Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Microsoft
16. októbra 2017, 13:52
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Zmiešaná realita alebo aplikácie, ktoré umožnia opäť vidieť. Ako vyzerá budúcnosť podľa Microsoftu?

TECH MICROSOFT
Uložiť Uložené

Inovácie, ktoré menia svet, ako ho poznáme.

Vízie o smerovaní technologického vývoja spotrebiteľskej elektroniky nie sú vôbec nové. Majú ich na rováši viacerí giganti a výnimkou, samozrejme, nie je ani Microsoft. Jedna z tých najčerstvejších sa točí okolo roku 2020, kedy budú všade okolo nás samé displeje či dotykové plochy. Takáto transformácia by ovplyvnila snáď úplne všetko. A to od spôsobu vzdelávania až po vykonávanie viacerých profesií
 
Dnešné monitory sa zmenia na akési 3D projektory, flexibilné elektronické náramky začnú pomaličky nahrádzať bežné smartfóny či fyzické kľúče od domu alebo auta. Okná v aute nám budú poskytovať informácie o ceste, v školách budeme používať digitálne tabule, články v novinách sa budú dať prehliadať ako na webe a fotografie sa budú hýbať ako v príbehoch Harryho Pottera.
 
Viem, všetko to znie až príliš futuristicky, no podobné vízie často zahŕňajú veci, ktoré sú aktuálne už vo vývoji, preto by nebolo veľkým prekvapením, ak by sa niečo z toho, čo sme uviedli, onedlho objavilo u nás doma. Niektoré inovácie z predstáv giganta sú navyše už dnes súčasťou konceptu futuristického supermarketu. A nielen toho. Veď čítajte ďalej.

Futuristické obchody

Zo spolupráce medzi Microsoftom a talianskym reťazcom Coop vzišiel futuristický koncept obchodu, ktorý môže niekomu pripomínať scénku zo sci-fi filmu.


Obchod je jedinečný tým, že návštevníkom umožňuje vyhľadávať informácie o cene či gramáži tovaru prostredníctvom obyčajnému pohybu ich prsta. Ak niekoho zaujímajú detaily, odkiaľ daná potravina pochádza, systému mu zobrazí mapu a zvýrazní krajinu pôvodu a mnoho ďalšieho.

Zmiešaná realita alebo aplikácie, ktoré umožnia opäť vidieť. Ako vyzerá budúcnosť podľa Microsoftu?
Zdroj: Microsoft
 
V tomto prototype supermarketu bolo použitých viac ako 250 Kinect zariadení s najnovšou digitálnou technológiou. Jeho súčasťou ale bola aj poriadna kôpka rôznych senzorov, ktorých úloha spočívala v zbere cenných dát. Tieto senzory dokážu rozpoznať náladu zákazníkov či odhadnúť ich vek, čo napomáha lepšiemu cieleniu ponuky. Takisto to však môže riešiť nepríjemné situácie napríklad tým, že systém pošle k negatívne naladenému zákazníkovi ostrieľaného predavača.


Inovácie z budúcnosti

Umelá inteligencia už dnes nie je žiadne sci-fi. Využívajú ju napríklad zrakovo postihnutí pri vnímaní okolitého sveta. Ide vlastne o aplikáciu pre mobilné telefóny schopnú prostredníctvom fotoaparátov analyzovať a chápať okolie používateľa so slabším alebo žiadnym zrakom. V súčasnosti dokonca pomáha aj jednému zo zamestnancov Microsoftu, ktorý vďaka jej funkcionalite vidí aspoň virtuálne.


Revolučná aplikácia Seeing AI dokáže zvukom opísať ľudí, objekty alebo text. Jediné, čo treba spraviť, je namieriť fotoaparát a chvíľku počkať, kým prebehne analýza. Dotyčný sa týmto spôsobom dozvie, ako starý je človek oproti nemu alebo ako sa momentálne cíti. Rovnako vie rozpoznať, či ide o muža alebo ženu. A podobne revolučný je aj prototyp náramku Emma watch pre ľudí trpiacich zákernou Parkinsonovou chorobou. Zariadenie funguje na princípe odosielania vibrácií do mozgu toho, kto ho má nasadený, aby pomáhalo s redukciou trasenia rúk.


Microsoft využil neopísateľne široké možnosti umelej inteligencie aj na posunutie hraníc v umení, keď sa mu vďaka nej podarilo vytvoriť takú vernú kópiu slávneho obrazu Rembrandta, že jej nechceli dovoliť prekročiť hranice Holandska.


Čo je to zmiešaná realita?

Súčasťou našich dennodenných životov sa podľa všetkého stane aj zmiešaná realita, ktorú prinášajú futuristicky vyzerajúce HoloLens.


Používateľ tohto headsetu od Microsoftu vidí priamo pred sebou virtuálne 3D objekty, napríklad trojrozmerný architektonický návrh rodinného domu, našu zemeguľu alebo postavičky z počítačovej hry.

Zmiešaná realita alebo aplikácie, ktoré umožnia opäť vidieť. Ako vyzerá budúcnosť podľa Microsoftu?
Zdroj: Microsoft
  
Táto technológia sa pomaličky začína presadzovať aj v školách a čoskoro sa môžete tešiť na úplne nový spôsob zážitkového učenia. Exkurzie už nebudú musieť byť iba na konci roka, virtuálne sa budete môcť vybrať, kam len budete chcieť – alebo kam bude učiteľ chcieť. Napr. k historickým pamiatkam alebo si premietnuť reprízu určitej svetovej udalosti či sa zúčastniť operácie v nemocničnej sále. Najlepšie na tom ale je, že pri tom budete mať pocit, akoby ste boli svedkami reálne prebiehajúcej činnosti či deja. No čo, vrátili by ste sa do školských lavíc?


Možnosti sú tu naozaj obrovské a keďže zatiaľ sme videli iba zlomok toho, čo HoloLens dokážu, rozhodne sa máme ešte na čo tešiť.
 
Či už teda hovoríme o ambicióznom projekte Emma watch alebo o mobilnej aplikácii Seeing AI pre ľudí so zlým zrakom, či HoloLens všetky tieto inovácie majú jeden spoločný cieľ – pomáhať a uľahčovať život nám ľuďom. Takáto budúcnosť vyzerá celkom dobre, čo vy na to?

Článok vznikol v spolupráci s Microsoftom

Domov
Zdieľať
Diskusia