii a na Wonder Woman nie je nič nadpriemerné. Otrasný záporák, nechutné digi bordel finále, necharizmatické postavy a tak ďalej. Skúste si ten film predstaviť bez Chrisa Pinea. Nie veľmi príjemná myšlienka, že? Aj preto bude Warner pri jednaní o pokračovaní lanáriť herca tučnejším šekom než naposledy. Aj keď to nie je názor každého z redakcie, väčšina sa zhodne, že DCEU je veľmi nevydarený a uponáhľadný projekt, v istom zmysle opak MCU. Kdežto v Marvele sa na začiatku s kvalitou filmov trápili, DCEU (možno neplánovane) začalo svoj filmový vesmír so skvelým Man of Steel, na ktorého popri takým počinom, ako Justice League, spomíname ako na zjavenie. 


Okrem Wonder Woman sa jednoducho žiaden ich film od čias MoS nepodaril, pričom niektoré prepadli aj kasovo. Suicide Squad si na seba síce zarobiť dokázalo a úspešne naštartovalo budúcnosť aspoň niektorých postáv, Justice League sa podaril presný opak. Bohužiaľ, nejde len o môj názor, ale po videní posledného prírastku z kuchyne DC sa na budúce projekty skutočne neteším. Cyborg je absolútne nezaujímavý, zatiaľ čo Flash je viac trápny ako vtipný. Filmu sa nepodarilo ukázať ich zaujímavé charakterové črty či životy mimo hrozbu Steppenwolfa. Diváka viaže k sledovaniu ich samostatných príbehov oveľa menej, než to bolo napríklad v prípade Thora alebo Captaina Americu po ich sólovkách. Jemne môžeme skritizovať aj hercov a oveľa lepšie na tom nie je ani Aquaman. Na jeho sólovku sa však spomedzi všetkých DCEU projektov (a že ich má byť okolo 20, ak sa kadečo neporuší) teším najviac, kedže ju režíruje James Wan a Jason Momoa si rolu očividne užíva.

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?
Zdroj: Warner Bros.

Na druhej strane, po znudenom a znechutenom predstavení Bena Afflecka sa na jeho sólovku už neteším takmer vôbec. Absolútne nezávidím režisérovi Mattovi Reevesovi (posledné dva diely Planéty opíc), ktorý už rozmýšľa nad preobsadením. Pracovať s hercom v hlavnej role, ktorý vlastne ani v danej role nechce byť, bude musieť byť veľmi náročné. Nejde pritom ani tak o postavu Batmana. Nakoniec, aj napriek Affleckovmu prístupu je Batman stále jedným z najväčších pozitív filmu (rovnako ako pri BvS), ale úprimne, ďalšie dva roky "dennodenných" špekulácií o jeho odchode a nechuti pracovať v DCEU aj naďalej už asi nikto z nás neznesie. Pritom máme Afflecka radi a jeho sólovka bol projekt, na ktorý sme sa nesmierne tešili. Je však evidentné, že Ben to vidí inak a film kvôli tomu môže utrpieť. A čo taká Wonder Woman 2?

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

V Amerike z nej opäť budú šalieť, no európske krajiny do varu pravdepodobne neprivedie. Nepomáha ani Gal Gadot, ktorá je síce nádherná a nesmierne zlatá, ale povedzme si pravdu, herečka je to otrasná. Tomuto dojmu nepomáha ani fakt, že v Justice League využili takmer každú jej scénu s detailom na jej výstrih, krásny úsmev či zadok alebo stehná. Schválne sa na to zamerajte, ak film uvidíte znova. Nie nadarmo drhnú scény, kde sa rozpráva s Bruceom či Cyborgom. Vtedy totiž musela všetko staviť na svoje herecké vlohy. Sústreďovanie kamery na jej prednosti viac než na postavu ako takú ale Warneru v konečnom dôsledku veľmi zazlievať nemôžeme. Nič iné im asi ani neostávalo. Na záver tu máme Supermana. O ňom si toho však dnes veľa nepovieme. Dostal veľmi málo priestoru a Cavill prakticky nemal šancu nič predviesť. Dvojku Man of Steel s Matthewom Vaughnom v režisérskom kresle by sme si ale pozreli asi všetci. Čo z toho všetkého teda vyplýva a prečo sa zameriavam len na postavy a nie iné negatíva tohto počinu?

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?
Zdroj: Warner Bros.


Že Justice League neuspelo len skrz tržby (viac sme o nich povedali včera v tomto článku), ale aj v jednom zo základných pilierov pre DCEU - v predstavení postáv a docielení, aby si tie nové diváci obľúbili. Za 2 hodiny so Cyborgom osamote veľa ľudí nezaplatí (pokojne ne sa s vami stavím, že jeho sólovka sa buď zruší, alebo ho spoja s iným členom Justice League) a ani Flash neurobil najlepší dojem. Väčšina jeho vtipov pripomínala slabší odvar gagov z MCU, horšie však je, že 90% z nich nebolo vôbec vtipných (a to nie je môj dojem, keďže kinosála bola pri jeho pokusoch o humor akási mĺkva). Našťastie pre Warner, na sólovku Flasha sa do kina chodiť pôjde, pretože v nej bude Wonder Woman a pravdepodobne aj ďalšie postavy, keďže sa pravdepodobne reštartuje univerzum vďaka udalosti Flashpoint (viac o tom tu). Stále sa však na Flasha trochu teším. Rozhodne nie kvôli postave, ale kvôli potenciálu a originalite rýchlostných scén. 


Bohužiaľ, postavy a práca s nimi je v Justice League skutočne tragická, a to je jeden z najväčších dôvodov, prečo DCEU nikdy nedobehne Marvel a pravdepodobne ešte mnohokrát zakopne. V dobe, kedy už divákov konečne omrzí súčasný model Hollywoodu sa na Marvelovky bude chodiť aj naďalej z jednoduchého dôvodu. Fanúšikovia a diváci po celom svete sú zvedaví na ich príbehy, osudy a priateľstvá. Prečo to však nefunguje aj u DC? Nuž, postavy mali aj tentokrát minimum priestoru a nedostali sme ani žiadne flashbacky odhaľujúce viac z ich životov či minulosti. Nepomáha ani fakt, že samotné postavy ako také nie sú veľmi zaujímavé a ako som spomínal, ani herci tomu veľmi nepomohli. Warner dúfalo, že keď ich predstaví po boku Supermana a Batmana, zafixuje si ich viac ľudí. Následne sa pôjdu pozrieť aj na ich sólovky aj napriek tomu, že ich nepoznajú. Chyba.

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?
Zdroj: Warner Bros.

Marvel to jednoducho urobil lepšie a pravdepodobne by to tak urobilo aj Warner, keby ich netlačil čas. MCU ukončuje svoju 3. Fázu a zbieria do kasy miliardy, zatiaľ čo DCEU nepredstavilo ani len všetky svoje kľúčové postavy. A preto sme behom 2 filmov spoznali takmer 10 hlavných postáv, ktoré jednoducho nemali šancu predviesť sa v tom najlepšom svetle, rozhodne nie vďaka tým pár minútam času na plátne. A tak sa stane to, že aj napriek sláve postáv z DC ich filmy nebudú zarábať zďaleka toľko, čo postavy od Marvelu, ktoré pred 8 rokmi nepoznala väčšina ich terajších fanúšikov. Postupné spoznávanie sa s postavami, ktoré mali dostatok priestoru a času na to, aby si u divákov získali sympatie, bolo kľúčové. Až potom mohol Marvel staviť na seriálovosť a automatické príjmy z tímoviek obľúbených postáv. DC na to šlo opačne a celkom tvrdo dopadlo na hubu. A je to škoda, pretože zase raz najviac utrpel divák - ja.

Odporúčané
Najočakávanejšie komiksové a sci-fi filmy 2024: Joker s Lady Gagou, akčnejšie pokračovanie Duny aj Deadpool 3 s Wolverinom Najočakávanejšie komiksové a sci-fi filmy 2024: Joker s Lady Gagou, akčnejšie pokračovanie Duny aj Deadpool 3 s Wolverinom 11. decembra 2023, 16:30

Pravdepodobne to však inak ani nešlo. Warner si nemohlo dovoliť byť za Marvelom 10 a viac rokov pozadu. Riskli to, no risk sa absolútne nevyplatil a skutočne si nedokážem predstaviť, čo sa momentálne vo Warneri a DC deje. Pravdepodobne je tam asi taká atmosféra, ako po odchode Zacka Snydera od projektu a jeho následnom prevzatí režisérom Avengers 1 a 2. Joss Whedon prebral réžiu filmu po Zackovi Snyderovi ešte v máji tohto roka. Zack zažil 2 mesiac predtým veľkú rodinnú tragédiu, keď si jeho dcéra zobrala život, a tak nebol schopný na filme ďalej pracovať. Whedon následne pretočil množstvo scén, celý koniec a niečo navyše. Producent snímky Charles Roven síce prehlásil, že sa vo finálnom kinozostrihu nachádza len cez 15-20% Whedonových záberov, môžete však rátať s väčším číslom.

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?
Zdroj: Warner Bros.

Sám Whedon s výsledkom ale asi nie je spokojný, keďže sa na adresu snímky prakticky nikdy nijako nevyjadril a mlčí aj po premiére. Jeho vzťahy so štúdiom ale dnes rozoberať nebudeme. Avšak, chceme apelovať na čitateľov, aby ho z kvality/nekvality filmu nijako nevinili. Naskočil na rozbehnutý vlak a mal prerobiť obrovský blockbuster, ktorý mal veľké problémy ešte pred jeho príchodom. Nehovoriac o fakte, že mu štúdio prikázalo poslať do kín maximálne dvojhodinovú verziu, a tak putovali do koša mnohé dokončené scény (utrpel najmä Cyborg, ktorý prišiel o veľké množstvo scén, čo je ďalším potenciálnym dôvodom na úvahu, že jeho sólovka je mŕtva).

Z dobrého zdroja pracujúceho na filme v dôležitej pozícii máme taktiež potvrdené, že Justice League je skutočne dielom producentov pravdepodobne viac ako samotných režisérov. Aj Whedon bol len nástroj, ako docieliť ich vízie. A aj keď im recenzie môžu byť ukradnuté, na tržby budú počúvať oveľa pozornejšie. Ani veľký neúspech snímky však nezaručuje, že sa niečo zmení a DCEU tak stále môže byť riadené ako doteraz. 

Odporúčané
KVÍZ: Poznáš skutočné mená superhrdinov? Každý vie, že Batman sa volá Bruce Wayne, ale ako sa volá Aquaman? KVÍZ: Poznáš skutočné mená superhrdinov? Každý vie, že Batman sa volá Bruce Wayne, ale ako sa volá Aquaman? 25. februára 2023, 11:00

Chudák Joss mal natočiť pár vtipných scén, zjemniť tón filmu a údajne aj celý záver, no reálne to nemohol stihnúť tak, aby bol spokojný on, štúdio a ešte aj diváci či kritici. Bez toho, aby sme videli pôvodnú víziu Zacka Snydera ani nemôžeme určiť, či je za to všetko zodpovedný on alebo Warner, ktoré, rovnako ako pri BvS či Suicide Squad, extrémne zasahovalo do natáčania a strihania filmu. V prípade Justice League malo ísť o minimálne 40 minút nepoužitých záberov, ktoré možno nikdy neuvidíme. A pritom je to škoda, možno Snyder natočil fakt dobrú komiksovku. Ten úvod sa mi napríklad nesmierne páčil, hoci to bol skôr úvod pre 3-hodinový, nie 2-hodinový film. V strižni padlo asi mnoho ťažkých rozhodnutí. 

Pár riadkov by som rád venoval aj faktu, že sme boli v Justice Leage svedkami priamej snahy o napodobenie Marvelu a ich komediálneho formátu vedenia dialógov, scén a príbehu. Stále to má ďaleko od rovnakej podoby, no po rôznych vyjadreniach zo strany štúdia to konečne máme potvrdené. Warner si myslí, že si týmto krokom získa srdcia väčších más, a teda aj nejaké tie doláre navyše. Asi sú teda dosť smutní z toho, že to dopadlo úplne naopak. V tomto prípade nás mrzí, že filmoví fanúšikovia bojkotovali BvS až v takomto rozsahu. Iste, kritizovať zlé veci je v poriadku, no v tomto prípade sa kritizovalo aj "temnejšie" poňatie.

Z toho nakoniec vyplynula mylná všeobecná mienka ohľadom "temnoty" BvS. Tá spočívala hlavne v zaužívaných Snyderových filtroch a fakte, že sa natáčalo väčšinou v noci. BvS nebolo vôbec také „temné“, aby to niekomu vadilo a rozhodne to malo svoj vizuál, ktorý bol v porovnaní s inými žánrovkami posledných rokov príjemnou zmenou. Ten film mal mnoho chýb, no absencia humoru a tínedžerských punchlineov tomu skutočne nechýbala.

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?
Zdroj: Warner Bros.

Skôr než s prívlastkom temný pre akýkoľvek DCEU (viac-menej sa to však už dá tvrdiť len o Bvs a MoS) film by som radšej pracoval s termínom serióznejší, vážnejší a tak ďalej. Ak teda kritizujete BvS za to, že bolo veľmi temné, v podstate len priznávate, že vám viac sedí humornejší a farebnejší štýl Marvelu. Nie je na tom nič zlé, ale zároveň si už musíme uvedomiť, že smer, akým chcelo Warner s DCEU vykročiť nebol vôbec temný a už vôbec nie zlý. Ja som sa na to tešil, a tak mi toto naháňanie sa za Marvelom a snaha o vtipnejší prístup k postavám a dialógom nesedia. Bruce bol extrémne vážny už pri Supermanovi, ktorý prakticky zachraňoval svet. Vidieť ho vtipkovať na pokraji konca sveta mi teda prišlo divné. Nie nevtipné, ale vzhľadom na charakterizáciu postavy lešte z minulého roka môžeme povedať, že sme zažili výrazný odklon od jej charakteristických črtov.

Odporúčané
Veľký prelom v DC: Oznámili 10 seriálov a filmov, nového Supermana a Batmana bez Pattinsona a reštartovaný vesmír Veľký prelom v DC: Oznámili 10 seriálov a filmov, nového Supermana a Batmana bez Pattinsona a reštartovaný vesmír 1. februára 2023, 14:00

V Justice League sme jednoducho svedkami iného Batmana, čo je chyba scenáru a rozhodnutia Warner Bros. pridať do filmu a celkového tónu DCEU filmov viac humoru. Mne sa to nepáči, ale na mojom názore nezáleží. Možno bude Warner načúvať svojim fanúšikom, ktorým sa táto zmena veľmi nepáči. Ja sa im nečudujem, nakoniec, serióznejšie poňatie komiksovky so všetkým, čo k tomu patrí (vrátane vizuálu) som pri BvS kvitoval, takže ma mrzí, čo sa s týmto prístupom deje.

Prečo sa DCEU rozpadá, nestačí na Marvel a prečo sú Justice League a BvS kasové fiaská, ktoré pripravia Warner o desiatky miliónov dolárov?
Zdroj: Warner Bros.

Očakávaná tímovka neuspela kvalitou, neuspela kasovo a neuspela ani v predstavení nových postáv a príprave na ich sólovky. Finálne čísla tržieb budú mať na svet DCEU oveľa väčší dopad, než všetky negatívne recenzie na rottentomatoes (aj keď príhodne pozdržané až do dňa premiéry, hejže?). Justice League je zlyhaním na všetkých frontoch, teda ak sa na to pozeráte ako na produkt a veľmi dôležitý film pre univerzum. Ako diváka či fanúšika DC vás stále mohlo potešiť, v čo dúfame. Tento článok rozhodne nemá nijako haniť ako DCEU, tak Justice League. Rešpektujeme to, ak ste ochotní prehliadať všetko to zlé a jednoducho si užívate živé postavičky z obľúbených komiksov.

To však Warneru nestačí, a preto sa môžeme pripraviť, že sa v budúcnosti dopočujeme o pár zrušených filmoch alebo odlišnom prístupe štúdia. A mňa to mrzí. Nakoniec, fandím každému filmu, asi ako každý fanúšik tohto umenia. Keď je však zlé, nedá sa to ignorovať. A nás v redakcii už tiež unavuje hovoriť si po každej ďalšej premiére: „Tak nič, nabudúce to už vyjde“. Ak to však takto pôjde s DCEU aj naďalej, možno žiadne nabudúce už čoskoro nebude. A to bude škoda, pretože toho Batmana od Matta Reevesa a Supermana od Matthewa Vaughna chceme dopekla vidieť. 

Ešte predtým však možno budete chcieť vidieť nejakú predĺženú verziu. Na tú by som však v tomto prípade nečakal. Až príliš veľa záberov sa nedokončilo, zahodilo do koša alebo nikdy nezrealizovalo. Konečný výsledok je filmom dvoch režisérov, respektíve vízie jedného režiséra a producentov. Je prakticky nemožné vytvoriť z toho nejakú extended edition, aj keď sa možno dočkáme nevyužitých záberov. V konečnom dôsledku by ďalšia extended edition DCEU filmu mohla univerzu uškodiť. Ľudia by sa už mohli dosť naštvať, že v kinách dostávajú polotovary a na lepšie filmy si musia počkať pár mesiacov pri vydaní fyzických nosičov. To kino tržby rozhodne nepodporí.

PS: Scéna, kedy Superman zaregistruje Flashovu rýchlosť mohla byť jednou z najlepších komiksových scén posledných rokov... nebyť toho priblblého ksichtu Flasha.

Domov
Zdieľať
Diskusia