Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2017, 13:01
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Dychberúce stavby a projekty rôzneho druhu, ktoré hýbu svetom a stojí za to ich vidieť

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Architektonická moderna v celej svojej kráse si získa aj vaše srdcia.

Každý deň je naprieč celým svetom skolaudovaných tisíce stavieb, spomedzi ktorých len nízke percento dokáže očariť aj náročnejších fanúšikov architektúry či dizajnu a práve na tie sa dnes pozrieme. Dúfame, že to nevyznie príliš povýšenecky, ale naše články vždy vyzdvihujú len tie najkvalitnejšie práce, samozrejme v rámci uvedených segmentov. Aj z daného dôvodu vás preto nemôžeme potešiť alebo dokonca inšpirovať zaujímavými nehnuteľnosťami každý deň, avšak dnes sa to pokúsime všetko dobehnúť v menšom výbere. Ten bude zostavený z ôsmich rôznych projektov, medzi ktorými by ste si na svoje mali prísť všetci a možno nie... Posúdenie už prenecháme na vás.


Gower Peninsula (Wales) / Hyde + Hyde

Južná časť Veľkej Británie neponúka len množstvo prírodných krás, ale ukrýva taktiež obdobné krásne stavby ako daný kamenno-drevený dom s veľkými presklenými plochami naprieč exteriérom. Kvalitné materiály a ich vyvážená kombinácia pôsobí veľmi útulným dojmom, pričom čerešničkou na torte je automobil stojaci pred hlavným vstupom.  DeLorean by sme s radosťou vlastnili azda všetci vrátane nás.                             

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Kalifornia (Spojené štáty americké) / James Whitaker

Naša druhá dnešná zastávka bude uprostred rozsiahlej púšte v horúcej Kalifornii, kde už čoskoro vyrastie celobiela krása pripomínajúca kvetinu. Do veľkej miery futuristický projekt zostavený z prepravných kontajnerov vytvára k tamojšiemu okoliu dokonalý kontrast a jeho majiteľom by mal podľa dostupných informácií byť známy producent, ktorý si neželá byť menovaný. Okná by sa nám ale v takom množstve umývať nechcelo.

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Hangzou (Čína) / UNStudio

Naprázdno v našom výbere neobíde ani Ázia, ktorú reprezentuje developerský projekt od holandských architektov týčiaci sa do nebies. Dielo, ktoré vo svojích útrobách bude ukrývať okrem hotela taktiež aj kancelárske priestory, apartmány, reštaurácie alebo obchody rôzneho druhu, bude pozostávať z dvoch výškovo identických budov prepojených akýmsi vyvýšeným "pódiom". Kiežby aj v našich končinách vznikali dizajnovo podobné mrakodrapy a nie neslané obdĺžníkové biznis centrá.

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Gdansk (Poľsko) / Kwadrat studio

Kvalitnou architektúrou sa vo svete chce prezentovať taktiež krajina ležiaca na sever od našej, kde celkom pochopiteľne sídli Múzeum 2. svetovej vojny. Veľkolepá stavba je kvalitne odvedenou prácou, ktorá avšak vo svojich priestoroch schováva viacero predmetov či informácií z obdobia, aké sa veríme už nikdy nebude opakovať.  Za návštevu ale určite stojí, a to aj vďaka vzhľadu.

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Dolomity (Taliansko) / Claudio Beltrame

Na úpäti skál a hustých lesov sa týči nehnuteľnosť s netradičným vzhľadom, ktorá možno nebude po chuti každému, ale rozhodne vás zaujme. Dôvodov je hneď niekoľko, avšak tým najpodstatnejšími sú lokácia a drevená konštrukcia v elipsovitom tvare. Obdobné stavby nevídame každý deň a o to viac nás teší, ak nejakú dokážeme objaviť. Len si predstavte tie predĺžené víkendy strávené v danej kráse...

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Ancona (Taliansko) / GGA Architects

Rekonštrukcia môže dopadnúť len dvomi spôsobmi: skvelým a príšerným, pričom menovaný projekt rozhodne patrí do prvej kategórie. Pôvodný kamenný dom s neuveriteľným výhľadom na krásy talianskej prírody dostal ten pravý dotyk moderny, ktorý sa týkal aj bazéna a výsledok je skrátka dokonalý. Už len jedného dňa trafiť tých 6 čísel a sťahujeme sa minimálne na pár rokov...

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Maggiore (Švajčiarsko) / Nicole Lachelle & Christian Niessen

Naprázdno v našom výbere neobíde ani krajina preslávená skvelými syrmi či čokoládami, ktorú mnohí našinci považujú za svoj vysnívaný domov. Prototyp modeného bývania pri vyššie uvedenom jazere Maggiore je doslova zásahom do čierneho a spĺňa požiadavky aj tých najnáročnejších jedincov. Zaujímavé rozmiestnenie okien naprieč zadnou časťou domu nás zaujalo už na prvý pohľad a zároveň zabezpečuje dostatočný prienik svetelných lúčov. Ako celok nemôžeme hodnotiť túto krásu inak ako výhradne pozitívne

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Havaj (Spojené štáty americké) / Will Beilharz

Do vyše 320 miliónovej krajiny sa ešte raz vrátime, a to rovno do obľúbenej dovolenkovej destinácie mnohých Američanov, ktorú by sme určite neodmietli ani my. Samotné sídlo je situované na lávovom poli a od morskej hladiny ho delí len pár desiatok metrov, čo nie je tak úplne bežnou záležitosťou, že? Drevom obložený hosťovský domček s dvomi obytnými podlažiami je pastvou pre naše oči a v prípade, že by bol v ponuke skrz AIRBNB, tak by sme mali novú vysnívanú destináciu. 

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

V prípade, že viete aj o iných architektonických alebo dizajnérskych štúdiách z našich končín stojacích za pozornosť širšieho publika, tak neváhajte a pošlite nám tip na e-mailovú adresu uvedenú v profile vyššie. Ďakujeme za spoluprácu!

Domov
Zdieľať
Diskusia