Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2017, 14:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Parov Stelar už o pár dní navštívi Bratislavu a má v pláne utancovať ľudí k smrti

REFRESHER
Uložiť Uložené

Uznávaný DJ, ktorý je otcom elektroswingu, na Slovensku vystúpi s live kapelou už v piatok 12. mája.

Rakúsko, to nie je len Mozart, Schwarzenegger či nákupy v Parndorfe. Našich západných susedov v posledných rokoch preslávil aj muž menom Marcus Füreder, oveľa známejší pod prezývkou Parov Stelar. Uznávaný DJ, ktorý je otcom elektroswingu, na Slovensku vystúpi s live kapelou už v piatok 12. mája.

Marcus pochádza z umeleckej rodiny, a preto nikoho neprekvapilo, keď sa rozhodol pokračovať vo vyšliapanej ceste. Rád kreslil a chcel sa stať výtvarníkom. Ako to býva, skončil ako reklamný grafik. Pri nekonečnom vysedávaní za počítačom sa podľa vlastných slov dostal ku komponovaniu hudby len náhodou. „Vyrábal som letáky na nejakú techno párty a chcel som sa nechať vtiahnuť do atmosféry, aby mi to išlo od ruky. Pomaly som začal skladať melódie vo voľne dostupných programoch a chytilo ma to,“ vysvetľuje neochotne v rozhovoroch.

Hoci sa navonok rád prezentuje ako obyčajný muž, ktorý robí len to, čo ho baví, začiatky zjavne neboli také jednoduché. Hrával po malých kluboch a z vydavateľstiev a rádií ho odmietali. Ľuďom sa nepozdával nápad miešať starú hudbu s tou súčasnou. Mladý Marcus sa však nevzdával a neprestával veriť. Odmietavé odpovede z vydavateľstiev si vytlačil na papier a obložil si nimi toaletu. Tento šialený krok ho mal motivovať. Prelom prišiel so založením vlastného vydavateľstva Etage Noir v roku 2003. Zmenil si meno na Parov Stelar (údajne si ho len náhodne vygooglil) a s nahrávkou Kiss Kiss sa mu podarilo uspieť doma a neskôr aj za hranicami.

Najväčší úspech mu však po pár rokoch prinieslo vystupovanie so živou kapelou. Elektroswing tak získal novú dynamiku a ľudia sa išli na jeho parties utancovať k smrti. Kombinácia živých nástrojov s elektronikou sa stala jedným so symbolov neviazanej zábavy. Parov Stelar hral na najznámejších festivaloch a najvychytenejších kluboch a so svojou hudbou obehol celý svet. Má za sebou spolupráce s interpretmi ako Lady Gaga, či Lana Del Rey. Odoberá ho viac ako milión fanúšikov na Facebooku a s viac ako 100 miliónmi pozretí na Youtube sa radí nielen medzi najpopulárnejších Rakúšanov, ale patrí k absolútnej hudobnej špičke v celosvetovom meradle.

Dnes žije údajne pokojný manželský život, ale hudba ho stále poháňa vpred. Dôkazom je aj nový album, The Burning Spider, ktorý vyšiel v apríli. Parov Stelar ho predstaví aj v Bratislave, kde privezie nielen nové skladby, ale aj osvedčené hity a najmä najväčšiu show v kariére! Už 12.mája tak máte možnosť zažiť na vlastnej koži osvedčenú párty, na ktorú budete ešte dlho spomínať. Lístky je už tradične možné zakúpiť v sieti Ticketportal.

Domov
Zdieľať
Diskusia