Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2017, 14:51
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ak podviedol raz, podvedie znova. Vedci tvrdia, že neverní ľudia sa tak ľahko nezmenia

Uložiť Uložené

Štúdia sa zamerala na opakovanú neveru.

Nevera nie je každodenným problémom, ktorým by sme si v živote prešli všetci a bez výrazných ťažkostí ho zvládli. Ak sa niekto rozhodne podviesť svojho partnera a jeho okolie sa o tom dozvie, potom sa často začnú šíriť fámy o tom, ako by nebolo dobré zbližovať sa s ním intímnejšie, pretože ak niekto podvedie raz, podvedie aj v budúcnosti. Stará známa ľudová pravda by sa dala aplikovať na množstvo prípadov, lenže teraz sa na ňu detailnejšie pozreli vedci a v novej štúdii s názvom Once a Cheater, Always a Cheater? Serial Infidelity Across Subsequent Relationships preskúmali tendencie podvádzať vo vzťahoch.

Celkovo 484 účastníkov výskumu spoločne nažívalo v zmiešaných vzťahoch a ich úlohou bolo zaznamenávať situácie, v ktorých sa dopúšťajú nevery s cudzím človekom. Výskumníkov zaujímali aj ich podozrenia, a teda, či si mysleli, že ich partneri boli neverní v minulých vzťahoch a aj v ich spoločnom vzťahu. Po analýze údajov výsledky potvrdili ľudovú pravdu, pretože u ľudí, ktorí boli v predchádzajúcich vzťahoch neverní, sa vyskytla až trikrát vyššia pravdepodobnosť, že podvedú aj svojho súčasného partnera v porovnaní s ľuďmi, ktorí boli po celý čas verní. Zaujímavo dopadli aj zaznamenávané podozrenia. U ľudí, ktorí odpovedali, že ich prechádzajúci partner podviedol, bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že ich podvedie aj súčasný partner.

Ak podviedol raz, podvedie znova. Vedci tvrdia, že neverní ľudia sa tak ľahko nezmenia
Zdroj: thecollegecrush

Spoločne s neverou prichádza do vzťahov aj nedôvera, veď u ľudí podozrievajúcich predchádzajúcich partnerov z nevery existovala štyrikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú podozrievať aj svoju aktuálnu polovičku. Výskumníci tiež nenašli žiadne výrazné rozdiely vo vnímaní nevery medzi mužmi a ženami, čiže sa nedá skonštatovať, že by muži alebo ženy podvádzali partnerov výraznejšie viac. Sériové podvádzanie partnerov podľa výskumníka Neila Garretta súvisí aj s fungovaním nášho mozgu. Po prvej nevere sa cítime veľmi zle a ničia nás výčitky svedomia, ale po každej ďalšej si nahovárame, že je to bežná vec a postupne ju akceptujeme ako obyčajnú súčasť života.

Domov
Zdieľať
Diskusia