Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2017, 16:25
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Korzet so špicatou podprsenkou, ktorý preslávil Madonnine klipy? Módny gigant Jean Paul Gaultier tvorí módu, ktorá navždy pochovala stereotyp

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

V škole si kreslil skice a obdivuhodné návrhy, no aj napriek tomu nevychodil žiadnu krajčírsku školu.

Nie je tajomstvom, že muži vládnu ženskej móde. Od Gucciho cez Louisa Vuittona, Louboutina až po Pradu. Získali vrodený cit pre krásu, zhmotnili ho kusom látky a vytvorili štýl, ktorým každý z nich diktuje trendy tých najluxusnejších rozmerov. Poďme sa pozrieť do Francúzska, kolísky módy, kde sa rodia najväčšie talenty a značky vôbec. Tu sa narodil aj Jean Paul Gaultier.

Jeho tvorba je provokačná a podčiarknutá rebéliou punku. Je nazývaný kráľom francúzskej módy a pokladaný za jedného z najvýznamnejších návrhárov za posledných 30 rokov. Nedodržiava pravidlá a ženskosť vystihuje po svojom. Pochoval klasickú dievčenskú módu a stavil na dravosť. Hovorí ti niečo typický Madonnin korzet so špicatou podprsenkou? To je rukopis Jeana Paula Gaultiera.

Je o ňom známe, že nevychodil žiadnu návrhársku školu. V škole si kreslil skice a návrhy, ktoré si všimli jeho učitelia aj spolužiaci a úprimne ho obdivovali. Aj napriek tomu, krajčírstvo nešiel nikdy študovať. Prelomovým pre neho bol rok 1970, kedy sa jeho talent dostal až k úspešnému návrhárovi Pierrovi Cardinovi. Pracoval v jeho módnom dome a tam si aj založil vlastnú značku. Gaultier raketovo vystrelil v priebehu pár rokov a začal  si dlaždiť cestu módneho giganta

Črty jeho tvorby nesú v sebe kus extravagancie. Nič konzervatívne mu nie je blízke. Jeho kolekcie majú iskru, sú dráždivé, sexy, hravé a originálne. Nemá pravidlá, kombinuje bundy s vybíjanými cvokmi a vzdušnými tylovými sukňami, používa výrazné materiály a mužom sa nebojí obliecť hlboké výstrihy. Je jedinečný a svoje kúsky na svetových mólach ukazuje aj na plnoštíhlych či potetovaných modelkách, ktoré by si u iných návrhárov našiel len ťažko. Jeho prvá módna kolekcia uzrela svetlo sveta v roku 1976 a okamžite si ňou získal srdcia žien, ktoré móde naozaj rozumejú. Triumfoval štýlom street wear alebo couture kolekciou. Zaujal aj ikony svetového showbiznisu, medzi ktorými nechýbala Madonna. Formoval jej štýl a ona ho ním preslávila. Všetky jej povestné klipy so špicatými podprsenkami sú z dielne tohto originálneho muža. 

V roku 1993 Jean Paul Gaultier nahliadol do sveta omamných vôní a kozmetiky. Uviedol svoj vlastný rad parfémov a netrvalo dlho, kým si podmanil aj túto sféru. Známe vône ako Classique alebo Le Male paria vo svete medzi veľmi obľúbené. Výnimkou nie je ani skrášľovacia kozmetika, na ktorej Gaultier pracuje tiež. Celosvetovo známe celebrity milujú Gaultiera a jeho módne kúsky nosia s hrdosťou. 

Gaultiera nosia aj známe tváre, ako napríklad Katy Perry, Alicia Keys, Rihanna či Gwen Stefani.

Domov
Zdieľať
Diskusia