Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2017 o 19:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Najväčšia solárna elektráreň, ktorá pláva. Čína ukázala celému svetu, ako treba bojovať s klimatickými zmenami

TECH ČÍNA
Uložiť Uložené

Ázia opäť boduje.

Téma o budúcnosti zelenej elektrickej energie a o všetkom, čo s ňou určitým spôsobom súvisí, začína poslednú dobu výrazne gradovať. Nie je sa však ani čomu čudovať - mnohí odborníci nielen na životné prostredie varujú, že ak nezačneme s globálnym otepľovaním konečne niečo robiť, nemusí to mať pre našu krehkú modrú planétu šťastný koniec. Čína preto nenecháva nič na náhodu a prichádza s riešením, aké jej môžu závidieť aj technologicky vyspelé krajiny zo západu.

Nová solárna elektráreň, ktorú tam v týchto dňoch uviedli do prevádzky, nemá totiž medzi súčasnými plávajúcimi infraštruktúrami na výrobu zelenej energie obdoby. Web DigitalTrends píše, že výkon dosahuje až 40 MW a miesto, kde ju postavili, sa nachádza priamo nad zaplavenými baňami, ktoré kedysi slúžili na ťažbu uhlia. Áno, niečo podobné sme už počuli počas minulého roka, vtedy však išlo o polovičný výkon, čiže tých 20 MW.

Jedna z nemalých výhod plávajúcej elektrárne spočíva v šetrení priestoru na súši, čo je najmä v zaľudnenej Ázii naozaj dôležité. V opačnom prípade by kvôli veľkému počtu rozmerných solárnych panelov zabrala celkom slušnú rozlohu, na ktorej sa nachádzajú stromy vrátanej inej zelene, a to boj s človekom spôsobenými klimatickými zmenami vôbec neuľahčí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia