Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2017, 14:03
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Slovensko prišlo o legendu domáceho folklóru. Vo veku 90 rokov nás navždy opustil vedúci umeleckého súboru Lúčnica, Štefan Nosáľ

HUDBA
Uložiť Uložené

V roku 1989 sa stal národným umelcom a tiež mu bolo udelené štátne vyznamenanie Rádu Ľudovíta Štúra II. triedy.

Iba pred polrokom oslávil jubilejných 90 rokov. Informáciu o úmrtí jednej z najdôležitejších osobností slovenského folklóru prinieslo Svetové združenie Slovákov v zahraničí na sociálnej sieti. Štefan Nosáľ sa narodil 20. januára 1927 na hriňovských lazoch, v samotnom srdci rýdzeho slovenského folklóru. Z domu však odišiel už ako dvanásťročný, pretože jeho otec chcel, aby študoval. Práve od neho sa priúčal kráse tradičnej hudby a tancu. Keď v roku 1953 vyštudoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave s titulom stavebný inžinier, už celé 4 roky aktívne pôsobil v legendárnom súbore Lúčnica. V 1951 sa stal jeho umeleckým vedúcim a hlavným choreografom. Pôsobil v nej neprestajne až do svojej smrti takmer 70 rokov.

To mu v jeho kariérnom raste však ani zďaleka nepostačilo. Ihneď po prvom titule absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v odbore choreografia tanca a o niekoľko rokov neskôr na nej začal pôsobiť ako pedagóg na Katedre tanečnej tvorby. V roku 1974 sa stal docentom a neubehlo ani desať rokov, kedy mu bol prezidentom federácie Českej socialistickej republiky a Slovenskej socialistickej republiky udelený exkluzívny titul profesor. Česť jeho pamiatke.

Domov
Zdieľať
Diskusia