Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2017, 12:54
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Robotický strážnik spáchal samovraždu, keď sa z čista jasna utopil v jazierku. Nevedno, čo stálo za jeho skratovým konaním

TECH ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Stráženie ľudí ho možno prestalo baviť.

Spoločnosť Knightscope vyrába robotických strážnikov, ktorí dokážu byť v mnohých ohľadoch efektívnejší a užitočnejší ako ľudskí pracovníci. Ani robotickí strážnici sa však nezaobídu bez menších komplikácií a problémov, čo sa ukázalo v nákupnom centre Georgetown Waterfront, kde jeden z ich strážnikov pracoval. Robotického strážnika si človek dokáže prenajať za skvelých 7 dolárov za hodinu, takže je o čosi lacnejší ako ľudská pracovná sila, a zároveň vníma a vyhodnocuje všetko, čo sa deje okolo neho vďaka systému mikrofónov, kamier a senzorov.

V budúcnosti by mal dokonca obsahovať aj funkcie na rozpoznanie prítomnosti zbraní a samozrejme aj zlepšenú umelú inteligenciu, čo by sa mu možno zišlo aj pred pár desiatkami hodín, keď sa jednoducho rozhodol utopiť v jazierku. Knightscope svojho robotického strážnika propaguje aj tak, že ho jeho práca nikdy nezačne nudiť, pretože nejde o človeka s emóciami, lenže prípad z nákupného centra Georgetown Waterfront jasne ukazuje, že ani roboti ľudstvo nezvládajú. Strážnik síce zvláda upozorniť na nebezpečenstvo pomocou hlasných zvukov či kontaktovania príslušných autorít, ale tentoraz mal pravdepodobne všetkého dosť, a tak zbadal jazierko v nákupnom centere a nasmeroval si to priamo do vody, čím vlastne spáchal robotickú samovraždu. Výrobca sa teraz bude snažiť prísť na to, čo jeho skratové chovanie pôsobilo, ale všetkým je snáď jasné, že starať sa o bezpečnosť ľudí ho skrátka nebavilo.

Odporúčané
Vysávače Roomba špehovali testerov na záchode. Na verejnosť sa dostali podozrivé fotky Vysávače Roomba špehovali testerov na záchode. Na verejnosť sa dostali podozrivé fotky 18. januára 2023, 16:33



Domov
Zdieľať
Diskusia