Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2017, 13:44
Čas čítania 0:00
Ján A.

Charlie Chaplin: Priekopník filmového priemyslu, ktorý miloval neplnoleté dievčatká

FILMY A SERIÁLY CHARLIE CHAPLIN
Uložiť Uložené

Top 10 zaujímavých faktov a historické okienko životom slávnej osobnosti.

Charlie Chaplin, vlastným menom Charles Spencer Chaplin, bol britským hercom a obrovským filmovým inovátorom. Z človeka stvoreného pre pódium sa neskôr stal aj režisér, scenárista, producent a nakoniec si začal skladať aj hudbu. Takýto nesmierny talent sa dnes už len tak ľahko nevidí. Narodil sa v roku 1889 v Londýne, zomrel v roku 1977 vo Švajčiarsku, ale najväčšiu slávu si získal počas pôsobenia za veľkou mlákou v Hollywoode. Vo svojom živote však stihol pokoriť mnohé rekordy, získal ešte viac ocenení a dnes patrí k najslávnejším menám v histórii kinematografie. V článku nájdete najprv TOP 5 zaujímavostí, o ktorých ste možno ani nepočuli, a druhú časť TOP 5 tvorí prierez života mága nemých grotesiek v rovnakom počte odsekov. Keďže je Chaplinova filmografia a jeho genialita nielen na poli komediálnych filmov hodná samostatného a odbornejšieho spracovania, nebudeme sa tomu dnes venovať do hĺbky a prinesieme vám skôr zaujímavosti.

Úspech v uznávanom časopise

Popri mnohých oceneniach, ktoré v živote získal, dokázal získať aj iné menej tradičné prvenstvo. Ako prvý herec v histórii sa dostal na titulnú stránku renomovaného časopisu Time. Stalo sa tak presne 6. júla 1925. Úvodnú fotku si môžete pozrieť nižšie.

Charlie Chaplin: Priekopník filmového priemyslu, ktorý miloval neplnoleté dievčatká
Zdroj: Time

Najlepší film

Podľa renomovaných kritikov je najlepším filmom legendárneho umelca snímok s názvom City Lights (Svetlá veľkomesta). V rebríčku uznávanej spoločnosti American Film Institute získala krásne 11. miesto v kategórii Top 100 z minulého storočia. V tomto filme si zahrala rolu krásky výborná herečka Virginia Cherrill. Pozrite si krátku ukážku z filmu. 

Chaplin v kozme

Už aj celá galaxia pozná Charlieho meno. Výbornú intergalaktickú reklamu mu spravila 4 roky po smrti astronómka Lyudmila Karachkina, ktorá po ňom pomenovala asteroid. Dostal meno 3623 Chaplin a nachádzal sa medzi Marsom a Jupiterom. V priebehu života táto ukrajinka objavila až 131 vesmírnych telies. Snáď si túto správu zo Zeme prečítajú aj iní mimozemskí cestovatelia. 

Chaplin vs Zlatá soška

Koľko Oscarov by ste očakávali v zbierke známeho herca? Chaplin vás prekvapí. V priebehu aktívnej kariéry získal iba jediného Oscara, aj to len v kategórii za najlepšiu hudbu. Šlo o film Limelight z roku 1952, čiže zo sklonku jeho aktívnej kariéry. Film prekvapí divákov už postarším pánom v hlavnej úlohe. Neskôr ešte získal od Akadémie čestnú cenu za celoživotné dielo. Vypočujte si krásnu nadčasovú pieseň, ktorá slastne pohladí vaše zmysly.

Chaplin a Disney

Jeden zo zásadných okamihov v živote Chaplina bol silný vplyv na kolegu z branže, Walta Disneyeho. V roku 1937 spolupracovali títo významní inovátori na diele od spoločnosti Walt Disney Company. Vytvorili jeden zo základných kameňov Waltovho sveta, nestarnúcu rozprávku Snehulienka a sedem trpaslíkov. Charlie pomáhal najmä svojimi obchodnými skúsenosťami, účtovníckym remeslom a najmä obrovskou podporou, ktorú poskytol mágovi kreslených rozprávok. Ten sa totiž obával, že jeho najnovšia rozprávku bude len nepochopeným prepadákom. Snehulienka nakoniec zažila obrovský úspech, Charlie a Walt sa stali vernými kamarátmi. 

 
Detstvo a kruté začiatky

Život Chaplina opísal v priebehu pár rokov poriadne kľukatú sínusoidu, z najhlbšieho dna sa dostal až na vrchol špičky ľadovca. Už chlapcovo detstvo nebolo vôbec jednoduché. Podobný scenár sme videli pri podobných osobnostiach už miliónkrát. Narodil sa do rodiny kabaretných hercov, ktorí často žili v štýle z rúk do úst. Otec sa však čoskoro upil k smrti, matka trpela psychiatrickými chorobami a nakoniec skončila v špecializovanom ústave. Charlie skončil s bratom v detskom domove. Už ako osemročný pracoval ako kabaretný umelec, v období dospelosti tvrdo makal v lokálnom divadle a neskôr aj v zájazdovom kabarete. Na tomto turné vystupoval napríklad aj v pražskom Karlíne. 

Charlie Chaplin: Priekopník filmového priemyslu, ktorý miloval neplnoleté dievčatká
Zdroj: Daily Mail

Bod zlomu prišiel už o 4 roky po zmienenom turné. Mladý a pôvabný Charlie putoval na turné do Ameriky. V tomto období bola už Charlieho inscenácia zábavného opilca hlavný programom putovného divadla. Osud zaviedol filmových producentov na jedno z jeho vystúpení, z mladého herca boli natoľko fascinovaní, že mu hneď ponúkli zmluvu. Prvýkrát v živote tak získal aspoň nejaký životný štandard, a to už mal 24 rokov. 

Prvý veľký úspech

V tejto fáze nabral jeho život veľmi rýchly spád. Hneď prvý film očaril obrovské publikum divákov a v druhej groteske predstavil legendárnu postavu Tuláka. Hneď na začiatku pochopil kúzlo filmografie. Vymyslel si ľudskú postavu, človeka z davu, ktorú všetci milovali. Táto kultová rola bola na výslní neskutočných 20 rokov a stala sa nezmazateľným symbolom nemého filmu. Už v priebehu prvého roku natočil 35 filmov, pričom výroba jednej krátkej komédie trvala maximálne 10 dní. 

Charlie Chaplin: Priekopník filmového priemyslu, ktorý miloval neplnoleté dievčatká
Zdroj: WordPress

Charlie sa stal najlepšie plateným hercom už v priebehu štyroch rokov. Za zmluvu s ročnou čiastkou milión dolárov vybudoval vlastné štúdiá s názvom United Artists, v ktorých neváhal pracovať aj 18 hodín denne. Ambiciózna bojovnosť a nadštandardné schopnosti predurčovali Charlieho k obrovskému úspechu. Vývoj filmu posunul v jednotlivých sekciách tvorby o niekoľko úrovní vyššie. Napríklad jeho filmy už nie sú nakrúcané na jednu klapku, neváha pracovať aj celý deň na jednej dokonalej scéne, zavádza masové scény a svoje filmy neustále predlžuje. 

Chaplin, prvá paparazzi celebrita, ktorá milovala mladučké žienky 

Charlie bol v podstate prvou megahviezdou hollywoodského priemyslu. Okrem slávy získal aj obrovské rady fanúšikov a nie menšiu skupinu otravných fotografov a novinárov. Podobne, ako mnohé ďalšie celebrity v budúcnosti, neobišli škandály ani Chaplina. O tie nie je veľká núdza, pretože imaginárny tulák mal neukojiteľný apetít po mladých kráskach, ktoré obsadzuje vo svojej tvorbe. V dobe, kedy jeho prvá manželka otehotnela, mala stále len 16 rokov. Po dvoch rokoch sa však už rozviedli. Druhá žena bola ešte o rok mladšia, a kvôli tomu ich nesmeli zosobášiť v USA, preto sa ich svadba uskutočnila v Mexiku. V Amerika by totiž išlo o trestný čin. Samozrejme, len kvôli ďalšiemu bábätku. S touto manželkou vydržal len o rok dlhšie, čiže 3 roky. Jeho tretia životná dáma bola však až o 10 rokov staršia ako predchádzajúce manželky. Taktiež veľmi rýchlo prišli ku krachovému stavu.

Charlie Chaplin: Priekopník filmového priemyslu, ktorý miloval neplnoleté dievčatká
Zdroj: philposner.com

Neskôr sa názorovo rozišiel s Hollywoodom, úpenlivo bojoval za nemý film, zatiaľ čo ostatné rivalské štúdiá postupne prechádzali na dabované scény. Bál sa, že jeho jediná rola založená práve na tichosti a skromnosti by stratila celú svoju podstatu. Tvrdohlavý prístup pre neho znamenal začiatok konca grandióznej kariéry. Jeho nasledujúce filmy už nestíhali s tempom evolučne modernejších filmov, ale tematicky stále dokázal zaujať svojich fanúšikov. Zo svojej životnej roly spravil ešte ľudskejšiu a emancipovanejšiu postavu. Napríklad miluje slepé chudobné dievča alebo staví na tematiku nespokojných jednoduchých pracovníkov. 

Začiatok pádu

Po 20 rokoch sa rozlúčil so svojou legendárnou rolou. Ďalšie diela boli maximálne kontroverzné. Vo filme s názvom The Great Dictator stvárnil dvojrolu, židovského holiča a nacistického vodcu napadne podobného Hitlerovi. Avšak, v tomto období sa nachádza svet vo fáze ústupkov voči nemeckému diktátorovi. Nešlo teda o najvhodnejšiu dobu pre premiéru takejto novinky. Jeho protinacistická motivácia a naopak prosocialistické myšlienky sa mu v nasledujúcich rokoch stali osudovými.

Charlie Chaplin: Priekopník filmového priemyslu, ktorý miloval neplnoleté dievčatká
Zdroj: medium.com

Ch. Chaplin letel veľmi rýchlo z kopca nadol v ďalšej fáze života, ktorú poznamenali dve udalosti. Tou prvou boli súdne ťahanice s mladučkou herečkou, ktorá ho označila za otca svojho dieťaťa. Súd prehral aj napriek tomu, že genetické testy nepotvrdili rodičovstvo. A tak musel očividne cudziemu dieťaťu platil výživné. Druhým faktom je vyšetrovanie štátneho aparátu kvôli neamerickej činnosti herca. Chaplinovi veľmi nepomohlo propagovanie socialistických myšlienok počas vojny, po druhom najväčšom konflikte v dejinách ľudstva už bol pre všetkých zarytým komunistom. Nové filmy už neboli tak úspešné, aj preto sa vybral späť do Európy, kde sa pokúšal chytiť poslednú kvapku šťastia. Šlo však o bizarný a posledný väčší pokus. Po pobyte v Anglicku mu americké úrady zakázali návrat späť do Ameriky. Chaplin totiž nikdy nezískal rovnoprávne americké občianstvo.

Posledná kapitola a získanie strateného renomé

Famózny umelec sa usadil na vidieku vo Švajčiarsku v roku 1952. Konečne nachádza šťastie a definitívnu životnú lásku, štvrtú manželku, s ktorou splodili neskutočných osem detí. Písal si denník a pamäti, ktoré mali zarobiť budúcim generáciám nemalé čiastky. Pred kamerou sa objavil už len párkrát. Tajne sníval o veľkom návrate do druhej domoviny, kde prežil svoje najúspešnejšiu obdobie života.

Odporúčané
Charlie Chaplin: legendárny komik aj sadista, ktorý ponižoval vlastné deti a mal slabosť na maloleté dievčatá Charlie Chaplin: legendárny komik aj sadista, ktorý ponižoval vlastné deti a mal slabosť na maloleté dievčatá 16. apríla 2022, 9:30

Návrat do štátov mu bol povolený až v roku 1972, po vyše 20 rokoch. Pri preberaní čestnej ceny, Oscara za celoživotné dielo, vyronil pokorné a úprimné slzy, za ktoré ho publikum ocenilo najdlhším potleskom a "standing ovation" v celej histórii udeľovania najprestížnejšej ceny filmového priemyslu. Pri preberaní vyslovil nestarnúcu hlášku, ktorá vypovedala nielen o jeho momentálnom šťastí z príchodu do Ameriky, ale aj o jeho kultovej role: "Slová sú tak zbytočné, tak slabé." Ak si chcete pozrieť spomínaný prejav klikajte nižšie.

Charlie Chaplin patrí k najprogresívnejším, najtalentovanejším a najuznávanejším hercom v celej histórii amerického filmového priemyslu. Zapísal sa do dejín hlbokým písmom, ktoré sa jagavo ligoce už desiatky rokov. Jeho životná rola Tuláka nám bude navždy pripomínať éru nemého filmu a prvú kapitola v knihe obrovského megalomanského sveta filmografie. Na záver si zaspomínajte a vzdajte hold tejto veľkej osobnosti pozretím jednej krátkej ukážky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia