Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2017, 22:47
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Požiadala Tinder o všetky informácie, ktoré o nej má. Späť dostala 800 strán textu o jej sexuálnych preferenciách či najväčšom strachu

ZAUJÍMAVOSTI FACEBOOK ONLINE ZOZNAMKY
Uložiť Uložené

800 strán informácií o jej polohe, aktivite na Facebooku, Instagrame či všetky jej správy.

To, že si o nás hromadia rôzne informácie všetky sociálne siete a veľké množstvo aplikácií, nie je žiadnym tajomstvom, no predsa je naozaj znepokojujúce zistiť, koľko toho o nás vedia. Publicistka Judith Duportail používala Tinder vyše troch rokov. Tvrdí, že zapla aplikáciu 920-krát a Tinder jej vygeneroval 870 perfektných partií. S niektorými mala sex, s inými sa stala kamarátkou a ďalší boli len príšerné prvé rande. Na veľké množstvo z nich zabudla, no Tinder nie.

Požiadala Tinder o všetky informácie, ktoré o nej má. Späť dostala 800 strán textu o jej sexuálnych preferenciách či najväčšom strachu
Zdroj: tinder

Každý občan Európskej únie má právo požiadať akúkoľvek firmu, ktorá o ňom vlastní informácie, aby mu ich ukázala, a to podľa európskeho Všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov (General Data Protection Regulation). O tento zákon sa oprela Judith a vyzvala Tinder, aby jej spätne poslal všetky údaje, ktoré o nej nahromaždil. Spätne prišlo šokujúcich osemsto strán plných textu. Vzhľadom na to, že Tinder používa 50 miliónov ľudí, informácií má naozaj dosť.

Čo sa však nachádzalo na tých stranách? Niektoré z nich obsahovali Judithinu aktivitu na sociálnych sieťach. Čo kde lajkla, komentovala, fotky z jej Instagramu (aj keď si účet už dávno zrušila), jej vzdelanie, vek preferovaných mužov, počet pripojení aj s presným miestom a časom používania aplikácie, kde prebiehala každá z konverzácii s mužom a podobne. Dostala späť všetkých 1 700 správ s mužmi. Dozvedela sa, koľko času strávila na profiloch jednotlivých mužov. Zistila, že Tinder ju pozná viac než ktokoľvek iný. V jej správach sa nachádzali informácie o jej strachoch, sexuálnych preferenciách či plánoch do budúcnosti.

Požiadala Tinder o všetky informácie, ktoré o nej má. Späť dostala 800 strán textu o jej sexuálnych preferenciách či najväčšom strachu
Zdroj: Public Domain Pictures

A to je len Tinder, ktorý si otvoríš raz za čas. Facebook má podľa aktivistov takýchto stránok tisíce. Mnoho ľudí pritom ani nevie, koľko informácií rozdávajú len tak a Tinder tvrdí, že len minimum používateľov si vyžiadalo zoznam uchovávaných informácií. Každá fotka, hashtag a v niektorých prípadoch stačí len zapnuté GPS, ústi do mnohých riadkov kódu, ktoré môže firma využiť.

Odporúčané
Sex a dick pics tu nefičia. Vyskúšala som zoznamovaciu aplikáciu pre introvertov. Ako dopadlo moje rande? Sex a dick pics tu nefičia. Vyskúšala som zoznamovaciu aplikáciu pre introvertov. Ako dopadlo moje rande? 4. augusta 2023, 12:30

Možno sa čuduješ, prečo Tinder potrebuje také obrovské množstvo informácií a odpoveď je jednoduchá. Takmer každý kúsok z nich dokáže využiť na personalizáciu obsahu, čo znamená, že ti bude podsúvať to, čo zaujíma práve teba. Robí to snáď každá veľká sociálna sieť. Získavanie dát za týmto účelom je celkom pochopiteľné, no Tinder spolu s nimi nasáva aj to, koľko platíš za poistku auta, kedy má pohreb tvoja prateta či všetky možné intímnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia