Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. mája 2017, 18:51
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Žena vysúdila 100 miliónov eur za to, že detský púder jej údajne spôsobil rakovinu vaječníkov. Obsahoval potenciálne karcinogénnu látku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Štúdie však konkrétny dopad nepreukázali.

Svetoznáma spoločnosť Johnson & Johnson dostala od amerických súdov ďalšiu ranu. Súd v meste St. Louis v štáte Missouri rozhodol v prípade obvinení 62-ročnej Lois Slempovej v jej prospech a udelil jej kompenzáciu až vo výške 110 miliónov dolárov, čiže približne 100 miliónov eur. Lois zažalovala firmu Johnson & Johnson kvôli tomu, že celých 40 rokov pravidelne používala ich detský púder aj na oblasť svojich genitálií a v roku 2012 jej napokon diagnostikovali rakovinu vaječníkov. Žena tvrdí, že púder obsahujúci aj minerál talk, na Slovensku v minulosti známy aj ako mastenec, spôsobil jej ochorenie, pretože niektoré štúdie preukázali, že jeho používanie na genitálie zdvíha šancu vzniku rakoviny až o 40 percent. Súd sa teda postavil na stranu poškodenej ženy, avšak spoločnosť Johnson & Johnson sa už voči rozsudku odvolala a bude aj naďalej bojovať s tisíckami podobných žalôb, ktoré na nich podali rôzne osoby.

Spoločnosť už v podobných prípadoch trikrát minulý rok prehrala, keď ich nakoniec potopila až porota, avšak v marci tohto roku sa porota prvýkrát postavila na stranu spoločnosti. Problémový minerál talk pritom vo svojej prírodnej forme obsahuje aj nebezpečný azbest, lenže od 70. rokov minulého storočia sa v púdroch a kozmetike používa talk výhradne neobsahujúci azbest, a tak rôzne štúdie preukázali rôzne výsledky v súvislosti s tým, či talk má konkrétny vplyv na vznik rakoviny. Charitatívna organizácia Ovacome sa napokon vyjadrila, že aj keby talk v miniatúrnej miere zvyšoval šancu na vznik rakoviny vaječníkov, len minimálne množstvo žien, ktorého ho používajú, aj skutočne rakovinu dostanú.  


Domov
Zdieľať
Diskusia