Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Pondelok 18. 11. 2019 meniny má Eugen

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Refresher - Rozhovory
0
Richard Balog
10. september 2017, 12:05

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

Výnimočná práca šikovnej Slovenky, ktorá napriek mnohým povinnostiam dokáže inšpirovať.

Richard Balog
10. september 2017, 12:05
Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)
Zdroj: thestoryofacake.sk
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Milujeme spoznávať nových ľudí sršiacich kreativitou, ktorých práca nielen baví, ale doslova napĺňa a prináša radosť aj iným, či už v podobe obrazov, fotografií alebo napríklad taktiež prostredníctvom chutných sladkých receptov. Presne v danom odbore sa cíti ako ryba vo vode zakladateľka foodblogu The Story of a Cake menom Marta Marčáková, ktorá sa s nami porozprávala nielen o jedle, jeho stylingu a následnom fotografovaní, ale aj o cestovaní či svojom súkromí. Viac vám už ale napovedia nasledujúce riadky nižšie a zábery, po ktorých vzhliadnutí ihneď dostane chuť na maškrtu. 


 

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

 

Dobrý deň, úvod nášho rozhovoru môžeme odštartovať klasicky zľahka tým, že nám priblížite váš projekt s názvom The Story of a Cake a taktiež prezradíte, kto sa za ním ukrýva?

Pekný deň, som vyštudovaná právnička, ktorej po rokoch strávených s nosom v knihách, skriptách a právnych komentároch, učarovalo niečo celkom iné a to fotografovanie (predovšetkým jedla) a foodstyling. Samozrejme, k danej činnosti som sa dostala hlavne vďaka mojej láske k dobrému jedlu...

 

The Story of a Cake má aktuálne niečo cez tri roky a zdieľam nielen chutné sladké recepty, ale moji čitatelia ma tiež poznajú ako vášnivú cestovateľku a veľkého dobrodruha :)

 

Od vyštudovania práva k vareniu, pečeniu a foodstylingu vedie poriadne dlhá cesta, aká bola tá vaša?

Tým, že som dlhé roky bývala na internáte a neskôr na privátoch, akosi automaticky som sa vyhýbala činnostiam ako je práve varenie a pečenie. Možno som si aj myslela, že to nie je záľuba pre mňa, ktovie... Po vytvorení spoločnej domácnosti s manželom, som v kuchyni začala tráviť čoraz viac a viac času (samozrejme preto, že som chcela :)) a začalo ma baviť nielen jesť, ale taktiež jedlo pre nás dvoch s láskou pripravovať. 

 

Medzitým som si hlavne kvôli častému cestovaniu kúpila svoju prvú zrkadlovku a fotenie som zo začiatku skúšala predovšetkým na mojich kulinárskych výtvoroch. Taká veľmi netradičná cesta od práva až k foodblogu :)

 

Pamätáte si ešte na váš vôbec prvý pokus o pečenie a na to aký bol finálny výsledok?

U nás doma vždy piekla mamina alebo starká a ja som dlhé roky bola len ochutnávačom. Pečenie ma až tak nelákalo, ale raz keď som bola sama doma, povedala som si, že vyskúšam čo to dá a pustila som sa sama do banánovej bábovky. Samozrejme, že som ju vyklopila ešte horúcu a celá sa rozpadla, takže som musela expresne rýchlo zahladiť stopy. Odvtedy mám traumu z vyklápania báboviek :)

 

Ako ste už spomínali, tak väčšinu voľného času trávite kreatívnym spôsobom v kuchyni. Ktorú časť nutných procesov obľubujete najviac a vždy sa ňu tešíte? Skromne tipujeme, že to bude zrejme finálny styling :)

Áno, som taký nudný domased... Ak nie som práve na cestách za ďalším dobrodružstvom, tak si užívam pokojné chvíľky v kuchyni alebo na gauči s knihou... Jasné, stylingová časť je pre mňa ako foodblogera najväčšia zábava! Avšak, užívam si každú časť procesu. Kým sa koláčik pečie, počúvam dobrú hudbu, nastavujem fotoaparát a vymýšľam finálny styling záberov. Následne po uprataní výbuchu v kuchyni, sa väčšinou hneď púšťam do upravovania záberov, keďže som veľmi zvedavá na výsledok.

 

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

 

V súčasnosti so svojim blogom plným chutných fotografií a zaujímavých príbehov už patríte medzi najlepšie v danej kategórii na Slovensku. Ako vnímate uvedený fakt vy a čím si myslíte, že to je?

Ďakujem, ale je to takto vôbec nevnímam a ani sa nesnažím vytŕčať či zaujať viac ako ostatní. Skôr sa snažím nerobiť taký ten klasický foodblog na štýl "fotografia-recept", ale pokúšam sa ľudí osloviť aj atmosférou, autentickými článkami, fotografiami a taktiež nemám problém napísať aj niečo zo svojho súkromia. Nepridávam nič nasilu a napríklad odmietam aj platené spolupráce v prípade, že produkt nie je nič pre mňa.

 

Dokonca, ak dlho nepečiem, ale cestujem, ľudia u mňa nájdu namiesto fotografií jedla cestovateľské tipy či zážitky spojené so zábermi. Naopak, keď som dlhšie obdobie doma, nové recepty a ódy na pokrmy pribúdajú oveľa častejšie. Verím, že aj pre ľudí je zaujímavá pestrosť môjho blogu a vždy tam nájdu niečo nové.

 

Väčšinu vašich receptov z nášho pohľadu spája jedna vec a to ich ľahkosť, čím nemyslíme obtiažnosť. Obľubujete práve obdobné dezerty o trochu viac alebo sú za tým iné racionálne dôvody? :) 

Milujem dobré jedlo a ak je k tomu ešte aj ľahké a zdravé, tým lepšie. Nie sú za tým žiadne racionálne dôvody :) V poslednom období často experimentujem s receptami pre ľudí s rôznymi intoleranciami, keďže medzi mojimi priateľmi či známymi je čím ďalej tým viac alergikov a ja chcem dobrým jedlom potešiť aj ich. Ja osobne žiadne výrazné obmedzenia nemám a zle mi je iba vtedy, keď sa poriadne prejem :) 

 

Bez ktorej suroviny by ste boli v kuchyni absolútne stratená a tvorí základ väčšiny vašich pekárskych výtvorov? 

Určite tuk a to či už v podobe masla, rastlinného oleja alebo orieškov, respektíve orieškových masiel. Znie to asi trochu zvláštne, ale skôr by som asi zvládla vytvoriť dezert bez cukru ako bez tuku. Samozrejme, oveľa radšej mám, keď tam je aj cukor :).

 

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

 

Vďaka vašej záľube ste už určite mali možnosť ochutnať veľké množstvo fantastických zákuskov, ktorý vám ale utkvel v pamäti azda najviac?

Som veľký fanúšik krémových dezertov, a preto aj u mňa na stránke nenájdete koláče z kysnutého cesta alebo suché pečivo. Skôr množstvo cheesecakeov a nazdobených tortičiek. Najviac na svete milujem tiramisu. Dokonca na poslednej dovolenke v Taliansku som bola schopná jesť ho každý deň...

 

S nástupom jesene sa u mňa vo veľkom bude nakupovať gaštanové pyré, keďže gaštanový cheesecake je môj druhý najobľúbenejší dezert.

 

Ako ste už spomenuli, pomaličky sa nám schyľuje ku koncu tohtoročného leta a tak nám nedá neopýtať sa vás aké bolo, kde ste ho prežili a či sa už tešíte na jeseň ponukajúcu okrem iného aj iné chute? 

Spomedzi všetkých ročných období milujem najviac práve leto. Každý rok si hovorím, že zvolím voľnejšie tempo, budem viac oddychovať, kúpať sa, chodievať von a čítať. Klasicky sa mi to ale ani tento rok nepodarilo, keďže sme kamarátkou, taktiež blogerkou Maťkou Dorkinovou dokončovali našu druhú knihu "Príbehy z kuchyne 2". Vôbec mi to avšak neprekážalo a teším sa na aktívnu jeseň. Už teraz rozmýšľam nad tým, aké jedlá vymyslím z mojich obľúbených sezónnych surovín - tekvice, gaštanov a podobne...

 

Neuvažovali ste už niekedy nad otvorením vlastnej cukrárne alebo niečo podobné má ešte stále čas a aktuálne vám postačuje blogovanie či spolupráca pri tvorbe kníh? Mimochodom, dielo "Príbehy z kuchyne 2" uzrie svetlo sveta už o pár dní. Ako by ste ho pre nás čo najstručnejšie opísali a na čo sa môžeme tešiť?

Pár mesiacov som uvažovala nad vlastnou prevádzkou a pečením svadobných tort, ale veľmi rýchlo som túto myšlienku zavrhla. Stala by sa totiž zo mňa manufaktúra a nebol by čas na fotografovanie, stajlovanie či písanie na blog, teda všetky činnosti, ktoré tak milujem...

 

Zatiaľ sa zameriavam na blog, popritom občas pripravujem recepty a fotím jedlo pre rôzne značky, pričom najviac ma v poslednej dobe zamestnávalo práve dokončovanie sladkej kuchárskej knihy, ktorá bude obsahovať spolu až sto receptov. Mnohé sú aj bez lepku, laktózy či iných alergénov... Naše spoločné dielo s Maťkou z blogu Stvory z kuchyne si je možné objednať cez kníhkupectvo Martinus alebo priamo cez našu stránku.

 

Okrem venovaniu sa vlastným projektom, stíhate taktiež prispievať pre internetový magazín Mak. a tak by nás zaujímalo, kedy stíhate všetko ostatné? Nie je pre vás 24 hodinový deň trochu prikrátky? 

Veru, potrebovala by som, aby deň mal aspoň 36 hodín, vtedy by som stíhala všetko, do čoho sa pustím... Chyba je avšak aj vo mne, keďže si toho naložím vždy viac ako zvládnem. Chodím do práce, takže blogovaniu sa venujem len vo voľnom čase :) 

 

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

 

Vieme, že varenie, respektíve pečenie nie je vašou jedinou vášňou a minimálne rovnako rada spoznávate krásy okolitého sveta. Ktorá krajina vás doposiaľ oslovila najviac a odporučili by ste nám ju navštíviť, respektíve pokojne by ste si v nej dokázali predstaviť stráviť istý čas života? 

Určite najviac ma oslovila čistá, krásna a takmer nedotknutá príroda na Islande, mesačná krajina meniaca podobu každých pár kilometrov, ale žiť by som tam dlhodobo asi skôr nechcela... Skôr si viem predstaviť život niekde v Japonsku, kde som strávila jeden mesiac. Baví ma ich jedlo, kultúra, tradície, sú tam neskutočne milí ľudia, páči sa mi architektúra, technika a taktiež aj príroda je tam naozaj rozprávková...

 

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

 

Skúsme sa prosím ešte na chvíľku vrátiť ku gastronómii. Ako vnímate jej úroveň u nás doma na Slovensku? Máte pocit, že sa to neustále zlepšuje alebo skôr pozorujete stagnáciu? 

Ak by som otázku zúžila len na reštaurácie, bistrá a podobne, mám pocit, že gastro scéna u nás sa zlepšuje. Pribúdajú vizuálne zaujímavé podniky s chutnou a pestrou ponukou jedál, pričom ja osobne mám veľmi rada rôzne street food akcie v Bratislave, kde je vždy skvelá atmosféra a vôňa. Akurát mi je trochu ľúto, že v niektorých podnikoch, ktoré sa tvária byť na úrovni mám niekedy zlý dojem z obsluhy. Vždy ma to vie odradiť od ďalšej návštevy a to aj napriek tomu, že mi tam napríklad jedlo veľmi chutí...

 

Náš rozhovor sa už rovnako ako tohtoročné leto blíži ku svojmu koncu a tak ani vás neobíde naša klasická Refresher otázka a to: Ktorý film, seriál, reláciu, hudobný album, aplikáciu alebo technickú vychytávku máte momentálne najviac v obľube a vrelo by ste ich odporučili aj našim čitateľom?

Aktuálne som závislá na Game of Thrones a najnovšie som sa pustila do sledovania šiestej série, pričom všetci okolo mňa rozprávajú o finále siedmej a z toho som dosť na nervy :) Nechápem v akej galaxii som doteraz žila, keď som tento seriál nepoznala.

 

Aké sú vaše plány na najbližšie obdobie a kde vidíte The Story of a Cake o povedzme takých päť až desať rokov? 

Žiadne konkrétne plány, akým smerom by sa mal môj blog uberať zatiaľ nemám... Aj naďalej chcem prispievať doma skúšanými receptami, ktoré sa mi podaria.  Okrem toho chcem spolupracovať s inými priateľmi - blogermi, tak ako doteraz a vymýšľať projekty spojené s fotením, jedlom a poprípade cestovaním.

 

Verím, že o spomínaných päť až desať rokov už budú medzi nami aj mále ratolesti, ktoré budú nápomocné v kuchyni a zdedia lásku nielen k jedlu, cestovanie, ale možno si zamilujú aj fotografovanie :)

 

Na záver by sme vám chceli veľmi pekne poďakovať za váš čas, ktorého nemáte na rozdávanie a teraz už prenechávame priestor vám, aby ste mohli zanechať aspoň stručný odkaz našim čitateľom a vašim fanúšikom. 

Aj ja ďakujem za rozhovor, ďakujem všetkým, ktorí už tri roky verne sledujú "Príbeh koláčika". Síce máme medzi sebou vzťahy väčšinou len virtuálne, ale aj napriek tomu som našla veľa spriaznených duší, priateľov a spoznala veľké množstvo inšpiratívnych ľudí. Ďakujem za každý jeden lajk, komentár, povzbudivé slova, fotografie vašich výtvorov a podobne... Vtedy viem, že to čo robím, má dlhodobo naozaj zmyslel :)

 

Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)Od vyštudovania práva až k pečeniu a následnému fotografovaniu sladkých maškŕt. Príbeh koláčika je blog, ktorý si zamilujete (Rozhovor)

Ohodnoť článok
29
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.