Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2017, 20:10
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ronan skúšal prežiť jeden týždeň bez akéhokoľvek plastu. Veľmi rýchlo zistil, že to nebude také jednoduché

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Plasty sú vždy a všade okolo nás.

Plasty sa v našich životoch nachádzajú na každom rohu. Nech si kúpiš akúkoľvek potravinu, prejdeš cez akýkoľvek obchod, alebo sa len tak zavrieš vo vlastnej izbe, pravdepodobne sa jednotlivé súčasti tvojho života minimálne v jednom bode stretli s plastmi, a tak ti musí byť jasné, že prežiť celý týždeň bez nich je takmer nereálna úloha. Napriek tomu sa na ňu podujal Ronan, ktorý svojou odvahou súhlasil s výzvou, podľa ktorej mal od pondelka až do nedele čo najviac obmedziť svoj styk s plastmi, ale rýchlo zistil, že aj keby veľmi chcel, zrejme by sa mu to nikdy nepodarilo, ak by sa nepresťahoval na opustený ostrov.

Na začiatku týždňa si dal na raňajky vločky zo skleneného pohára, aby si potom uvedomil, že si ich kúpil v plastovom obale. Neskôr zašiel do posilňovne, kde je plastov veľké množstvo a lepšie na tom nebol ani obal šampónu. Pri nakupovaní v obchode si zobral čaj v papierovom vrecúšku, ale večer to opäť pokazil, pretože si šiel zahrať futbal na ihrisko s umelou trávou. Ďalší deň začal s plastovým obalom na obed v rukách, pretože odmietol ísť londýnskym metrom s papierovým tanierom prikrytým alobalom, ale urobil ústupok pri kúpe kávy, pretože radšej zašiel do prevádzky, kde poháre neprikrývajú plastovými vrchnákmi.

Ronan skúšal prežiť jeden týždeň bez akéhokoľvek plastu. Veľmi rýchlo zistil, že to nebude také jednoduché
Zdroj: LADbible

Snaha o ekologický nákup kuracieho mäsa s vlastnou papierovou taškou potom stroskotala na jeho originálnom balení pozostávajúcom z plastovej fólie a tácky, takže mäso a plasty jednoducho pasujú dokopy. Na ďalší deň vymenil plastové kura za sendvič v papierovom obale, takže sa úspešne vyhol plastom, a potom to zakončil niekoľkými pohármi piva, ktoré si vychutnával opäť zo skleneného pohára. Nasledujúci deň si snahu uľahčil, pretože pracoval z domu a dlhé hodiny nevychádzal z izby, kde síce sedel na stoličke čiastočne vyrobenej z plastov, ale jedol z keramického taniera s kovovými príbormi, a tak plast nemal nárok.

Ovocie si zašiel kúpiť do blízkeho organického obchodu, kde mu ho zabalili do papierovej tašky, avšak kuracie mäso opäť raz dostal len v plastovom obale. Experiment sa chýlil ku koncu, avšak piatkový obed nedopadol najlepšie, pretože v reštaurácii s rýchlym občerstvením mali výlučne plastový príbor, a tak opäť raz plast dominoval. Cez víkend potom veľa plastu nepoužil, pretože si vychutnával kávu a pivo bez toho, aby sa plastu čo i len dotkol, ale neskôr si uvedomil, že celý týždeň chodil do práce pomocou svojej kreditnej karty, ktorá je opäť raz vyrobená z plastu.

Ronan skúšal prežiť jeden týždeň bez akéhokoľvek plastu. Veľmi rýchlo zistil, že to nebude také jednoduché
Zdroj: LADbible

Ronan sa zamyslel aj nad tým, ako vlastne naši predkovia uschovávali potraviny v čase, keď ešte plast neexistoval, pretože bez neho za týždeň dokopy dlho nevydržal a aj keď sa mu snažil vyhýbať, stále sa k nemu nejakým spôsobom vrátil.  

Domov
Zdieľať
Diskusia