Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2017, 10:34
Čas čítania 0:00
Radka T.

6 Rusov prežije v úplnej izolácii skoro 3 týždne. Nechali sa zavrieť do modulu simulujúceho cestu na Mesiac

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Vedci chcú zistiť aj to, aký je ideálny pomer mužov a žien v rámci dlhodobnej vesmírnej misie.

Takmer tri týždne prežije šesť Rusov zatvorených v špeciálnom module simulujúcom vesmírny let na Mesiac. Celé dni v izolácii budú skúškou ich psychiky aj otázok osobného priestoru.

Ide o experiment rusko-amerického projektu Sirius. Jeho cieľom je obnoviť podmienky letu na Mesiac, urobiť okolo neho jednu otočku a vrátiť sa späť na Zem. Vedci dúfajú, že na skutočný let budú pripravení do roku 2020. 

6 Rusov prežije v úplnej izolácii skoro 3 týždne. Nechali sa zavrieť do modulu simulujúceho cestu na Mesiac
Zdroj: commons.wikimedia.org/NASA

Do modulu sa nechali zatvoriť tri ženy a traja muži. Cieľom experimentu je totiž zistiť aj to, aký je ideálny pomer mužov a žien pre dlhodobú vesmírnu misiu. 

Tím je zatvorený a izolovaný v module a sľubuje, že sa bude snažiť urobiť všetko pre úspešné dokončenie misie. Tá preskúma psychologické a fyzické následky experimentu. „Som presvedčený, že budeme schopní splniť všetky naše úlohy,“ vyhlásil veliľteľ Mark Serov predtým, ako zmizol v izolovanom module. 

Domov
Zdieľať
Diskusia