Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2017, 2:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Farmár omylom vypestoval najpálivejšiu chilli papričku na svete. Po prehltnutí môžeš aj umrieť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Chcel mať len pekný kríčok, aby s ním vyhral na výstave. A on mu splodil toto peklo.

Mike Smith zo škótskeho grófstva Denbighshire má príbeh na celý život. Jeho veľkým hobby je záhradkárčenie, no nie také, ako pravdepodobne poznáš od svojich starých rodičov. Mike sa snaží pestovať veci pre krásu a potom sa s plodmi či samotnými rastlinami účastní na výstavách. Sám si vyšľachtil a staral sa o chilli kríčok, ktorý po čase nazval ako Devil's Breath. Nedá sa mu nič uprieť, vyzerá naozaj nádherne, je tu však jedno prekvapenie. Rastlina totiž nedávno splodila najpálivejšiu papričku sveta. Pálivosť chilli sa určuje podľa Scovilleho stupnice, ide o množstvo látky zvanej kapsaicín, ktorá samotnú štipľavosť spôsobuje dráždením chuťových pohárikov.

Carolina Reaper

Farmár omylom vypestoval najpálivejšiu chilli papričku na svete. Po prehltnutí môžeš aj umrieť
Zdroj: Dale Turber | wikimedia

Doteraz najagresívnejšia paprička bola Carolina Reaper s hodnotou 2 200 000. Pre porovnanie, Jalapeño sa pohybuje len okolo 2 000. Čistý kapsaicín dosahuje hodnotu až 16 miliónov a Mikova Devil's Breath získala 2,48 milióna bodov. Pri takýchto hodnotách to však už nie je vôbec sranda a prehltnúť tohto diabla ťa môže stáť život. Keď sa totiž telo začne až príliš orientovať na nejakú látku (alergény, lieky, príliš štipľavá paprička), môže dojsť k anafylaktickému šoku, kedy sa človeku uvoľnia a rozšíria cievy, čím sa zníži krvný tlak, čo môže vo finále znamenať aj smrť. Samotný Mike sa však aj napriek tejto hrozbe podujal plod ochutnať, mal ho však v ústach len desať sekúnd, kým ho vypľul.

Domov
Zdieľať
Diskusia