Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2017, 18:27
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Väzni zneužívajú obézne a neatraktívne väzenské strážničky na pašovanie tabaku či drog. Sexuálna frustrácia z nich robí najľahšiu korisť

ZAUJÍMAVOSTI VÄZENIE
Uložiť Uložené

Vo väzení platia úplne rozdielne pravidlá.

Pobyt vo väzení nemusí byť pre každého odsúdeného len otrasným životným obdobím, počas ktorého ho všetci spoluväzni šikanujú, musí si vytrpieť násilie aj zo strany autorít a napokon zostane celkom osamote. V skutočnosti to vo väzniciach zvyčajne nevyzerá až tak zle, ako by sa to dalo navonok pozorovať, pretože za mrežami jednotlivých ústavov na výkon trestu existuje špecifická spoločnosť plná peňazí, drog a netradičných vzťahov, o ktorých by si možno povedal, že nemajú šancu existovať. Samozrejme, väzenská šedá ekonomika neprekvitá až tak výrazne v porovnaní s ilegálnou činnosťou vo väzniciach v Spojených štátoch amerických či mnohých ďalších krajinách, ale aj tak by sa niektoré z nasledujúcich motívov dali aplikovať aj na naše ústavy.


Akademik Robert Worley z Lamar University v americkom štáte Texas sa už niekoľko rokov aktívne zaoberá tým, čo sa odohráva za bránami väzníc, keď sa spustí opona a formálne vzťahy aspoň naoko prestávajú existovať. Jedným z najväčších problémov toho, že vo väzniciach môže voľne prekvitať čierny trh, na ktorý nemajú riaditelia a ani strážnici dosah, sú v konečnom dôsledku samotní zamestnanci. Strážnici po nástupe do práce vo väzení rýchlo pochopia, ako si dokážu efektívne privyrobiť a každý mesiac domov doniesť pokojne aj dvojnásobok svojej klasickej výplaty, ak niektorým väzňom trochu pomôžu, prižmúria oko a prípadne s nimi aj nadviažu intímny vzťah. Strážnici a strážničky pritom pred začiatkom práce prechádzajú intenzívnymi tréningovými plánmi, ktoré ich majú naučiť rozlišovať, kde treba nakresliť pomyselnú hranicu vo vzťahu ku väzňom, lenže ľudská nátura ochotne zabudne na akékoľvek pravidlá, ak sa ocitne v situácii, v ktorej obe strany získavajú rôzne výhody a nikomu to prakticky nevadí. Robert Worley sa na problémy vo väzniciach pozrel aj priamo cez optiku väzňov, a tak sa mu podarilo zistiť hromadu zaujímavých informácií o tom, do akej miery musí väzeň vedieť manipulovať, aby získal vo väznici čo najlepšie postavenie.

Odporúčané
Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu 31. októbra 2023, 9:30

Základom každého úspešného väzenského manipulátora je čas. Znie to ako klišé, ale väzni mávajú zvyčajne toľko času, koľko potrebujú, pretože si často odpykávajú dlhoročné tresty a oplatí sa im do konkrétneho strážnika či strážničky investovať aj v dlhodobom horizonte, pretože sa im to niekoľkonásobne vráti. Viacerí väzni, s ktorými sa Robert vo svojej kariére stretol, mu prezradili, že receptom na nadštandardné vzťahy so strážnikmi je schopnosť počúvať. Väzni si vždy vytipovali strážničky, čiže sa zamerali na tradične nežnejšie pohlavie, a okamžite sa s nimi pokúsili nadviazať priateľský kontakt. Nešlo im pritom o to, či sú strážničky vizuálne príťažlivé a krásne, ba skôr naopak, zameriavali sa na strážničky, ktoré trpeli obezitou a nepatrili medzi tie najnádhernejšie ženy, a tak vo svojom živote trpeli sexuálnou frustráciou či rôznymi vzťahovými problémami. Väzni so schopnosťou manipulovať sa potom ku takýmto ženám rýchlo priblížili, zblížili sa s nimi a stali sa pre nich bútľavými vŕbami, ktorým sa mohli kedykoľvek vyrozprávať. Takmer nikdy však nezostalo len pri tom, pretože väzni si dobre uvedomovali, že ak si raz strážničky zoberú nahodenú návnadu, čoskoro pre nich budú schopné urobiť menšie či väčšie službičky, vďaka ktorým sa aspoň po finančnej stránke vo veľmi krátkom čase vyšplhajú po pomyselnej väzenskej hierarchii až na tie najvyššie miesta.

Manipulátori predstierajúci záujem a rolu bútľavej vŕby zvyčajne začínajú s tým, že od svojich priateliek na strane zákona žiadajú, aby im do väzenia prepašovali napríklad tabak. Na oplátku nielenže počúvajú dlhé príbehy o tom, aké vzťahové problémy strážničky majú a ako ich muži už viac nechcú mať sex, a preto sa napokon obetujú a začnú strážničky zahŕňať toľkou sexuálnou pozornosťou, že mnohé z nich upadnú do tranzu a postupne prestanú svojho sexuálneho partnera vnímať ako väzňa, ale jednoducho ako rovnocenného partnera, čo okamžite predstavuje bezpečnostnú hrozbu. V minulosti sa už objavili aj prípady, kedy sa zamilované strážničky rozhodli pomôcť svojim milovaným väzňom utiecť z väznice a potom sa s nimi vydať na bláznivé dobrodružstvo, nechávajúc za sebou nefungujúce manželstvá či deti, avšak väzni po úspešnom úteku netúžia mať na krku obéznu a neatraktívnu strážničku, ktorá im bola dobrá len za mrežami.

Tradične sa preto väzni snažia v rovnakom období osloviť hneď niekoľko frustrovaných strážničiek a radi svoju taktiku prirovnávajú ku bežnému večeru v nočnom klube, kde stačí zo začiatku nahodiť zopár zvedavých otázok a potom už len celý večer počúvať ženu, ako sa opúšťa a v jej najzraniteľnejšom a najodhalenejšom momente metaforicky zaútočiť a dostať sa jej pod kožu. Ak sa toto väzenskému manipulátorovi skutočne podarí, potom na svoju stranu získa dôležitého spojenca a ak si ho bude hýčkať aj naďalej, môže si byť istý, že onedlho z tohto vzťahu vzídu ekonomické či sexuálne služby, ktoré si koniec koncov užiju obidve strany a žiadny spoluväzeň či nadriadený sa o tom ani len nemusí dozvedieť.

Odporúčané
Slovenka odsúdená za drogy: Bola som rada, keď ma zatkli. S pervitínom som chcela prestať, no nedalo sa (Rozhovor) Slovenka odsúdená za drogy: Bola som rada, keď ma zatkli. S pervitínom som chcela prestať, no nedalo sa (Rozhovor) 8. augusta 2023, 9:30


Ak poznáš zaujímavý príbeh z prostredia slovenských väzníc, alebo si sám v jednej z nich strávil nejaký ten čas a rád by si zopár zaujímavostí pozdieľal s našimi čitateľmi, potom sa určite ozvi na mail [email protected] a my ti radi poskytneme priestor, pretože slovenské väznice sú pre mnohých stále tabuizovanou témou.

Domov
Zdieľať
Diskusia