Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2017, 10:57
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Dánsko je najväčším bojovníkom s plytvaním jedla na svete. Za týmto úspechom stojí jediná žena, ktorej nie je budúcnosť planéty ľahostajná

ZAUJÍMAVOSTI DÁNSKO
Uložiť Uložené

Podľa Európskej komisie sa v EÚ ročne vyhodí až 88 ton jedla, čo nás stojí približne 150 miliónov eur.

Zatiaľ čo drvivá väčšina európskych krajín dennodenne a stále neúspešne rozmýšla nad tým, ako budovať ešte silnejšie ekonomické impérium či ako sa ubrániť utečencom, ktorí k nám chodia kradnúť prácu a znásilňovať ženy a deti, Dánsko rieši skutočné problémy ľudstva. Obyvatelia tejto krajiny si totiž uvedomili, že aj napríklad také obyčajné a každému dobre známe plytvanie jedlom môže mať zásadný vplyv na fungovanie krajiny. Veď mi snáď dáte sami za pravdu, že oveľa lepšie by sa nám žilo v krajine, kde všetci ťahajú za rovnaký koniec. Prekvapujúcou skutočnosťou je, že za celou touto iniciatívou stojí jediná žena. Tá pred rokmi vytvorila facebookovu skupinu s názvom Stop Spild Af Mad a vďaka nej spustila obrovskú lavínu.

Selina Juul je zakladateľkou neziskovej organizácie s rovnomenným názvom ako spomínaná skupina a stojí za každým projektom spojeným s redukciou plytvania jedla, ktorý v dánskom kráľovstve do dnešného dňa vznikol. Časom sa vypracovala na zásadnú postavu v gastronomickom priemysle a týždenne absolvuje množstvo kampaní, workshopov, ale taktiež konzultácií pre rôzne reštaurácie a obchodné reťazce, keďže tie taktiež pociťujú potrebu v tomto obore svetu pomôcť. Za všetko spomenieme jej zásluhu na tom, že dokázala na svoju stranu dostať jeden z najväčších dánskych reťazcov, ktorý vyradil z obchodu množstevné zľavy, aby ľudia nemali motiváciu potraviny nakupovať a následne nespotrebovať. Začali vážiť zeleninu a ovocie a baliť ich do menších balení a vrhli pozornosť aj na bezdomovcov, ktorí sú vždy v obchode vítaní.

Dánsko je najväčším bojovníkom s plytvaním jedla na svete. Za týmto úspechom stojí jediná žena, ktorej nie je budúcnosť planéty ľahostajná

Medzi ďalšie projekty patrí spoločnosť Rub & Stub, ktorá siahla po možno netradičnom koncepte a rozhodla sa otvoriť si reštauráciu, kde bude variť výhradne z prebytočného jedla. To by inak supermarkety, obchody aj farmári vyhadzovali z rôznych dôvodov, čo je smutným zvykom snáď na celom svete. Prevádzku nájdete v centre hlavného mesta, kde dobrovoľnícki kuchári pripravujú chutné jedlo z desiatok kíl nepredajných potravín denne. Spolupracujú s farmami a tie im vždy veľmi ochotne darujú to, čo si jednoducho bežný zákazník nevyberie. Či už sú to drobné zemiaky alebo veľmi veľké cibule, všetko je to stále plnohodnotné jedlo, ktoré by za iných okolností a v iných kútoch Európy skončilo v koši. Táto skutočnosť je nielen po tej ekonomickej stránke viac než znepokojujúca a kým to niekto nepovie nahlas, tak si to vlastne ani nemáme možnosť uvedomiť. Všetky jedlá pritom vyzerajú viac než dobre a kým by vám niekto nepovedal, o čo vlastne v tejto reštaurácii ide, pravdepodobne by ste neodhalili žiadny rozdiel. 

Odporúčané
KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si 14. marca 2024, 10:00

Organizácia postupne začína meniť oblasť pôsobenia a v súčasnosti sa venuje skôr poradenstvu. Svoje dlhoročné skúsenosti s prvou európskou (a pravdepodobne aj svetovou) reštauráciou, fungujúcou len vďaka prebytočným potravinám, teraz predávajú ďalej s vierou, že si ľudia uvedomia, čo všetko doteraz robili zle. Gastronomické kúzla z ich kuchyne je možné ochutnať aj počas pop up akcií a workshopov, kam si mifmochodom chodievajú vzdelanie doplniť aj  kuchári z tých klasických reštaurácií, čo samozrejme vôbec nie je hanbou. 

Dánsko je najväčším bojovníkom s plytvaním jedla na svete. Za týmto úspechom stojí jediná žena, ktorej nie je budúcnosť planéty ľahostajná
Zdroj: Rub & Stub FB

To však ešte stále nie je všetko. Len pár minút pešej chôdze od netradičnej gastro prevádzky sa nachádza ďalší unikát,  supermarket Wefood. Ide o prvý európsky obchod, kde sa predávajú výhradne potraviny už odsúdené na vyhodenie. Na tomto mieste nájdete každý deň úplne iný tovar a samotná ponuka sa odvíja od toho, kto čo daruje. Zaujímavosťou je, že skoro vždy ide o prakticky plnohodnotné potraviny, ktoré boli v tých "normálnych" obchodoch nepredajné kvôli poškodenému obalu či zlým etiketám. Aj samotná dánska legislatíva tvrdí, že tieto produkty sú vhodné ku konzumácií, teda pokiaľ sú správne označené a nie sú poškodené natoľko, že by mohli odhroziť zdravie. No a na atraktivite pridáva aj fakt, že ceny potravín sú často aj o viac ako polovicu nižšie v porovnaní s reťazcom.

Za spomenutie stoja aj samotné čísla, keďže za prvé dva týždne predala jediná pobočka Wefood potraviny za viac ako 1 milión dánskych korún, čo je v prepočte viac ako 130-tisíc eur. Aj samotní obyvatelia hlavného mesta si túto iniciatívu veľmi pochvaľujú a hovorí sa o tom, že už čoskoro by sa Dáni mohli dočkať ďalších podobných obchodov naprieč celou krajinou. Táto inšpirácia síce pochádza z Rakúska, tam však bolo hlavným cieľom pomôcť sociálne slabším, pričom práve Wefood sa snaží byť skôr obchodom pre všetky vrstvy a snaží sa, aby si aj tí bohatší uvedomili, že má význam ísť práve touto cestou.

Dánsko je najväčším bojovníkom s plytvaním jedla na svete. Za týmto úspechom stojí jediná žena, ktorej nie je budúcnosť planéty ľahostajná
Zdroj: Wefood FB


Podľa Európskej komisie sa v Európskej únii ročne vyhodí až 88 ton jedla, čo nás stojí približne 150 miliónov eur. Táto nezanedbateľná čiastka by sa pri tom mohla ušetriť veľmi jednoducho a stačil by na to dostatočne triezvy pohľad bežného spotrebiteľa na túto tematiku. Od našich susedov sa však ešte môžeme učiť veľmi veľa a ktovie, možno sa raz budeme podobnými pojektami môcť pýšiť aj my. Len pre zaujímavosť, Dánske kráľovstvo v behom posledných pár rokov zredukovalo plytvanie potravinami o 25 percent, čo je viac než ohromujúce číslo. Za týmto úspechom stojí nielen ambiciózna žena ale aj uvedomelý národ, ktorému budúcnosť planéty nie je ľahostajná. 

Domov
Zdieľať
Diskusia