Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. mája 2017, 1:52
Čas čítania 0:00
Tamara S.

„Muži chcú vidieť naše plavky na svojich priateľkách.“ Slovenky háčkujú plavky a zdobia nimi pláže po celom svete (Rozhovor)

MÓDA PLAVKY
Uložiť Uložené

Lemons Crochet Factory sú handmade, sexy a predovšetkým fresh.

Ich pracovnými nástrojmi sú pestrofarebné priadze a háčiky a ich poslaním je ozdobiť ženy z našich končín a pekným pohľadom potešiť ich partnerov. Za šťavnatými Lemonkami stojí trojica žien, ktoré sa rozhodli premeniť plavky na umenie. Slováci si podľa ich slov vážia ručnú prácu a narastá u nich ochota zaplatiť si za kvalitu a s ňou súvisiace pohodlie. Teda to, čo háčkované plavky a topy z dielne Lemoniek spĺňajú.

 

Ahojte, Lemonky. Vitajte a na úvod nám povedzte, kto ste, čo ste a na čo sa zameriavate.

Ahoj, Freshfem. V prvom rade chceme poďakovať za oslovenie, je nám naozaj potešením, že môžeme Slovensku povedať trošku viac o našej malej značke. Voláme sa Lemons Crochet Factory alebo Lemonky, sme taká malá rodinná manufaktúra a vyrábame ručne háčkované plavky a topíky. Moje meno je Stanka a pomáha mi ešte moja maminka tiež Stanka a sestra Mirka. Mama okrem toho, že háčkuje, je profesionálna krajčírka, čiže je v tíme veľmi dôležitá najmä na také záverečné podšívanie, našívanie atď. Vďaka nej je finálny vzhľad Lemoniek naozaj profi. Okrem toho máme aj ručne vyrábané krabičky, ktoré zase robí naša teta, takže vidíte, že sme naozaj taká rodinná manufaktúra.

Takže primárne vyrábate plavky, ale dostať u vás môžeme aj topy. Plánujete svoju výrobu rozšíriť aj o niečo iné? Napríklad pončá, kaftany a podobné kúsky vhodné na blížiace sa leto a festivalovú sezónu?

Áno, presne tak, najviac robíme plavky, trošku menej topy a okrem toho máme v ponuke aj body. Ručná práca je veľmi náročná na čas a tým pádom by väčšie kúsky ako spomínate (pončá, kaftany) vyšli draho a zabrali by nám veľa času, takže zatiaľ ich neplánujeme robiť.

Prečo práve Lemonky?

To je dobrá otázka. Keď som premýšľala nad názvom, chcela som, aby pripomínal niečo letné, niečo šťavnaté a fresh. No a ja milujem žltú farbu, takže asi tak sa to nakombinovalo všetko v mojej hlave a vyšiel mi z toho citrón. Sú to ale Lemonky, pretože lemon znie foneticky príjemnejšie ako citrón. Bolo ale veľa nápadov a veľa sme sa na tom nasmiali.

Aké boli vaše začiatky a kde sa zrodila myšlienka háčkovaných plaviek?

Začiatok bol vtipný. Žijem totiž na Kanárskych ostrovoch a už rok a pol dozadu sa tam nosili háčkované topy. Veľmi sa mi to zapáčilo, a tak som sa snažila pre seba jeden zohnať, no bohužiaľ bezúspešne. Moja sestra už vedela háčkovať, a tak som jej zavolala, či mi môže skúsiť taký spraviť, na čo mi odpovedala: "Veď si sprav!" A tak som sa naučila háčkovať. No a zistila som, že spraviť dobrý a kvalitný háčkovaný či už top alebo plavky je naozaj drina a nie je ľahké sa k takému dostať. Mama so sestrou vedeli už dávno parádne háčkovať, ja som sa do toho dostala tiež celkom rýchlo, vyrobili sme teda pár kúskov a spravili len takú fanpage na Instagrame pre háčkované veci. Dievčatá sa nám čoskoro začali ozývať s objednávkami, no a bolo.

 

Pamätáte si na svoj úplne prvý kus a existuje ešte aj dnes?

Jasné, pamätám, ešte donedávna som ho nosila, ale to bol naozaj úsmevný kúsok. Ešte existuje, ale je to taký nepodarok haha, nie je už nositeľný.

Zatiaľ je vaša výroba malá. Plánujete ju rozšíriť o ďalších členov?

Áno, rada by som čoskoro zapojila ďalšie dievčatá alebo ženy, ktoré sú doma, majú voľný čas a chcú si niečo privyrobiť. Nemáme konkrétne sídlo, ja sa túlam po svete, táto práca mi dovoľuje fungovať všade a zároveň mi cestovanie poskytuje nové nápady. Sestra sa háčkovaniu venuje vo voľnom čase popri práci a mama má malú dielničku v Žiline, odkiaľ potom odchádzajú hotové finálne kúsky.

Zatiaľ fungujete len na Instagrame a objednávať si môžeme cez správy. Plánujete si v budúcnosti zriadiť aj eshop, prípadne otvoriť kamennú predajňu?

Keď vám mám pravdu povedať, vôbec neplánujeme budúcnosť. Veci plynú tak, ako majú a v podstate aj Lemonky si udávajú smer úplne samé. Nemáme veľké oči ani veľké očakávania, robíme, čo nás baví a kým to bude baviť aj naše zákazníčky, tak sa im budeme snažiť vyhovieť a uvidíme, čo nám to prinesie. Instagram nám zatiaľ na to postačuje a časom uvidíme.

Aké plavky u vás môžeme dostať a je možné nechať si u vás vyrobiť aj svoje vysnívané?

Jasné, je možné nechať si spraviť takmer akékoľvek plavky podľa vlastných predstáv - tvary dokážeme prispôsobiť, háčkovanie je v tomto naozaj super. Čo sa farieb týka, dá sa dostať ku skutočne širokej farebnej škále kvalitných a nádherných priadzí, z ktorých vyrábame plavky a topy. Okrem toho sú pre telo príjemné a hlavne neobsahujú žiadne chemikálie z Číny, čo je v dnešnom svete naozaj vzácne.

Opíšte nám proces výroby jedného kusu. Koľko trvá a čo všetko potrebujete k tomu, aby sa vaše zákazníčky stali ozdobou pláží a kúpalísk?

Ako som spomínala, proces je dosť náročný nielen časovo, ale tiež pre chrbticu, snažím sa aj kvôli tomu cvičiť takmer každý deň. Výroba trvá rôzne podľa náročnosti modelu, ale zhruba 6-9 hodín na dvojdielne bikini. Okrem samotného háčkovania je totiž potrebné plavky následne podšiť, našiť výstuže, logá, visačky, pekne zabaliť a pripraviť na odoslanie. Neexistuje, že by sme nejaký kúsok odflákli, pretože chceme, aby bola úplne každá zákazníčka spokojná už od prvého momentu, ako plavky rozbalí.

Kde čerpáte inšpiráciu?

Veľa cestujem po svete, sledujem, čo sa dievčatám páči a čo sa dá priniesť z iných krajín a osviežiť ponuku tu u nás. Ľudia na Slovensku sú stále viac otvorení novým nápadom a tiež sa momentálne stále viac tešia ručnej výrobe a sú ochotní zaplatiť si za kvalitu a dobré materiály. Čiže inšpirácia je všade vôkol mňa každý jeden deň. Okrem toho mám kritického priateľa, ktorý má dobrý vkus a veľmi rád skritizuje každý nedostatok. Som rada, že mám aj mužský pohľad na naše plavky, pretože koniec koncov sa majú páčiť aj mužom a boli by ste prekvapení, koľkokrát mi píšu práve muži, ktorým sa háčkované plavky zdajú byť veľmi sexy a chcú ich vidieť na svojej priateľke!

Mnoho ľudí si myslí, že háčkované plavky príliš nasiaknu alebo sa po čase roztiahnu, prípadne vyblednú. Skrátka, že sú menej komfortné a odolné. Ako to teda je naozaj?

Práveže ja mám pocit, že háčkované plavky znesú viac ako niektoré bežné látkové plavky, ktoré sú častokrát vyrábané z nekvalitných a nie veľmi zdraviu prospešných materiálov. Oproti bežným plavkám však naozaj majú tú nevýhodu, že sa dlhšie sušia. Taktiež ak sa používajú nekvalitné, lacné materiály, tak sa roztiahnu a vyzerajú, akoby sa rozpadali. Mám aj s takými plavkami skúsenosť. To však nie je náš prípad, používame dosť drahé materiály, sama si potrpím na tom, aby boli naozaj kvalitné a odolné. Ja napríklad nosím už rok a pol plavky, ktoré som si vyrobila a keďže žijem na Kanároch, v mori sa kúpem každý deň a tie plavky vyzerajú stále skvele, až som sama prekvapená. Chlórovú vodu znášajú taktiež bez problémov. Každopádne je to vec vkusu, keď sa také plavky dievčatám páčia, rozhodne odporúčam vyskúšať.

A čo starostlivosť po kúpaní?

Stačí opláchnuť čistou vodou po kúpaní a sú v pohode. Ak by sa zašpinili, je potrebné jemne ich oprať v rukách bez použitia aviváže. Aviváž totiž tieto materiály povoľuje, to je dôležité vedieť.

Kto tvorí vašu klientelu? Sú medzi ňou aj zahraničné zákazníčky?

Momentálne sa najviac zameriavame na slovenský trh, trošku menej na český, ale aj odtiaľ už máme dosť zákazníčok. Keď uverejňujem naše produkty, píšem všetko len po slovensky, čiže zatiaľ ani nedávam priestor na rozširovanie predaja do zahraničia. Momentálne by sme to vôbec nestíhali.

Máte prehľad, kde všade sa už vaše plavky a topy ocitli?

No veru, naše plavky už pocestovali Ameriku, Afriku, Austráliu, Karibik, Indonéziu... Skoro všetky kontinenty. Dnes dievčatá veľa cestujú, prístupných je veľa krásnych a exotických destinácií.

Spomínali ste, že budúcnosť veľmi neriešite, ale ak nejaké plány predsa len máte, sem s nimi.

Môj plán je byť uvoľnená a brať, čo život prináša. Nie je dôvod tlačiť sa niekam nasilu. Každý človek je najšťastnejší v práci, ktorá ho baví a potom z toho môže byť aj pekný výsledok. Baví nás robiť veci, ktoré prinášajú ľuďom radosť a v tom chceme pokračovať.

Odporúčané
10 modelov pánskych plaviek, v ktorých frajerke či frajerovi určite neurobíš hanbu 10 modelov pánskych plaviek, v ktorých frajerke či frajerovi určite neurobíš hanbu 4. júla 2023, 14:00

Lemonky, ďakujeme za váš čas a želáme veľa úspechov. Na záver vám prenechávame priestor, aby ste v prípade záujmu odkázali niečo inšpiratívne každému, kto si tento náš rozhovor prečítal.

Ďakujeme aj my veľmi pekne za priestor povedať ľuďom niečo viac o našej tvorbe. Na záver by som dodala, že naša práca je pre nás radosťou, sme naozaj vďačné našim doterajším zákazníčkam a zároveň sa tešíme aj na nové zákazníčky, ktoré nám určite prinesú ďalšie nové nápady a inšpirácie a takýmto spôsobom posúvajú spolu s nami hranice tvorivosti Lemoniek. Držte sa.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia