Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2017, 16:16
Čas čítania 0:00
Antonín Havlík

Vedci z Cambridgu ťa poznajú lepšie než tvoji kamaráti. Otestuj sa, stačí im len 150 lajkov na tvojom Facebooku

ZAUJÍMAVOSTI FACEBOOK TWITTER VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Psychometrické vedy sú o našej osobnosti schopné povedať čoraz viac vecí.

Vedci z Psychometrics Centre na Univerzite v Cambridge sa už niekoľko rokov venujú tzv. psychometrickým vedám pomocou sociálnych sietí. V praxi to znamená, že podľa toho, čo lajkuješ na Facebooku alebo rozvášnene píšeš na Twitter, sú schopní odhadnúť tvoj približný vek, záľuby, vzťahy a aj tvoju osobnosť. Čím viac aktivity, prirodzeného správania sa na sociálnych sieťach a pravdivých interakcií, tým presnejší býva ich výsledok.

 

Vedci z Cambridgu ťa poznajú lepšie než tvoji kamaráti. Otestuj sa, stačí im len 150 lajkov na tvojom Facebooku
Zdroj: University of Cambridge

Obľúbená aplikácia Apply Magic Sauce, ktorú cambridgeskí vedci vyvinuli pre širokú verejnosť, analyzuje digitálnu stopu a už na základe tvojich desiatich lajkov dokáže odhaliť osobnosť človeka lepšie než kolegovia v práci. Po stopäťdesiatich pravdivých lajkoch ťa odhadne lepšie než tvoji priatelia a tristo lajkov vedcom stačí, aby ťa poznali ako tvoji najbližší.

Stopy digitálnych odtlačkov sú v dnešnej dobe čím ďalej, tým viac dôležitejšie a začínajú sa premietať aj do nášho každodenného života. Nielen z hľadiska cielenia reklamy na internete, prehľadu príspevkov na Facebooku a odporučovania obľúbenej hudby na Spotify. Tiež totiž pribúda spoločností, ktoré pri posudzovaní žiadostí o hypotéku kontrolujú profily a analyzujú obsah, ktorý daný klient lajkuje. Rovnako to začínajú robiť i zamestnávatelia. Zistia tým ďaleko viac o osobnosti svojho potenciálneho zamestnanca než z prijímacieho pohovoru.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Nezabudnu do komentárov napísať, či ťa program Apply Magic Sauce naozaj tak dobre odhadol a či o tebe náhodou nepovedal aj viac než by vedeli tvoji najbližší kamaráti. Test si môžeš spraviť kliknutím na tento odkaz.

Domov
Zdieľať
Diskusia