Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2017, 16:57
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Briti sa zamilovali do slovenských Košíc. Denník do nebies vychválil pouličné umenie, jedlo aj históriu

ZAUJÍMAVOSTI KOŠICE
Uložiť Uložené

Metropola východu jednoznačne má čo ponúknuť.

Do Spojeného kráľovstva sa už veľmi jednoducho a najmä lacno dostaneš aj z našej metropoly východu a funguje to samozrejme aj v obrátenom garde. Reportérka britského denníka Metro Lucy Mallows preto sadla do lietadla a vydala sa objavovať krásy druhého najväčšieho mesta na Slovensku, ktoré v nej zanechalo mimoriadne príjemný dojem aj zážitky. Lucy Mallows hneď na začiatku vyzdvihla vysokú úroveň pouličného umenia, ktoré sa jej v Košiciach okamžite zapáčilo a veľká časť z jej fotiek zachytávala práve pokreslené budovy. Nezabudla napísať ani formulku o tom, že Košice predstavujú bránu na objavovanie širšieho východného Slovenska, čo je podľa nej podceňovaný a neobjavený kút strednej Európy so štyrmi národnými parkmi a viacerými pamiatkami zaradenými do zoznamu UNESCO. Spomenula aj nápojový poklad v podobe tokajského vína a nezabudla ani na rodičov Andyho Warhola pochádzajúcich práve z východu.

Pouličné umenie reportérku zaujalo až natoľko, že sa stretla aj s predstaviteľmi organizácie Street Art Communication a poprechádzala sa popri najvýznamnejších kúskov umenia v uliciach Košíc, ktoré od roku 2013, kedy boli Košice európskym mestom kultúry, len a len pribúdajú. Všimla si aj projekt Spots, o ktorom na našom webe pravidelne informujeme a dopriala si aj návštevu populárnej Tabačky, kam snáď zablúdi každý turista. Prešla si cez Kunsthalle a porozprávala sa aj s Popradčanom Tomášom Džadoňom, ktorý stál za projektom drevenice priamo na streche jednej z bytoviek. Umenie, história aj architektúra teda na britskú reportérku výrazne zapôsobili a je len a len pozitívne, že sa Košice dostali aj do britských médií, keďže svoj priestor si určite zaslúžia a ak si ich ešte ako Slovák nenavštívil, nenechaj sa predbehnúť ďalšou partiou Britov.



Domov
Zdieľať
Diskusia