Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2017, 12:19
Čas čítania 0:00
Radka T.

Nemci uvažujú o revolúcii. Klasický 8-hodinový pracovný čas chcú zrušiť

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA
Uložiť Uložené

Ak chcú firmy v dnešnom digitalizovanom svete prežiť, mali by prejsť na flexibilný pracovný čas.

Pracovať menej za taký istý plat znie lákavo. Bohužiaľ, väčšinou to vyzerá ako utópia. To si však nemyslia ekonomickí experti v Nemecku. Podľa nich by sa v dnešnej dobe mal klasický osemhodinový pracovný čas zrušiť.

Podľa nemeckých ekonomických expertov by sa mal koncept normálneho pracovného dňa „uvoľniť“. „Myšlienka, že začnete pracovný deň ráno v kancelárii a skončíte, keď odídete z firmy (neskoro popoludní), je zastaraná,“ myslí si predseda rady ekonomických expertov Christoph Schmidt. Podľa neho boli právne predpisy o ochrane pracovníkov v Nemecku efektívne, ale niektoré z nich sú pre náš pracovný digitalizovaný svet nevhodné.

Nemci uvažujú o revolúcii. Klasický 8-hodinový pracovný čas chcú zrušiť
Zdroj: Pexels

V Nemecku majú pritom už teraz nastavené dobré podmienky pre zamestnancov. Po šiestich hodinách majú pracovníci nárok na 30-minútovú prestávku a medzi jednotlivými pracovnými dňami majú mať aspoň 11 hodín voľno. Okrem toho je zakázané, aby zamestnávatelia nútili svojich zamestnancov pracovať viac ako osem hodín denne. Existuje síce viacero výnimiek, ale viac-menej toto pravidlo platí.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Nemeckí experti sú však za to, aby sa pracovný čas rozdeľoval flexibilnejšie. Je to potrebné na to, aby firmy prežili v novom digitálnom svete. Klasický 8-hodinový pracovný čas je pritom pre Nemcov niečo ako posvätná krava. Do súčasnosti sa však takýto prístup už príliš nehodí, myslia si ekonómovia.

Skrátenie pracovného času a zároveň zvýšenie mzdy v Nemecku už presadila najväčšia odborová organizácia. Týka sa to skoro 4 miliónov pracovníkov v kovopriemysle a elektroekonomike. Hlavným cieľom bolo vytvoriť lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Odborová organizácia sa zároveň usilovala aj o zníženie týždenného pracovného času na 28 hodín pre tých, ktorí pracujú na zmeny alebo sa starajú o deti či príbuzných. 

Domov
Zdieľať
Diskusia