Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2017, 14:22
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Najdrahší iPhone v histórii ide ako teplé rožky. Desiatku vypredali len chvíľu po spustení predobjednávok

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Čakal niekto niečo iné? Ultimátny iPhone X má pred sebou ružovú budúcnosť.

Predsa len to vyzerá tak, že kontroverzné špekulácie, ktoré súviseli s nedostatkom nadčasového iOS smartfónu bez rámikov okolo displeja, budú skutočnosťou. Kalifornský výrobca spotrebnej elektroniky spustil v 55 krajinách predbežné objednávky a dlho netrvalo, aby potenciálnym zákazníkom začalo ukazovať dobu dodania s dĺžkou až päť týždňov. A to aj napriek gigantickej cenovke, aká nemá v histórii Applu obdoby.

Hovoríme tu navyše o Spojených štátoch amerických, pre ktoré býva z pochopiteľných dôvodov vyhradená značná časť zo všetkých dostupných zásob. Podobná situácia ale nastala i v iných kútoch sveta, napríklad v takom Francúzsku, informuje web BGR. "Dve hodiny po spustení predobjednávok vystrelila doba dodania na 5 až 6 týždňov."

Spomínaný čas sa v e-shopoch spoločnosti mení podľa aktuálneho pomeru medzi dopytom a počtom vyrobených kusov, ktorých podľa všetkého zatiaľ veľa neexistuje. Tí najšikovnejší dostanú svoj iPhone X v deň spustenia predaja, čiže 3. novembra. Tí ostatní si musia ešte chvíľu počkať alebo navštíviť e-shop niektorého z obchodných partnerov výrobcu. No ani tam nebude veľa kusov. Ďalšou alternatívou pre tých so slabšou trpezlivosťou môže byť eBay, kde však zaplatia aj niekoľko tisícok. V tomto doslova šialenom prípade 10-tisíc dolárov.

Prsty v nedostatku majú s najväčšou pravdepodobnosťou aj komplikácie vo výrobných procesoch dodávateľov. Desiatka predstavuje unikátne prevedený model, preto musel dodávateľský reťazec jabĺčka razantne prispôsobiť svoje kapacity. S mnohými súčiastkami sa stretli po prvýkrát, takže potrebovali podstatne podstatne viac času, ako keď chystali všetko nevyhnutné na spustenie hromadnej výroby či montáže iPhonu 8 s tradičným dizajnom a tradičným konštrukčným prevedením. 

Obmedzili výrobu osmičky

Vedenie spoločnosti Apple zrejme neodhadlo podiel dopytov po jednotlivých novinkách, ktoré sú tento rok až tri. iPhone X je teraz nedostatkový tovar, pretože vyhradili viac výrobných kapacít pre tradičné iPhony, ako bolo potrebné, a tomu dôležitejšiemu modelu pre zmenu nevenovali pozornosť, akú si v skutočnosti zaslúži, takže všetko naopak a teraz vidíme výsledky zle naplánovanej stratégie. Nedávno zverejnené informácie totiž spomínali, že americký výrobca pristúpil k redukcii produkcie iPhonu 8 aj 8 Plus.

Domov
Zdieľať
Diskusia